Ultima scrisoare a unui soldat nord-coreean pe frontul din Kursk. Cum au devenit „momeală umană” pentru dronele ucrainene
Forțele speciale ucrainene au scris pe Telegram despre caietul unui soldat nord-coreean care descrie tactici de doborâre a dronelor ucrainene, inclusiv diagrame și detalii despre cum ar trebui folosită o echipă de trei persoane pentru a atrage și distruge dispozitivele fără pilot. Potrivit postării de pe Telegram, caietul respectiv a fost găsit în regiunea Kursk din Rusia, la un soldat mort, pe nume Jong Kyong Hong. Potrivit agenției de spionaj din Coreea de Sud, în atacurile cu drone ucrainene din Kursk au fost ucişi aproximativ 50 de soldați nord-coreeni. În postarea lor pe Telegram, forţele speciale ucrainene au publicat o fotografie a caietului soldatului în vârstă de 27 de ani. O diagramă arată o persoană care stă în picioare fața dronei, în timp ce ceilalți doi membri ai echipei sunt poziționați în spatele acesteia, gata să tragă, potrivit Rador Radio România.
Primul soldat trebuie să atragă drona dintr-o poziție avansată, menținând o distanță de aproximativ 7 metri, în timp ce ceilalți doi se pregătesc să tragă de la 10-12 metri. O diagramă atașată arată structura echipei, cu o persoană în fața dronei și ceilalți doi gata să acționeze din spate, schiţa fiind însoţită de o notă explicativă: „Când persoana care atrage drona se oprește, drona se va opri și ea, permiţându-le celor doi să țintească și să o doboare”. Forțele speciale ucrainene au numit această tehnică „momeală umană”. Cu toate acestea, nu este clar dacă această tactică aparţine armatei nord-coreene sau dacă au învăţat-o de la forțele ruse.
Jong mai avea la el şi niște scrisori pe care nu reuşise să le trimită la timp. Una dintre acestea, datată 10 decembrie, era destinat unui camarad de arme care plecase cu el din Phenian pentru a participa la misiunea din Ucraina. În scrisoare, el îşi exprima recunoștința „Mareșalului Kim Jong-un” pentru că i-a oferit ocazia de a se răscumpăra „după ce a dezamăgit dragostea Partidului Muncitorilor”. Tânărul a menționat „vinovății de neiertat săvârșite din greșeală”, fără a preciza care sunt acestea. Și l-a asigurat pe „prietenul, fratele său de arme” că „în această misiune împotriva forțelor imperialiste voi intra în asaltul principal, chiar și cu prețul vieții mele, pentru a îndeplini fără ezitare ordinele Comandantului Suprem (Kim Jong-un, ed.) și pentru a fi la înălţimea gloriei forțelor noastre speciale roșii.”
Potrivit agenției de spionaj sud-coreene, soldații nord-coreeni, dislocați în principal în sprijinul forțelor ruse, au suferit pierderi în timpul atacurilor ucrainene. Pe baza informațiilor de la Seul s-a aflat că forțele ruse s-au plâns de pregătirea soldaților nord-coreeni, în special în războiul împotriva dronelor, și de lipsa lor de echipament anti-drone. Federico Borsari, cercetător la Centrul de Analiză a Politicii Europene, a subliniat la Radio Free Asia că soldații nord-coreeni sunt ținte pentru operatorii ucraineni de drone, care îi observă cu ușurință, în special datorită zăpezii şi a senzorilor termici. Mulți dintre ei au fost doborâți în timp ce încercau să se ascundă în vegetație sau în spatele unor rânduri de copaci fără frunze.
Autoritățile ucrainene, sud-coreene și americane au confirmat că în prezent în Rusia există aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni, angajați să susțină ofensiva rusă, în special în regiunea Kursk, unde Rusia încearcă să recâștige pozițiile pierdute din august. Peste 3.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în Kursk, în timp ce Coreea de Sud estimează că numărul morților în rândul trupelor nord-coreene este de cel puțin 1.100.
Recent Defense Intelligence of Ukraine (DIU) a remarcat că după ce au suferit pierderi forțele nord-coreene au început să înființeze noi posturi de observaţie pentru a detecta dronele inamice. În plus, unitățile rusești de drone au început să le ofere sprijin trupelor nord-coreene, inclusiv tancuri și artilerie, în timpul atacurilor. Cu toate acestea, unele imagini recente sugerează că uneori soldații nord-coreeni nu au primit sprijin din partea forțelor ruse, care i-au lăsat singuri şi vulnerabili pe câmpul de luptă.
Sursa: LA STAMPA / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.