G4Media.ro

Ultima specie de cal „cu adevărat sălbatic” din lume se întoarce în…

sursa foto: Pexels

Ultima specie de cal „cu adevărat sălbatic” din lume se întoarce în habitatul său original din Asia Centrală/ Șapte exemplare de cai Przewalksi de la Grădina Zoologică din Praga au fost mutați în Kazahstan

Șapte exemplare de cal Przewalski, o specie pe cale de dispariție, au ajuns în Kazahstan ca parte dintr-un efort de a readuce această specie în câmpiile din Asia Centrală pe care le străbăteau cândva, scrie Euronews.

Este prima dată în ultimele două secole când caii sălbatici Przewalski s-au întors în Stepa de Aur din Kazahstan.

Aceștia sunt ultimii cai cu adevărat sălbatici rămași pe Pământ, ale căror habitate au fost distruse de agricultură și de alte activități umane.

Acum, Grădina Zoologică din Praga i-a readus la locul lor de origine, în câmpiile din Asia Centrală.

Ce s-a întâmplat cu caii Przewalski din Asia Centrală?

La începutul lunii iunie, un avion CASA al armatei cehe a aterizat în centrul Kazahstanului cu patru dintre aceste animale pe cale de dispariție la bord. Tessa, Wespe, Umbra și Sary au avut nevoie de un zbor de 18 ore de la Berlin și de o călătorie de șapte ore cu camionul pentru a ajunge la noua lor casă.

Un zbor anterior a adus un armăsar, Zorro, și două iepe, Zeta II și Ypsilonka, ridicând numărul total la șapte.

În Altyn Dala – denumirea kazahă a Stepei de Aur – au fost amenajate două padocuri mari, cu o suprafață totală de 80 de hectare. Aici, caii se vor aclimatiza la noul lor mediu sub supravegherea atentă a cercetătorilor timp de un an.

Înainte de a fi eliberați în sălbăticie, aceștia trebuie să demonstreze că sunt rezistenți la ger și la paraziți și că pot găsi hrană sub zăpada abundentă care cade iarna pe Stepa de Aur.

Ce sunt caii lui Przewalski?

Caii Przewalski sunt considerați ca fiind ultimii cai cu adevărat sălbatici rămași pe planetă, deoarece alte specii, cum ar fi Mustangul american, descind din animale domesticite. Specia era odinioară comună în marile stepe din Asia Centrală.

În momentul în care au fost descoperiți de geograful rus Nikolai Przewalski în 1879, habitatul lor se redusese la o mică zonă din vestul Mongoliei. Concurența din partea animalelor, activitatea umană și schimbările din mediul lor înconjurător au dus la dispariția lor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, numărul lor a scăzut atât de mult încât a devenit clar că ar putea dispărea în sălbăticie.

În 1959, a avut loc o conferință pentru a găsi modalități de salvare a speciei. Grădinii zoologice din Praga i s-a încredințat „staborul internațional” al acestor animale. Până la sfârșitul anilor 60, caii dispăruseră complet din sălbăticie, dar numărul lor în grija oamenilor a început să crească.

Descendenții acestor cai Przewalski sunt cei care sunt acum reintroduși în sălbăticie în Kazahstan.

Grădina zoologică din Praga a lucrat în ultimii 15 ani pentru a reintroduce specia în Asia Centrală.

„Acesta este un eveniment de importanță istorică: cei șapte „Przewalski” pe care i-am transportat aici cu două avioane CASA reprezintă primii indivizi din această specie din Kazahstanul central după sute de ani”, a declarat directorul Grădinii Zoologice din Praga, Miroslav Bobek, într-un comunicat.

Bobek a adăugat că scopul final este de a transporta încet cel puțin 40 de cai în această zonă pentru a crea o populație viabilă. Acesta pregătește un alt transport către Kazahstan în primăvara anului viitor.

Grădina zoologică va trimite, de asemenea, câțiva cai Przewalski în Mongolia în 2026, unde un program de reintroducere a făcut ca populația lor să explodeze până la peste 850 de animale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...