G4Media.ro

Ultimatum pentru Comisia Europeană: să aplice mecanismul care leagă alocarea fondurilor de…

Foto: Pixabay

Ultimatum pentru Comisia Europeană: să aplice mecanismul care leagă alocarea fondurilor de respectarea statului de drept, în caz contrar va fi acționată în justiție de Parlamentul European

Parlamentul European a decis să îl însărcineze pe președintele Davis Sassoli să solicite Comisiei Europene, în termen de cel mult două săptămâni, „să își îndeplinească obligațiile” în temeiul Regulamentului privind statul de drept, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În același timp, Parlamentul va începe „imediat” pregătirile necesare pentru eventuale proceduri judiciare împotriva Comisiei Europene.

Europarlamentarii au adoptat joi, cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă și 28 abțineri, o rezoluție în care amintesc că noul instrument de condiționalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și se aplică și fondurilor de redresare.

„Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme și nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluția sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului. Această situație „constituie un temei suficient pentru introducerea de acțiuni în justiție în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei”, precizează comunicatul de presă al Parlamentului European.

În opinia europarlamentarilor, statul de drept se deteriorează și este nevoie de măsuri imediate.

Ei îi încredințează Președintelui Sassoli sarcina de a solicita Comisiei, în termen de cel mult două săptămâni, „să își îndeplinească obligațiile” în temeiul noului regulament.

„Eurodeputații îndeamnă Comisia să abordeze rapid încălcările grave ale principiului statului de drept în unele state membre, care pun în pericol în mod grav distribuirea echitabilă, legală și imparțială a fondurilor UE. Comisia ar trebui să utilizeze toate instrumentele necesare, inclusiv procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul UE, cadrul UE privind statul de drept și procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pentru a aborda încălcările persistente ale democrației și ale drepturilor fundamentale în UE, inclusiv atacurile la adresa libertății mass-mediei, a jurnaliștilor, precum și a libertății de asociere și de întrunire”, mai precizează sursa citată.

Context

Regulamentul referitor la condiționalitatea privind statul de drept, menit să protejeze fondurile UE împotriva posibilei utilizări abuzive a acestora de către guvernele UE, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme.
Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE (Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021) și până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.

Într-o rezoluție adoptată în martie 2021, Parlamentul European a reiterat faptul că concluziile Consiliului European cu privire la această chestiune nu au efect juridic și a stabilit data de 1 iunie ca termen limită pentru adoptarea orientărilor.

În cadrul unei reuniuni a comisiilor competente din PE la 26 mai, Comisia Europeană a indicat că intenționează să se consulte cu Parlamentul în prima jumătate a lunii iunie.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu ii ramane nici macar un loc pe canapea, lui VDL.
    Asa este cand orgoliul iei ia capacitatea de judecata și începi un „război” personal cu CM. Afli cine este șeful și care iti este locul 😉

    • Dl. CM e foarte bine in varianta in care toate statele primesc neconditionat fonduri europene, nu e responsabilitatea lui, nu e seful executivului.
      Disputa este cu PE, adica reprezentantii natiunilor nu vor diferentieri de comportament in materie de stat de drept intre guverne, dar aceleasi drepturi financiare de redresare, dupa acelasi calcul.
      Daca fiecare face ce vrea intr-un domeniu esetial si e rasplatit ca si cum e impecabil, despre ce uniune vorbim?
      Situatia asta e ca hartia de turnesol intr-o solutie de principii europene si treneaza de vreo sase luni, de cand dl CM a batut palma cu Ungaria si Polonia sa amane acordarea votului si iata au trecut sase luni si toata lumea asteapta .
      Pana se sesizeaza CLUE, pana se efectueaza procedurile preliminare, cele doua state ori convin ca e OK cu statul de drept, ori aleg un alt drum in clar, doritori exista sau ramane varianta inca discutata, ca votul in institutiile UE sa fie majortar, iar nu unanim.Se poate reactiva si propunerea Netherlands sau pur si simplu trece timplul in favoarea compromisului dlui CM.
      Dna VDL vrea sa fie cu totul sigura ca a facut tot ceea ce se putea face, miza e imensa ca uniunea sa se clatine inainte de a se forma cu totul,dar si ca un ”compromis” sa sape brese
      de neinlaturat.

    • Continuare
      …..ar fi de observat faptul ca doar doua state, Romania si Italia, au solicitat pana in prezent fonduri europene, ca si cum celelalte 23 de tari nu au nevoie sau pur si simplu asteapta implinirea termenului de compromis, situatie care indica imprejurarea ca dna VDL si dl. CM
      mai degraba au fost de coniventa, cu orice risc.

  2. Banii UE aduc bunastare si progres doar in tarile cu stat de drept, in rest sunt spalati de mafie si coruptie.

  3. România își ia la revedere de la cele 80 mld Euro!