G4Media.ro

Ultimele evoluții ale conflictului Israel-Hamas: Șeful armatei israeliene spune că războiul va…

Sursa foto: Jaafar ASHTIYEH / AFP

Ultimele evoluții ale conflictului Israel-Hamas: Șeful armatei israeliene spune că războiul va continua „timp de multe luni” / IDF intensifică operațiunile în centrul Fâșiei Gaza / Multiple semne de extindere a războiului

Războiul Israelului împotriva Hamas va dura luni de zile, a declarat șeful armatei israeliene, în timp ce o serie de incidente în afara Fâșiei Gaza a evidențiat riscul de extindere a conflictului, relatează Reuters.

Șeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, a declarat marți, într-o declarație televizată de la granița cu Gaza, că războiul va continua „timp de multe luni”.

„Nu există soluții magice, nu există scurtături în dezmembrarea unei organizații teroriste, ci doar lupte hotărâte și persistente”, a declarat Halevi. „Vom ajunge și la conducerea Hamas, fie că va dura o săptămână, fie că va dura luni de zile”.

Acțiunile israeliene s-au intensificat în preajma Crăciunului, în special într-o zonă centrală situată la sud de calea navigabilă sezonieră care taie în două Fâșia Gaza. Armata israeliană le-a spus civililor să părăsească zona, deși mulți au spus că nu mai există niciun loc sigur unde să se ducă.

„Suntem foarte îngrijorați de bombardamentele continue ale forțelor israeliene asupra zonei centrale a Fâșiei Gaza, care au făcut peste 100 de victime palestiniene din ajunul Crăciunului”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului, Seif Magango.

„Forțele israeliene trebuie să ia toate măsurile disponibile pentru a proteja civilii. Avertismentele și ordinele de evacuare nu le absolvă de întreaga gamă a obligațiilor lor în materie de drept umanitar internațional.”

Israelul este hotărât să distrugă Hamas, în ciuda apelurilor globale pentru o încetare a focului în războiul care durează de 11 săptămâni.

De când Hamas a ucis 1.200 de persoane și a capturat 240 de ostatici la 7 octombrie, în cea mai mortală zi din istoria Israelului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns cu un asalt care a făcut praf o mare parte din Gaza, controlată de Hamas.

Autoritățile sanitare palestiniene spun că aproape 21.000 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene, iar alte mii de persoane se tem să nu fie îngropate sub dărâmături. Aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei au fost alungați din casele lor, mulți de mai multe ori.

Autoritățile din Gaza au îngropat marți 80 de palestinieni neidentificați ale căror trupuri au fost predate de Israel prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom, a declarat ministerul sănătății.

Potrivit Waqf-ului islamic, sau ministerul afacerilor religioase, cadavrele au fost colectate din partea de nord a Fâșiei Gaza. Acestea au fost îngropate într-un șanț lung la un cimitir din Rafah, în sud.

„Se fac fotografii pentru a le identifica mai târziu”, a declarat un reprezentant al Waqf-ului islamic din Gaza în timpul înmormântării.

Israelul spune că face tot ce poate pentru a proteja civilii și acuză Hamas că îi pune în pericol prin faptul că operează printre ei, lucru pe care Hamas îl neagă. Dar chiar și cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite, a declarat că Israelul ar trebui să facă mai mult pentru a reduce numărul de morți în rândul civililor din cauza a ceea ce președintele Joe Biden a numit „bombardamente fără discriminare”.

Amenințare de extindere 

Există semne din ce în ce mai multe semne că conflictul începe să se extindă.

Miliția Houthi din Yemen, susținută de Iran, a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu rachete, marți, asupra unui vas de containere în Marea Roșie și pentru o încercare de a ataca Israelul cu drone.

Houthii au atacat nave despre care spun că au legături cu Israelul la intrarea în Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume. Atacurile sunt un răspuns la atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza, susține miliția.

Luni, un atac aerian israelian a ucis un lider de rang înalt al Gardienilor Revoluției iraniene în Siria.

Iar marți, la granița cu Libanul, Israelul a declarat că Hezbollah a lansat rachete antitanc asupra unei biserici, rănind nouă soldați israelieni și un civil, după care a lansat rachete din apropierea unei moschei, atrăgând represalii aeriene.

Între timp, în India, a avut loc o explozie în apropierea ambasadei israeliene din New Delhi. Autoritățile au declarat că niciun membru al personalului nu a fost rănit.

„Ne aflăm într-un război pe mai multe fronturi și suntem atacați din șapte teatre: Gaza, Liban, Siria, Iudeea și Samaria (Cisiordania), Irak, Yemen și Iran”, a declarat marți ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în fața parlamentarilor, enumerând șase locuri în care sunt activi militanți susținuți de Iran, precum și Iranul însuși.

„Am răspuns deja și am acționat în șase dintre aceste teatre”, a spus el, fără a preciza care este cel care încă nu a văzut acțiunea israeliană.

Ministrul israelian al afacerilor strategice Ron Dermer s-a întâlnit marți la Washington cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan pentru discuții privind războiul și întoarcerea ostaticilor, a precizat Casa Albă.

Statele Unite au făcut presiuni deschise asupra Israelului în ultimele săptămâni pentru a reduce războiul la o operațiune mai bine țintită de raiduri asupra liderilor Hamas. Dar Washingtonul este încă văzut în regiune ca un susținător al Israelului, iar forțele americane au fost atacate de militanți susținuți de Iran în Orientul Mijlociu.

Luni, armata americană a efectuat lovituri aeriene de represalii asupra militanților Kataib Hezbollah din Irak, după ce un atac cu drone asupra unei baze americane din Erbil a lăsat un membru al serviciului american în stare critică și a rănit doi.

De asemenea, armata americană a doborât marţi în Marea Roşie mai multe drone şi rachete de atac lansate de houthi, un grup rebel yemenit susţinut de Iran care spune că a vizat un vas, precum şi Israelul, notează AFP.

Marţi, forţele armate americane desfăşurate în regiune au „doborât 12 drone de atac, trei rachete balistice antinavă şi două rachete de croazieră în sudul Mării Roşii, trase de houthi”, într-un interval de zece ore, a declarat CENTCOM pe reţeaua socială X (fostă Twitter), precizând că nu s-au înregistrat victime sau pagube.

Statele Unite patrulează această regiune strategică a globului alături de o coaliţie internaţională pentru a proteja traficul maritim de atacurile houthiilor, care spun că sunt solidari cu Hamasul palestinian în războiul său împotriva Israelului în Fâşia Gaza.

Washingtonul discută cu Israelul despre trecerea la ”o fază diferită” a războiului din Gaza

Consilierul pentru securitate naţională al preşedinţiei SUA, Jake Sullivan, şi ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, au discutat marţi despre trecerea Israelului la „o fază diferită” a războiului său împotriva Hamas în Fâşia Gaza, potrivit unui responsabil american, scrie AFP, citată de Agerpres.

Jake Sullivan a discutat cu acest apropiat al premierului Benjamin Netanyahu despre „trecerea la o nouă fază a războiului pentru a se concentra asupra unor ţinte importante ale Hamas”, potrivit acestui responsabil al executivului american, sub protecţia anonimatului.

În cursul convorbirii au fost discutaţi, de asemenea, „paşii practici pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară şi a minimiza prejudiciul cauzat civililor”, precum şi „eforturile” pentru a favoriza eliberarea ostaticilor aflaţi încă în mâinile mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Aliat istoric al Israelului, SUA insistă din ce în ce mai mult ca Israelul să favorizeze operaţiuni mai direcţionate, iar preşedintele democrat Joe Biden şi-a exprimat public dezacordurile cu guvernul conservator condus de Benjamin Netanyahu.

O biserică lovită, nouă soldaţi răniţi în Israel de tiruri dinspre Liban – IDF

Armata israeliană a anunţat marţi că nouă dintre soldaţii săi şi un civil au fost răniţi de tiruri cu rachete ale Hezbollahului libanez, dintre care una a lovit o biserică dintr-un sat arab din nordul Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Hezbollahul a atacat Biserica ortodoxă greacă Sfânta Maria din Iqrit, în nordul Israelului”, a afirmat armata într-un comunicat.

„O rachetă antitanc dinspre Liban a lovit direct biserica, rănind un civil. Acest atac constituie nu numai o încălcare flagrantă a Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, ci şi un atac la adresa libertăţii religioase”, a continuat ea.

Armata a anunţat ulterior că nouă soldaţi au fost răniţi, dintre care unul grav, de un nou tir al Hezbollahului în timp ce acordau ajutor civilului rănit în biserică.

„Atacând fără discernământ lăcaşurile de cult”, Hezbollahul „comite crime de război”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Parisul ”serios îngrijorat” de intensificarea şi prelungirea luptelor în Fâşia Gaza

Franţa este „serios îngrijorată de anunţul autorităţilor israeliene privind intensificarea şi prelungirea luptelor în Fâşia Gaza”, a afirmat marţi Ministerul francez de Externe într-un comunicat, notează AFP, preluată de Agerpres.

Parisul „reiterează cu forţă apelul său la un armistiţiu imediat care să conducă la o încetare a focului”, a adăugat Quai d’Orsay, deplângând „bombardamentele sistematice (care) au făcut din nou foarte multe victime civile în ultimele zile” şi îndemnând Israelul „să ia măsuri concrete pentru a proteja vieţile populaţiei civile din Gaza”.

Salutând o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite adoptată vineri, Franţa a cerut, de asemenea, Israelului să „faciliteze livrarea de ajutoare în toată Fâşia Gaza şi să ia măsuri urgente pentru a garanta accesul umanitar deplin, în siguranţă şi nestingherit”.

„Trebuie să fie facilitată folosirea tuturor căilor de acces şi circulaţie, inclusiv prin punerea în funcţiune completă şi urgentă a punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom”, între Israel şi Fâşia Gaza, a precizat ministerul.

Rezoluţia Consiliului de Securitate cere livrarea „pe scară largă” a ajutorului umanitar în Gaza, dar nu o încetare a focului, pe care Statele Unite, principalul susţinător al Israelului, nu o doresc.

Războiul a forţat 1,9 milioane de persoane să-şi părăsească locuinţele în Fâşia Gaza, sau 85% din populaţie, potrivit ONU. Foametea ameninţă în teritoriu şi majoritatea spitalelor sunt scoase din funcţiune.

Ajutorul internaţional soseşte în cantităţi insuficiente în Fâşia Gaza, supusă unui asediu total de Israel din 9 octombrie, după mai mult de 16 ani de blocadă israeliană.

Şase palestinieni au fost ucişi în Cisiordania ocupată într-un atac israelian cu dronă

Şase palestinieni au fost ucişi în Cisiordania ocupată într-un atac israelian cu dronă, a anunţat miercuri Ministerul palestinian al Sănătăţii, citat de agenţiile DPA şi France Presse.

O dronă a fost lansată spre o casă din tabăra de refugiaţi în sectorul Tulkarem, potrivit informaţiilor palestiniene. Un al şaptelea palestinian era într-o stare care îi punea viaţa în pericol cu leziuni la cap. Morţii aveau 17, doi 19, doi 23 şi unul 28 de ani.

Armata israeliană a atacat mai devreme tabăra. Ea a promis o declaraţie asupra incidentului mai târziu.

Operaţiunea israeliană în Cisiordania a escaladat temerile comunităţii internaţionale că războiul se va răspândi din Fâşia Gaza controlată de militanţii Hamas către celălalt teritoriu palestinian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...