Ultimele evoluții din Peninsula coreeană, comentate de un expert: Kim nu dorește denuclearizarea unilaterală și vrea măsuri concrete de la americani
Coreea de Nord nu dorește să se denuclearizeze unilateral și, înainte să facă pași concreți, vrea ca Statele Unite să ofere garanții de securitate și să finalizeze un tratat de pace pentru a pune capăt războiului din Coreea, a spus Kevin Gray, expert în problemele Peninsulei coreene.
Într-o declarație pentru G4Media.ro, analistul afirmă că încă nu știm în ce măsură Administrația Trump este decisă să se îndepărteze de la atitudinea adoptată de predecesorii săi și să ofere un proces etapizat de concesii reciproce sau dacă va adera la aceeași strategie eșuată de a solicita denuclearizarea unilaterală a nordului comunist. Gray a făcut aceste comentarii la doar câteva zile după ce președintele sud-coreean Moon Jae-in a efectuat o vizită istorică în Coreea de Nord, unde s-a întâlnit cu Kim Jong-un. La sfârșitul summit-ului inter-coreean, Moon a declarat că liderul de la Phenian vrea să finalizeze rapid procesul de denuclearizare și să aibă în curând o a doua întâlnire cu Donald Trump.
Întors la Seul după vizita de trei zile în Coreea de Nord – prima efectuată de un lider din sud în capitala nordului comunist într-un deceniu -, Moon a afirmat că el și omologul său nord-coreean au petrecut cea mai mare parte a summit-ului inter-coreean discutând cum să depășească impasul actual și să reînceapă discuțiile nucleare între Phenian și Washington. Acestea au stagnat după ce cele două tabere n-au reușit să se decidă ce se va întâmpla în prima fază: denuclearizarea nordului sau încheierea războiului.
„Kim Jong-un și-a exprimat dorința că el dorește să finalizeze rapid procesul de denuclearizare și să se concentreze asupra dezvoltării economice,” a declarat Moon. Președintele sud-coreean a spus, referindu-se la dictatorul comunist: „Kim a declarat că speră că Mike Pompeo va vizita în curând Coreea de Nord, iar un al doilea summit cu Trump va avea loc în viitorul apropiat, pentru a accelera rapid procesul de denuclearizare.”
Reamintim că șeful diplomației americane a declarat recent că e gata să reia negocierile cu Phenianul, care au stagnat de la primul summit Trump-Kim, desfășurat în luna iunie în Singapore. Pompeo a afirmat că obiectivul este denuclearizarea Coreei de Nord „până în 2021.”
BBC precizează că Kim Jong-un a mai făcut promisiuni despre denuclearizarea Peninsulei coreene în timpul întâlnirilor anterioare cu Moon și Trump, însă fără să ofere detalii clare, iar progresele înregistrate inițial în relația dintre SUA și Coreea de Nord nu au mai continuat. În timpul vizitei recente a președintelui Moon la Phenian, Kim a fost totuși de acord să închidă unul dintre principalele centre de testare și lansare a rachetelor din țara comunistă, aflat la Tongchang-ri. Acest lucru, împreună cu ceea ce Moon a descris ca fiind un acord „privind un mod de a realiza denuclearizarea,” pare să fi avut efecte pozitive la Washington. Secretarul Pompeo a declarat de altfel că, „pe baza acestor angajamente importante,” Statele Unite sunt „pregătite să se angajeze imediat în negocieri” cu nordul comunist.
Moon a mai spus că Kim Jong-un a fost, de asemenea, deschis ideii de a permite inspecții internaționale la un sit de testare nuclear în orașul nord-vestic Punggye-ri, pe care el l-a numit singura instalație pentru detonările subterane care există în Coreea de Nord. În timp ce Phenianul a oprit testele nucleare și de rachete în acest an, Coreea de Nord nu și-a respectat angajamentul de a permite inspectorilor internaționali să verifice dezmembrarea site-ului Punggye-ri în luna mai, alimentând speculațiile că mișcarea ar putea fi anulată și instalația reactivată.
Kim a declarat că, dacă Statele Unite iau măsuri concrete, nordul este dispus să „demonteze definitiv” instalații majore de rachete în prezența unor experți externi, același lucru urmând să facă și cu cu complexul nuclear principal Yongbyon. Declarația comună de la summit-ul inter-coreean de săptămâna trecută stipulează de altfel angajamentul lui Kim față de o „eliminare verificabilă, ireversibilă” a programului nuclear, iar încheierea războiului ar fi un prim pas reciproc luat de către SUA, a spus Moon.
Dar ce s-a mai întâmplat în timpul vizitei lui Moon la Phenian? Oficiali din cele două țări au vorbit despre planuri pentru o vizită reciprocă a lui Kim în Seul – ceea ce l-ar face primul lider nord-coreean care efectuează o vizită în Coreea de Sud.
Miercuri seara, președintele Moon și gazda sa au participat la un spectacol în cadrul festivalului Arirang de propagandă nord-coreeană. Liderul sud-coreean a ținut un discurs în fața câtorva zeci de mii de nord-coreeni, vorbind atât despre reunificarea celor două țări, cât și despre obiectivul îndrăzneț de a denucleariza Peninsula coreeană.
Ulterior, într-o moment încărcat de simbolism, Moon a vizitat Muntele Paektu. Imnul național al Coreei de Sud începe cu o referire la vulcanul de pe munte, în timp ce, pentru nordul comunist, acesta este locul unde s-ar fi născut tatăl și bunicul lui Kim. Muntele Paektu este folosit de propaganda nord-coreeană pentru a întări cultul personalității în jurul familiei conducătoare.
Președintele Moon a declarat că vizitarea Muntelui Paektu a fost un „lung vis neîmplinit… Mulți oameni din Sud merg la Muntele Paektu pe partea chineză, însă am decis să nu fac asta, angajându-mă că voi urca pe el de pe pământul nostru. Timpul a zburat atât de repede și am crezut că dorința mea s-ar putea să nu se împlinească, dar am făcut-o azi.”
În cadrul summit-ului, cele două Coreei au căzut de acord și asupra planurilor de reluare a cooperării economice, inclusiv în ceea ce privește reconectarea legăturilor feroviare și rutiere. Cei doi lideri au fost de acord să repornească parcul industrial Kaesong și să reia vizitele turistice în stațiunea Muntele Kumgang, atunci când condițiile sunt îndeplinite.
China, cel mai important susținător economic al Coreei de Nord și aliatul său diplomatic, a declarat că „salută cu căldură” acordul obținut în Phenian și că îl „sprijină cu fermitate.”
Reacția americană
La puțin timp după declarațiile făcute de Moon la întoarcerea în Coreea de Sud, președintele american Donald Trump a salutat evoluțiile „foarte interesante” din timpul summit-ului inter-coreean. „Kim Jong-un a fost de acord să permită inspecțiile nucleare, subiectul negocierilor finale, și să demonteze permanent un loc de testare și o platformă de lansare în prezența unor experți internaționali,” a scris Trump pe Twitter. „Între timp, nu vor mai exista teste cu Rachete sau Nucleare,” a adăugat liderul de la Casa Albă.
Referindu-se la repatrierea rămășițelor soldaților americani uciși în războiul coreean (1950-1953), Trump a scris: „Rămășițele eroilor continuă să se întoarcă acasă în Statele Unite. De asemenea, Coreea de Nord și Coreea de Sud vor depune o ofertă comună pentru găzduirea Olimpiadei din 2032. Foarte palpitant!”
La rândul său, secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că l-a invitat pe ministrul de externe din Nord Ri Yong Ho să se întâlnească cu el la New York în această săptămână. O altă întâlnire între oficiali de la Phenian și negociatorul american pentru chestiuni nucleare, Stephen Biegun, ar putea avea loc la Viena.
Reluarea eforturilor diplomatice vine după câteva săptămâni în care oficialii din Administrația Trump s-au întrebat dacă Coreea de Nord este dispusă să negocieze cu bună-credință după ce summitul din iunie dintre Trump și Kim a generat puține rezultate tangibile. Data fixată de Pompeo, ianuarie 2021, este cel mai concret termen stabilit până acum în ceea ce se așteaptă să fie un proces lung de convingere a nordului de renunțare la programul său nuclear. Rachetele nucleare ale Phenianului amenință nu doar aliații americanilor din Coreea de Sud și Japonia, dar și partea continentală a Statelor Unite.Înainte de a îndeplini cerințele-cheie ale nordului, inclusiv încetarea oficială a războiului și relaxarea sancțiunilor internaționale, Washingtonul a solicitat constant acțiuni concrete din partea Phenianului, cum ar fi dezvăluirea completă a instalațiilor nucleare și pentru rachete. Coreea de Nord și Coreea de Sud, la care se adaugă Statele Unite, se află încă în război, căci acordul din 1953 care a pus capăt ostilităţilor din Peninsulă a fost un tratat de armistițiu și nu un tratat de pace. La Seul și Washington există însă temeri că încheierea oficială a războiului va determina în cele din urmă China și Rusia, dacă nu și Coreea de Nord, să ceară ca United Nations Command (UNC), care se suprapune cu forțele americane din Coreea de Sud, să fie desființat. Americanii au circa 28.500 de soldați în Coreea de Sud.
Seul intenționează să anunțe în acest an, împreună cu Statele Unite, că încetează oficial războiul, o măsură despre care Moon a declarat că o va discuta cu Trump atunci când se vor întâlni săptămâna aceasta la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din New York. O declarație privind sfârșitul conflictului nu ar afecta prezența trupelor americane și a celor din UNC în Sud, a spus Moon, adăugând că Kim i-a împărtășit acest punct de vedere. „Ar fi o declarație politică care va marca un punct de plecare pentru negocierile de pace,” a afirmat liderul de la Seul. „Se va încheia un tratat de pace și va avea loc normalizarea relațiilor dintre Coreea de Nord și SUA după ce nordul realizează denuclearizarea completă.”
Opinia unui expert
Rugat să comenteze ultimele evoluții din Peninsula coreeană și rezultatele summit-ului inter-coreean, Kevin Gray a declarat pentru G4Media.ro: „Este important de reținut faptul că Kim Jong-un și-a exprimat dorința de a dezactiva principala sa instalație nucleară dacă Statele Unite iau măsurile corespunzătoare. Acest lucru înseamnă că Coreea de Nord nu dorește să se denuclearizeze unilateral și, înainte de a lua măsuri concrete, caută în continuare ca SUA să ofere garanții de securitate și să realizeze un tratat de pace pentru a pune capăt războiului din Coreea.
Ca atare, în pofida tuturor mesajelor pozitive venite în urma summit-ului Moon-Kim privind reducerea tensiunilor dintre cele două Coreei, este încă o chestiune deschisă dacă există schimbări de poziție în Washington.
În timp ce summit-ul poate fi suficient pentru a relua dialogul dintre SUA și Coreea de Nord, încă nu știm în ce măsură Administrația Trump este decisă să se îndepărteze de la atitudinea adoptată de predecesorii săi și să ofere un proces etapizat de concesii reciproce sau dacă va adera la aceeași strategie eșuată de a solicita denuclearizarea unilaterală a nordului.
Este important de reținut însă că summit-ul Moon-Kim este semnificativ în ceea ce privește relațiile inter-coreene. Dacă măsurile discutate la summit se implementează în practică, tensiunile vor fi mult reduse între cele două Coreei. Cu toate acestea, pentru ca această pace reînnoită să fie durabilă, vor trebui să existe progrese în problema nucleară. ”
Surse: BBC, Reuters
Foto: Donald Trump și Kim Jong – un (Sursa: Casa Albă)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii