G4Media.ro

Ultimele evoluții în criza dintre Kosovo și Serbia. Vucic, la ședința Consiliului…

Ultimele evoluții în criza dintre Kosovo și Serbia. Vucic, la ședința Consiliului de Securitate ONU: Am făcut totul pentru a nu răspunde la diversele provocări ale Pristinei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat la ședința Consiliului de Securitate al ONU, convocată urgent la solicitarea Serbiei și Rusiei, că este foarte îngrijorat pentru viitorul poporului sârb din Kosovo, dar și pentru viitorul întregii regiuni a Balcanilor de Vest, transmite B92, citat de Rador.

Vucic a mulțumit pentru rapiditatea cu care a fost convocată ședința pe tema situației din Kosovo. Vucic a reacționat la discursul subsecretarului general ONU pentru misiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix, care a făcut apel la Belgrad și Pristina să acționeze în direcția normalizării relațiilor. „Nu sunt de acord cu această formulare. Belgradul a implementat tot ceea ce s-a convenit” – a declarat Vucic, adăugând că Pristina nu și-a îndeplinit obligațiile care decurg din Acordul de la Bruxelles, că a încălcat Acordul CEFTA și Acordul de Stabilizare și Asociere.

„Serbia a depus mari eforturi pentru menținerea păcii și stabilității Balcanilor de Vest. Am făcut totul pentru a nu răspunde la diversele provocări ale Pristinei. Serbia a făcut totul pentru implementarea acordurilor convenite până acum și și-a îndeplinit obligațiile. Am făcut numeroase concesii și a fost greu să convingem opinia publică, dar le-am îndeplinit” – a declarat Vucic, adăugând că Pristina nu a implementat, deși și-a asumat, punctul referitor la formarea Uniunii Comunităților Sârbești din Kosovo.

„Avea această obligație și astăzi după 2.070 de zile de la semnare nu a implementat acest punct și nici nu intenționează să-l îndeplinească nici în viitor. Pe de altă parte, Serbia a îndeplinit tot ce se referea la poliție, justiție, telecomunicații, participarea la alegeri conform legislației kosovare, absolut tot ce am semnat. Dar, nu este suficient” – a subliniat Vucic, adăugând că Pristina a încălcat și Acordul CEFTA și ASA prin introducerea taxelor vamale majorate cu 100% pentru mărfurile din Serbia și Bosnia și Herțegovina.

De asemenea, președintele Serbiei a subliniat că nu există nicio justificare juridică pentru formarea „armatei Kosovo”, nici măcar în Constituția Kosovo, pe care Serbia nu o recunoaște. Vucic a precizat că în Constituția Kosovo se arată că pentru formarea armatei este nevoie și de voturile sârbilor, dar la ședința Parlamentului Kosovo, reprezentații sârbilor nu au participat și nu au votat.

Președintele Serbiei a făcut apel ca ONU să preia rolul principal în dialogul Belgrad-Pristina. „Nu avem nimic împotriva medierii Uniunii Europene, dar dorim o mai mare implicare a ONU în acest proces” – a declarat Vucic.

Opt state UE susțin „dreptul suveran al Kosovo de a-și forma propria armată”

Reprezentantul permanent al Olandei la ONU, Karel van Oosterom, a citit înainte de începerea ședinței Consiliului de Securitate al ONU, convocată pe tema Kosovo, o declarație în care se afirma că formarea armatei Kosovo este un „drept suveran al Pristinei”.

În declarația comună a Belgiei, Franței, Germaniei, Italiei, Olandei, Poloniei, Suediei și Marii Britanii se subliniază că „acordul juridic obligatoriu de normalizare a relațiilor este de importanță esențială pentru avansarea Kosovo și Serbiei în procesul de integrare europeană. Procesul de tranziție de la Forța kosovară de Securitate (KBS) la Armata Kosovo este un drept suveran al Kosovo.

Suntem conștienți de angajamentul Kosovo în transformarea treptată a KBS, în coordonare strânsă cu NATO” – se spune în declarație și se face apel ca „transformarea KBS în următorii zece ani să fie un proces transparent și care include, care să unească comunitățile etnice și care să evite efectele negative asupra dialogului Belgrad-Pristina”.
Traducere: Rodica Mihaj

Sârbii kosovari solicită ca Bruxelles să introducă sancțiuni împotriva Pristinei

La mitingul de protest organizat marți la Kosovska Mitrovica s-a solicitat ca Bruxelles să introducă fără amânare sancțiuni politice și economice împotriva autorităților de la Pristina, până când se va renunța la taxele vamale suplimentare pentru mărfurile din Serbia.

Participanții la miting au subliniat că taxele introduse de Pristina, arestarea sârbilor sub acuzații false și formarea „armatei Kosovo” au drept obiectiv intimidarea sârbilor și formarea „Albaniei Mari”. Sârbii kosovari au solicitat garanția fermă că unitățile Poliției speciale și ale Forței kosovare de Securitate nu vor fi desfășurate în nordul Kosovo, aceasta fiind singura modalitate de a se evita escaladarea situației de securitate.

De asemenea, s-a transmis că reprezentanții politici ai sârbilor nu vor reveni la locurile de muncă din instituțiile kosovare până când Pristina nu se va renunța la taxele vamale. Sârbii kosovari au solicitat Belgradului să răspundă cu măsuri de reciprocitate.

Marți, 18 decembrie, este cea de a 28-a zi de când sârbii din Kosovska Mitrovica protestează pașnic împotriva taxelor vamale majorate cu 100% introduse de Pristina pentru mărfurile importate din Serbia.

Guvernul Kosovo sprijină dialogul cu Belgradul

Guvernul Kosovo rămâne angajat în dialogul cu Belgradul și îl sprijină pe președintele Kosovo, Hashim Thaci, în acest proces – a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Kosovo, Donjeta Gasi.

„Guvernul Kosovo comunică permanent cu Uniunea Europeană. Noi respectăm acest dialog. În baza competențelor sale, executivul și-a pus la dispoziție toate capacitățile și îl sprijină pe președintele Thaci în acest proces, în baza atribuțiilor sale constituționale” – a declarat Gasi, răspunzând la scrisoarea șefului diplomației europene, Federica Mogherini, comisarului european pentru negocieri de aderare, Johannes Hahn, și comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmström, trimisă premierului Kosovo, Ramush Haradinaj, după vizita de luni la Bruxelles.

La ședința cu oficialii europeni, Haradinaj a apreciat că UE și-a pierdut credibilitatea ca mediator al dialogului cu Belgradul. În scrisoare, oficialii europeni au respins constatarea lui Haradinaj și i-au transmis că prin acțiunile unilaterale ale Guvernului Kosovo periclitează procesul de dialog cu Belgradul.

Sursa Rador/ Traducere: Rodica Mihaj/ Sursa Foto: Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează