Ultimii din listă. Ping-pong cu domeniul HoReCa în Cluj: „E lipsă crasă de respect față de oameni, în primul rând” / „Ne îngroapă definitiv. Nu faci așa ceva de pe o zi pe alta”
Doar câteva zile au stat deschise restaurantele și localurile din Cluj-Napoca, până ca autoritățile să anunțe din nou că le închid total pe cele cu servire în interior. Oficial, la începutul săptămânii trecute, proprietarii au primit acordul să -și redeschidă spațiile de marți, și să le reamenajeze în condiții de siguranță, cu o funcționare de până la 30% din capacitate. Toți și-au făcut stocuri și-au chemat angajații la muncă, ca apoi să afle că trebuie să le reînchidă.
Vineri seara în jurul orei 18:00, când unii abia au reapucat să-și redeschidă afacerea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat că din 14 februarie, trebuie reînchise toate restaurantele după ce a crescut rata de infectare cu coronavirus la peste 3 cazuri la mia de locuitori.
Iulia Peter, proprietara unui restaurant din Cluj, fără terasă, spune că din partea autorităților există o lipsă crasă de respect față de domeniul Horeca și față de oamenii care lucrează în domeniu.
Ea a aflat lunea trecută că își poate redeschide restaurantul la 30% capacitate de marți. Și-a chemat oamenii la muncă, 18 angajați pe care i-a scos din șomaj tehnic. Vineri a fost prima zi în care a funcționat restaurantul.
„Am aflat luni, iar timp de două zile am pregătit spațiul, fiindcă nu poți deschide de pe o zi pe alta. Reamenajezi, lucrezi, organizezi, muncești, te pregătești, faci provizii. Două zile asta am făcut, iar vineri am reușit să deschidem. Iată, vineri a fost prima zi, iar vineri seara, în jur de ora 18:00, am aflat că ne închid din nou din 14. Deci azi (sâmbătă-n.r.) e ultima zi. Deci noi avem două zile de funcționare. Este ceva inimaginabil cum procedează. Am făcut stocuri de marfă, aveam rezervări, suna telefonul mereu. E bătaie cruntă de joc. Nu faci așa ceva de pe o zi pe alta. E a treia oară când aruncăm ce-am cumpărat. Dai un termen de o săptămână, măcar, anunți că uite, aveți o săptămână. Noi am făcut provizii. Nu poți comanda sâmbăta, fiindcă nu lucrează furnizorii sâmbăta. Ce să facem acum cu marfa? Sunt angajații la care iarăși nimeni nu se gândește. Au familii, au chirii de plătit. Cum au trăit cu 75% din salariul mediu în ultimele patru luni? Noi de miercuri, joi, ne-am făcut stocurile, am luat marfa. Ne și așteptam la un rulaj bun, cu toate că avem condițiile astea de 30%, care este ceva foarte la limită, mai mult înspre pierdere, dar am organizat mesele, spatiul. Eu din 60 de locuri, eu pot primi 18 oameni. Angajații erau extrem de bucuroși,dacă ați fi văzut elanul și bucuria de a ne revedea, de a începe din nou să munci după atâta timp. Iar vineri seara, la ora 18:00, s-a dat acea decizie, iar lucrurile s-au prăbușit, oamenii s-au prăbușit. Nu,deci nu se poate. Nu așa. Trebuie o perspectivă, un termen, o precizare. Anul trecut am lucrat efectiv, jumătate de an. Vineri am avut primul client. Pe 12 februarie. Iar sâmbătă, acum, e ultima zi. Deci avem două zile. E dramatic pentru acei oameni care stau și așteaptă și nu știu ce-i așteaptă și nu mai știu cum să se descurce. E o lipsă totală de respect și înțelegere față de industria asta. Nu se pot juca așa cu noi. Înțeleg situația gravă, inteleg situația sanitară care trebuie respectată și o respectăm, dar să ne respecte și pe noi.”
Alin, 28 de ani, e chelner într-un restaurant din Cluj. Tocmai s-a întors din Alba-Iulia marți, a plătit un avans la chiria pe care urma să o ocupe de la finalul săpătămânii, iar până atunci s-a cazat la un prieten. Azi lucrează pentru ultima dată.
„E nenorocire. Eu sunt din Alba, dar n-am putut sta în Cluj atâtea luni. Din octombrie sunt în șomaj tehnic. Chirii sub 300-350 de euro nu prea găsești. Am plecat acasă. Luni m-a sunat patronul și mi-a zis că ne reapucăm de treabă. Am luat bani împrumut, am dat niște telefoane, am plătit un avans la un apartament. Vineri mi s-a spus că e gata. Nimeni nu se gândește la consecințe. Nu mai pot. Efectiv nu mai pot. Am 8 ani de zile de muncă în domeniu. Gata, s-a terminat. Azi e ultima zi. Nici nu mai revin niciodată în domeniu.”
Cei mai mulți angajați din Horeca sunt în șomaj tehnic. Alți patroni încearcă să îi țină cu orice preț, dar mulți se reorintează fiindcă nu pot trăi sau o fac de pe o zi pe alta.
O altă problemă este ieșirea și intrarea din nou în șomaș tehnic. Situația capătă accente ilare.
Stăm de vorbă cu Ilie Drăgan, managerul unui alt local din Cluj.
„I-am chemat pe oameni la muncă, i-am scos la începutul săptămânii din șomaj tehnic, iar vineri la ora 18:00 am aflat că ne închidem din nou, după zile de pregătire. Spuneți-mi cum să-i introducem în Revisal vineri, după ora 18:00? Nu e vina lor, dar autoritățile chiar nu se gândesc. Să deschizi un restaurant, nu e ca și cum aprinzi un bec. Oamenii erau bucuroși să lucreze. Au venit, ne-am pregătit, iar vineri seara i-am anunțat că ne închidem. Să afli luni că poți deschide marți și vineri că închizi duminică e o bătaie de joc. Aveam rezervări din două în două ore.
Apoi mobilizarea personalului, aprovizionarea cu marfă, care se transformă în deserturi, prăjituri și așa mai departe. O cameră frigorifică plină, pregătită, care se pierde, sunt alte resurse irosite după un an de zile în care noi am funcționat în interior 3 luni jumate. Cum se pot lua deciziile astea de pe o zi pe alta? Restaurantele, ca și grad de igienă și reguli, sunt printre cele mai controlate. Suntem verificați de 9-10 instituții. Pe parcursul anului trecut am avut 30-40 de controale. Puține sectoare economice pot spune că sunt controlate atât de mult.În perioada 2019-2020 aveam un număr mediu de angajați de 70-80. Am avut marți reactivarea contractelor la aproximativ 18 persoane, iar acum trebuie să-i trimitem iar în șomaj tehnic, după o decizie luată vineri seara, când nu mai poți face nimic. „
Autoritățile locale spun că nu au ce să facă, din moment ce a crescut rata de incidență în Cluj-Napoca. Subprefectul Clujului, Irina Munteanu, a încercat să explice că se respectă doar legislația la nivel național, iar decizia de redeschidere, iar apoi de închidere nu a fost luată la nivel local.
„Prin HCJSU nr.4 din 26.01.2021 au fost dispuse masuri pe 14 zile în aplicarea H.G. nr.3/2021 cu privire la prelungirea starii de alertă. Termenul de aplicare al măsurilor dispuse a expirat la data de 08.02.2021 cand au fost reevaluate măsurile, fiind adoptată HCJSU nr.7/08.02.2021 cu aplicabilitate din data de 09.02.2021. Acestea s-au adoptat raportat la rata de incidenta din 08.02.2021 ( cand Cluj Napoca avea o incidenta de 2,97) și doar pe o perioadă limitată, respectiv până la ieșirea din vigoare a HG nr.3 din 2021, urmând ca după această dată să ne încadrăm în noul cadru legislativ. Măsurile dispuse sunt în aplicarea unui alt act normativ de prelungire a stării de alertă, respectiv HG 35/2021 și au ca referința rata de incidență din ziua adoptării hotărârii, asa cum se procedează de fiecare dată când CJSU adoptă o hotărâre ce implică raportarea la rata de incidență. Astfel că, în temeiul legii, era necesară atât evaluarea anterioară la 14 zile, cât şi adoptarea māsurilor de relaxare până la adoptarea HG 35 / 2021 cu privire la prelungirea stării de alertă, cât şi raportarea la rata actuală a incidenței şi aplicarea noilor măsuri adoptate prin ultima hotarea a CJSU.”
Subprefectul spune că autoritățile din județul Cluj au fost obligate practic, prin legislație, să ia aceste decizii.
În momentul în care rata de incidenață scade, autoritățile acordă un termen de 14 zile de evaluare. În momentul în care incidența crește, se acordă doar 48 de ore cu încă o zi de aplicare a măsurilor. Practic, Clujul era în scenariul galben în data de 8 (2.97), cu aplicabilitate de redeschidere parțială a activităților din interior din data de 9 (marți), iar apoi a trecut în scenariul roșu, după creșterea incidenței la peste 3, iar în 48 de ore autoritățile au fost nevoite să anunțe că se închid toate.
„Știu că e dramatic, îmi pare nespus de rău pentru ce s-a întâmplat, e o situație nedorită de nimeni, dar măsurile nu s-au luat la nivel local. Suntem doar obligați să respectăm legea. Nu mi se pare în regulă nici algoritmul acesta pe care se merge, cu calcularea incidenței, fiindcă la Cluj se testează mult, iar în alte locuri puțin. Ce să facem, să nu mai testăm oamenii? Nu se poate. Dar trebuie luate în calcul mai multe aspecte, poate trebuie schimbată și legislația cumva. Îmi pare rău că s-a ajuns la o situația ca și aceasta”, a spus Irina Munteanu.
Săptămâna viitoare, reprezentanții Horeca vor să organizeze un protest în toată țara, marți, în intervalul 12:00-12:30. Fiecare local, inclusiv cele care funcționează în regim deschis, este îndemnat să își oprească complet activitatea în semn de solidaritate față de cei care nu pot funcționa sub nici o formă. Protestul e anunțat de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România. „Cum? Cu pancarte cu mesaje unitare, în liniște și cu măsuri de protecție și distanțare socială! De ce și tu? Pentru că te-ai săturat ca tu să respecți regulile jocului și ei nu. Este ultimul ceas, ultima speranță”, au anunțat inițiatorii protestului.
Sursa Foto: G4media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Ardealul e fruncea!
Hai baieti si fete din Cluuuuujjjjj…Meta oamenii cu chirii de Amsterdam (virba vine), acceptati situatia ca asta vara si voua si la tot ardealul ce bine va era.
Peste tot era dictatura si acum vi-o luati!
Ha! Ce ironie!
Nasol.
aici in cluj nu se simte inca
Zici tu ce zici dar parca balta asta e mai nord de la o vreme.
Nu degeaba agaricii se agita prin presa. Cam zero solidaritate dar stati pe aproape ca abia a inxeput haosul.
Incompetenți. E evident ca era nevoie de doua praguri, unul pentru oprirea activității, mai mare, si unul pentru reluarea activității, mai mic. De exemplu 3 si 2. Orice sistem automat bazat, de exemplu, pe un termostat, funcționează asa, cu doua praguri, ca sa nu oprești si pornești aparatura in continuu, ca la nebuni, cand temperatura oscilează in jurul unui prag.
Paguba’n ciuperci! Cand totul era inchis, voi, patronii din horeca clujeana ati fentat legea tot timpul si ati contribuit major la una din cele mai mari rate de infectare din tara, Voi si rahaturile malluri. Asa va trebuie. Poate atunci cand o sa deschideti din nou rahaturile voastre de carciumi de mana a 3-a, dar cu preturi de Viena, o sa respectati mai mult clientii si n-o sa mai cereti 15 lei pe o bere de 75 de bani.
asa i ca i rau sa fii si mitic si sarac? uite eu ca ardelean sunt in asa o situatie nasoala ca si daca eu si sotia ne pierdem amandoi joburile eu pot sa mi pastrez actualul nivel de trai minim 2 ani. cu tot cu beri de 15 lei
Asa ca-i rau sa fii ardelean si mai incet? Tu consumi situatiile mai greu. Pe stilul piti de cluj care bea din bere pana se face ora 10.
Acum nu e nevoie sa fii gelos pe mitici. Noi denumim aceasta situatie a ta ‘sarakie’ dar daca vrei pentru tine o putem redenumi.
Hai tine aproape ca o sa fie nasol cand intra noua formula calcul.
Ardelene. Iti doresc sa stai 2 ani asa cu nevasta -ta. Apoi sa vii la Bucale sa – ti cauti job. Chiar avem nevoie.
Si ai si tu nevoie de un pic de viteza.
many morons here „on both sides” ca sa citam un portocaliu in viata…
Colacul si lumânarea pe care o sa o aibă ma-ta la parasta ,grijania si dumnezeii …..
Să-l arda pe tovarășul din linia Arafat. Cum stau aia îngrămădiți prin autobuze și tramvaie cu masca sub nas, de ce nu i-ar lasă și pe ăștia sa facă un ban cinstit.
Emil boc si gasca sa, niste vanduti si mincinosi. Sa ii mai alegeti daca vreti sa va nenorociti viitorul!
Mai taci, prostovane!
Otean jigarit.
De ce trebuie sa spuna mereu ca mancarea ajunge aruncata la sfarsitul zilei? Chiar nu exista persoane sarace care s-ar putea bucura de ea?
Hai siktir!
Totii horecistii astia stiau foarte bine ca odata cu cresterea ratei de infectare se va recurge din nou la inchiderea restaurantelor.
Acum se victimizeaza toti, de la hotelierii de lux pana la patronii de pensiuni si bodegi insalubre si care functioneaza la limita legalitatii.
Nu inteleg de unde vine frustrarea, cand le-au deschis restaurantele saptamana trecuta, in interior 30%, media pe municipiu era 2,98%, era cumva destul de clar ca se va sari pragul cat de repede…. la cum se pastreaza regulile, hai sa fim seriosi…. plus ca multi, desi au voie doar 30%…s-au pregatit ca si cum ar deschide peste 50% (nu toti…dar multi merg pe principiu:le dai un deget, iti ia toata mana… in ideea ca pana vor fii prinsi, sa-si mai scoata din parleala) asa ca…hai sa nu le plangem de mila si sa fim rationali!
E a treia oară când aruncăm ce-am cumpărat.
1. Știi bine in ce țară trăiești și ce profesioniști avem la luatul deciziilor. Era clar că nu trebuia să te grăbești prima dată.
2. Bun, dacă după 2x ai mai mers și a treia oară, chiar o cereai… adică cât timp îți ia să-ți dai seama ce idioți iau decizii în Romania?
No lasa…ca nui rau… pana avem purcelul in afumatoare… si cartofii in beci. Nu murim. http://imbracatelamoda.blogspot.com