”Ultimii lupi liberi din Europa” din filmul de propagandă al Guvernului de Centenar sunt din Norvegia, ”lanurile care se unduiesc în bătaia vântului” sunt din Rusia
Mai multe dintre imaginile prezentate în filmul de propagandă al Guvernului Dăncilă cu ocazia Centenarului nu sunt din România, deși clipul își propune să sublinieze într-un mod exagerat ”lucrurile unice” pe care le are țara noastră.
Astfel, imaginile care vorbesc despre ”pădurile virgine, sălaș pentru ultimii lupi liberi din Europa” au fost filmate în Norvegia și au fost cumpărate de pe Shutterstock. Așa cum se poate vedea pe site-ul specializat în comercializare de fotografii și clipuri video, imaginile respective pot fi cumpărate cu un preț cuprins între 50 și 169 de euro, în funcție de calitatea dorită.
- Vezi aici imaginile pe Shutterstock – Wild male wolf walking in the grass in the forest
Situația a fost semnalată pe Facebook de către fotojurnalistul Octav Ganea.
De asemenea, nici imaginile cu ”lanurile care se unduiesc în bătaia vântului” nu sunt din România. Ele au fost filmate de rusoaica Iuliia Diakova și puse la vânzare pe site-ul dreamstime.com.
Nu în ultimul rând, clipul video realizat de Guvernul Dăncilă conține și erori gramaticale. Video-ul se încheie cu mesajul ”La mulți ani, România!”, însă realizatorii filmului nu au pus și virgula obligatorie în respectiva construcție.
Vezi în clip ,a minutul 3:57:
Pe lângă aceste lucruri, clipul conține și două neadevăruri istorice, semnalate pentru cotidianul ”Adevărul” de un profesor de istorie din Timișoara, care este şi consilier local PSD.
Autorii videoclipului spun la un moment dat, referindu-se la Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”. Această afirmaţie este falsă, zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale având loc la Paris. Profesorul Sorin Gabriel Ionescu explică însă că Vuia a zburat la Paris, tocmai pentru că în România nu s-a bucurat de susţinere. „În momentul în care Vuia s-a dus la Paris, Parisul, Londra şi Berlinul erau cam singurele centre care dezvoltau o chestie de genul ăsta. E ca şi când ai face astăzi zboruri spaţiale şi spui că ai zburat din România”, a declarat Sorin Gabriel Ionescu, citat de Adevărul.
Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timişoara. Autorii filmuleţului spun, referindu-se la Timişoara, că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Acest lucru este fals, pentru că în 1884, când Timişoara a devenit, într-adevăr, primul oraş cu străzile iluminate electric din Europa, Timişoara era parte a Imperiului Austro – Ungar.
Citește articolul integral pe Adevărul.
Sursa foto: Pagina de Facebook a lui Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii