Ultimul evreu din Afganistan, Zebulon Simantov, a părăsit țara, punând capăt unei prezențe evreiești de peste 1.500 de ani
Timp de peste cinci zile, Simantov și un grup de peste 20 de femei și copii au călătorit cu autobuzul, traversând punctele de control ale talibanilor și reușind să iasă din țară.
Înregistrări video obținute de televiziunea publică israeliană Kan prezintă o parte din periculoasa călătorie făcută de Simantov și salvatorii săi înainte ca aceștia să ajungă în siguranță într-o țară vecină nenumită, în acest weekend. În fundal, salvatorii pot fi auziți avertizându-i pe călători că trec printr-o zonă deosebit de periculoasă.
În cele din urmă, filmările îl arată înconjurat de copii, cu fețele blurate pentru a-i proteja pe aceștia și familiile lăsate în urmă, după ce au trecut frontiera afgană, de unde vor fi duși probabil în SUA.
Simantov, în vârstă de 62 de ani, refuzase de mult să părăsească Afganistanul în ciuda pericolelor. Dar odată cu retragerea completă a Statelor Unite din Afganistan la sfârșitul lunii august, lăsând țara în mâinile talibanilor, el a acceptat în cele din urmă.
“Ceea ce l-a făcut să se răzgândească în cele din urmă este că vecinii săi i-au spus să meargă și să le ia copiii cu el pentru că și ei sunt în pericol”, a spus omul de afaceri israeliano-american Moti Kahana care conduce o companie de securitate privată care l-a extras pe Simantov din Afganistan.
“Problema sa nu sunt talibanii, ci Statul Islamic și al-Qaeda. Se teme de ei”, a adăugat Kahana.
Operațiunea de salvare a fost finanțată de Moshe Margaretten, evreu ultra-ortodox din SUA a cărui pasiune este salvarea evreilor din pericol. “Moshe Margaretten, te rog să mă duci la New York cu ajutorul lui Dumnezeu”, este văzut Simantov în videoclip citind de pe o hârtie în limba engleză.
Kahana, care a ajutat la extragerea oamenilor din Siria sfâșiată de război, a încercat să-l scoată pe Simantov pe fondul retragerii SUA în numele lui Margaretten. Însă Simantov a refuzat inițial să plece, aparent din cauza refuzului său de lungă durată de a-i acorda soției sale israeliene un divorț religios. El se temea să se confrunte cu sistemul juridic al Israelului, care sancționează sever un astfel de refuz. Kahana a spus că l-a îndemnat pe Simantov să divorțeze și că, în cele din urmă, crede că acesta va dori să se mute în Israel.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor a afirmat că Simantov va fi în siguranță în țară în timpul unui interviu de luna trecută, dar temerile pentru ultimul evreu din Afganistan au apărut în urma unui atentat sinucigaș al Statului Islamic în mijlocul retragerii SUA, a relatat Kan.
Simantov era o personalitate locală bine cunoscută în Afganistan. Jurnaliștii veneau la el în mod regulat, iar unii șoferi de taxi știau deja unde locuiește în Kabul, unde multe dintre străzi nu au nume. El administra singura sinagogă din capitala afgană, nefiind supus persecuțiilor talibanilor în prima perioadă a guvernării lor, între 1996 și 2001.
Operațiunea de salvare a lui Simantov a inclus de asemenea, aproximativ 30 de femei și copii afgani, a spus Kahana. După ce Simantov a refuzat să plece luna trecută, mai mulți potențiali salvatori au organizat evacuarea femeilor expuse riscului, printre care membri ai echipei naționale de fotbal feminin din țară, alături de judecători și procurori.
Prin plecarea lui Simantov se încheie o prezență documentată de peste 1.500 de ani a evreilor în Afganistan. Majoritatea au emigrat în Israel după crearea statului în 1948 și la ora actuală numărul lor acolo este estimat la circa 10.000.
Sursa: Times of Israel
Foto: captură video Kan TV
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu