G4Media.ro

Ultimul termen în procesul Elenei Udrea privind campania electorală din 2009 s-a…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul termen în procesul Elenei Udrea privind campania electorală din 2009 s-a amânat pentru la anul/ Udrea: Am finanțat personal campania, alocând sume totalizând peste 300 de mii de euro

Curtea de Apel București a decis, luni, amânarea procesului de corupție legat de finanțarea campaniei electorale din 2009, în care protagoniste sunt Elena Udrea și Ioana Băsescu, pentru 8 ianuarie 2021. Unul dintre inculpați a anunțat instanța, prin intermediul avocatului său, că a fost infectat cu COVID 19, dar că dorește să asiste la audierea Elenei Udrea pentru a-i adresa întrebări.

Judecătorii au decis început audierea lui Udrea, iar în ianuarie vor continua această procedură și vor trece la dezbaterile finale.

În fața instanței, fostul ministru al Dezvoltării și-a susținut, luni, nevinovăția.

„Nu mă consider vinovată de comiterea infracțiunilor. (…) Am finanțat personal campania electorală din 2009, alocând sume totalizând peste 300 de mii de euro. Veniturile personale și ale soțului aferente anului 2009 mi-au permis această finantare. Cred că sunt printre puținii politicieni care au adus bani personal la campania electorală și nu au plecat cu bani acasă în urma lor.” a declarat Udrea la Curtea de Apel București.

Context

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Dar rejudecarea aluia in care rapandula a luat sase ani pe cind? Asteptam sa se prescrie, nu?
    Ce bine-i cind esti ruda cu ministrul justitiei.

  2. Arhitectura statului trebuie refăcută prin desființarea Justiției cu totul! De ce este nevoie de 3 puteri în stat, din moment ce practic exista 2?!
    Si la un calcul de eficacitate, dar mai ales la unul de eficiență, Justitia se va dovedi inutilă! Numai cine nu vrea și e de rea credință, nu recunoaște aceasta realitate românească!

  3. ea avea super credit de milioane de euro (cu ce o fi garantat nu stiu) dar a sustinut campania din banii proprii. asta crede ca vorbeste cu proasta de eba, pesemne.

  4. Si la anul in prima sedinta se cere inchiderea intrucat a survenit prescriptia

    • Nu m-ar mira să constate cu stupoare și surprindere, peste încă vreo 2 ani, că, de fapt, nici nu există fapta!!!

  5. Dar de unde dispuneai tu, măi Nuți, de 300.000 de euro? Erai cumva CEO Microsoft sau BANK OF AMERICA? Sau banii erau de la Petrov, via cumătrul Bercea Mondial?

  6. Avea banii zestre de la mă’sa din pleșcoi

  7. Campanie electorală cu peste 300 de mii de euro? Înseamnă că n-a fost o problemă nici amânarea procesului. Urmează prescripția sau o condamnare cu suspendare. Déjà vu. Așa scapă toții infractorii de lux. Și ne mai mirăm cum a ajuns țara asta în genunchi.

  8. Si ne-ntrebam , dece Romania este in stadiul de subdezvoltare.

  9. Vagaboanda asta si toata satra ei(inclusiv Buldogul si Base) trebuie sa plateasca la sange.

    Au jefuit mii de euro per capita(ca tot ii place lui Base matematica desi n-o stapaneste absolut deloc) si inca-s liberi si nevatamati …