G4Media.ro

UM România. Cum transformă noile legi ale securității naționale țara într-o mare…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UM România. Cum transformă noile legi ale securității naționale țara într-o mare unitate militară

Din pachetul de zece legi privind securitatea națională aflate deja pe masa coaliției, trei merită o atenție specială: cele două proiecte de lege privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe și proiectul de lege privind activitatea de informații și contrainformații.

Cele trei proiecte de lege acordă puteri sporite principalelor servicii secrete, SRI și SIE, acordă imunitate doar ofițerilor celor două servicii, nu și altora, obligă cetățenii, companiile și autoritățile să colaboreze cu serviciile la cererea acestora și, poate cel mai important, transformă din nou serviciile în organe de cercetare penală printr-un mecanism ceva mai sofisticat, prin lărgirea listei de amenințări la siguranța națională.

Ca observație mai generală, proiectele de legi menționate reflectă tendința de militarizare a statului din ultimii ani, sfidează norme și reguli democratice și buna funcționare a unui stat de drept. De notat apoi că noile legi ale siguranței au așteptat la sertar momentul schimbării componenței Curții Constituționale, care în ultimii ani, sub influența fostului șef DNA, Daniel Morar, a tăiat masiv din atribuțiile serviciilor.

Noii judecători CCR își vor prelua mandatul într-o săptămână, epoca lui Daniel Morar, devenit spaima serviciilor, se va încheia oficial peste câteva zile. Riscul ca anumite prevederi din noile proiecte de lege să pice la Curte este, deci, redus.

Nimeni nu contestă nevoia de modernizare a cadrului legal. Serviciile funcționează după legi scrise acum 30 de ani. Între timp, lumea s-a schimbat și s-a sofisticat, la fel amenințările cu care se confruntă statele. La granița României a izbucnit un război, Rusia a invadat Ucraina și amenință securitatea regiunii. Este, prin urmare, absolut firesc ca serviciile să primească instrumente de lucru eficiente și adecvate noilor realități.

Numai că, până și în aceste condiții excepționale, cu război la ușă și atacuri hibride, este obligatoriu să punem în discuție limitele puterilor acordate serviciilor, pentru a proteja echilibrele democratice și pentru a nu transfera întreaga putere în mâna unor oameni care nu dau socoteală nimănui pentru modul în care o exercită și nici n-au fost învestiți prin vot ca să conducă în mod legitim statul.

De exemplu, merită discutat în ce măsură se justifică extinderea listei de amenințări la adresa securității naționale la absolut toate domeniile din societate, inclusiv sănătatea, educația, cercetarea, până și patrimoniul cultural? Nu cumva extinderea listei de amenințări s-a făcut pentru a permite serviciilor să revină la statutul de organ de cercetare penală, pierdut în urma deciziei Curții Constituționale din 2016?

Așa cum arată proiectul de lege, ofițerii SRI se vor putea folosi de mandatul pe siguranță națională pentru aproape orice situație, inclusiv în cazuri minore, iar informațiile culese pot fi utilizate ca probe, la fel cum se întâmpla în urmă cu șase ani.  Nu mai detaliez acum mecanismul, găsiți detalii aici sau la sfârșitul articolului.

Apoi, de ce ar fi nevoie de procurori anume desemnați pentru a investiga un ofițer SRI sau SIE? De ce n-ar putea fi anchetați, dacă încalcă legea, de orice alt magistrat din sistemul de justiție? De ce la sediile SRI sau SIE nu se pot face percheziții decât cu acordul CSAT sau al președintelui țării? Nici mai mult, nici mai puțin.

Nu înseamnă că un procuror ar trebui să poată sparge ușa sediilor SRI sau SIE pentru a face percheziții când îl taie capul, dar poate filtrul n-ar trebui pus atât de sus, tocmai la președinte sau la CSAT, ci ceva mai jos. De ce n-ar fi suficient un aviz de la comisia parlamentară de control? De notat că ofițerii altor  servicii, cum ar fi SPP sau STS, nu beneficiază de acest gen de imunitate, ci răspund în fața legii aproape ca orice alt cetățean. Cum se justifică această diferență de tratament?

Greu de înțeles apoi de ce directorul SRI nu mai trebuie să prezinte rapoarte în Parlament, cel mult comisia de specialitate este pusă, conform noilor legi, să întocmească ea un raport. Aici putem detecta o anumită aroganță a serviciilor. Tot mai conștiente de rolul lor crescut în exercitarea puterii, schimbă raportul de forțe prin poziționare simbolică: nu mai merge directorul SRI sau SIE în Parlament să fie luat la întrebări. Să vină Parlamentul la ușa directorilor dacă are nelămuriri și curiozități.

Încă și mai interesant este mecanismul de numire și revocare a directorilor SRI și SIE. Cei doi sunt propuși de președinte și votați în Parlament, însă nu au mandat limitat în timp. Nu pot fi dați jos decât dacă fac parte din partide politice sau se implică în campanii în favoarea unui candidat. Evident, niciun director de serviciu secret nu va face astfel de erori elementare.

Dar el nu va putea fi demis, de pildă, pentru erori de management sau pentru slaba performanță a instituției. Cum așa? Apoi, nu e clar de ce Parlamentul, care îi votează, a pierdut dreptul de a mai iniția revocarea șefului SRI sau SIE? Doar președintele țării poate propune demiterea, însă doar pentru motivele imposibile de mai sus. Altfel spus, un director de serviciu secret odată numit nu mai dă socoteală aproape nimănui și nu poate fi sancționat aproape orice ar face.

În fine, introducerea obligației cetățenilor, companiilor și autorităților publice de a colabora cu serviciile secrete, la cererea acestora, indiferent de situație, transformă România într-o mare unitate militară. A pune o țară întreagă să lucreze pentru ele, pe lângă puterile sporite oferite de noile legi, reprezintă un exces anti-democratic atât de evident.

Proiectele de legi privind siguranța națională oferă  puteri sporite serviciilor secrete, dar nu și suficiente garanții că aceste puteri nu vor fi utilizate abuziv. Controlul parlamentar formal din prezent se diluează și mai mult până la dispariție în noile legi, iar controlul asupra modului de utilizare a banilor publici este limitat. Potrivit legii, comisiile parlamentare de control SRI și SIE pot verifica ”utilizarea resurselor financiare şi materiale alocate, cu excepția fondului de cheltuieli operative aflat în competența CSAT”. Mai mult, ”este exceptat de la controlul ulterior al Curții de Conturi fondul de cheltuieli operative efectuate de serviciile/ structurile de informaţii”.

Să ne amintim că, în trecut, au existat cazuri de dosare penale pentru furt din fondurile operative din MAPN și MAI. Acest tip de investigație penală la SRI sau la SIE nu va mai putea fi posibil potrivit noilor legi.

Toate prevederile controversate dezvăluite în exclusivitate de G4Media.ro sunt din proiectele de legi transmise coaliției aflată la putere. Aceste legi ar urma să intre în guvern spre discutare și eventual aprobare în curând. Încă mai este timp de rectificări, astfel încât din Guvern să plece spre Parlament o variantă mult îmbunătățită.

Este dificil de acceptat că variantele ajunse pe masa coaliției reprezintă viziunea unor servicii care fac parte de atâția ani din NATO și UE, proiectele de legi par croite mai degrabă după chipul și asemănarea sistemelor de securitate de dinainte de 89.

Pe de altă parte, dacă rămân așa, atenție la tactica rusească de negocieri. E foarte posibil ca, prin proiectele de legi propuse, serviciile să ceară maxim pentru a obține în final exact ce vor.

Citește și:

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

72 comentarii

  1. Sistemul devine total inexpugnabil.
    Mergeți la muncă pentru ca să-l susțineți!

    • Interesant că pe legiuitori nu-i miră tocmai lipsa de reacție a societății, democrația neînsemnând doar rotația partidelor. Un singur portal și câteva oengeuri, deși pentru observatorul occidental e acum logică chiar desființarea CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității). Cert e că vom avea iar deficit de imagine externă față de răsfățata Ungarie.

    • CE FACE tovarasa garbovan ? NU AU MAI INTRAT JETOANE LA TONOMAT ?

    • Lagăr cu sârmă ghimpată

  2. Râde Daddy de i se umezește mustața…

    • Servus @Scara

      de ras este toata povestea. daca, din intamplare, ar trebui verificat ANRE, ANRP, ASF si BNR, te intreb, serviciile se opun verificarilor opeartive acolo sau se implica ?

    • Servus @un domn,
      Corb la corb nu-și scoate ochii….!

  3. Romania e de vreo 30 de ani o mare unitate militara
    doar ca acum astia sunt atat de bine infopti incat nu le mai pasa si dau cartile pe fata

    in curand va vor spune si cu cine sa votati. de fapt nu conteaza ca ei numara voturile

    • Mars ma in db de pro rus infect!

    • Cu cat pleaca mai multi etnici romani din tara,cu atat astia devin mai puternici.Multi dintre fugari cred ca in felul acesta se razbuna,dimpotriva!
      De aceea ar fi bine sa nu ne mai incurajam sa parasim tara,fiindca de ea va fi foarte rau,iar de noii fanarioti foarte bine,mari boieri,pofta ceau poftit-o unchii lor,inaintasii lor.

  4. Ce nu intelegi?
    Serviciile sunt deja la putere, altfel n-ar avea tupeul sa propuna astfel de enormitati.
    Dar sunt la putere prin intermediul actorilor captivi si/sau corupti ca mafia USL2 si presedintele presh care pot si vor fi (speram) schimbati la alegeri. Ori serviciile nu vor sa mai depinda de agenti indirecti, de alegeri si alegatori. Vor sa-si conserve puterea aproape nelimitata pe care o au acum, cand justitia e smirna in fata mafiei politice, cand presa e mituita si tace cuminte, cand economia este controlata de mafie etc.
    E o situatie mult mai grava decat Ordonanta 13, caci nu vorbim de niste hoti care se vor la adapost de consecinte penale pentru furturile lor ci de niste profesionisti ai puterii care i-au prins gustul si lucreaza acum pe fata pentru ei, nu pentru tara.

  5. Deja se formeaza noua nomenklatura PCR (PSD-PNL-UDMR), cu tot felul de personaje deasupra celorlalti, cu privilegii, salarii si pensii speciale, iar pentru asta e nevoie si de o noua Sekuritate.
    Chestia aia din constitutie cu „egalitatea in fata legii” pentru toti romanii devine treptat o gluma proasta, exista deja categorii care au spitalele lor, hotelurile lor samd, chiar si multe locuri de munca sunt rezervate politic.
    Baiatul lui Buzatu, fata lui Vela, baiatul lui Dancila etc sunt angajati fara concurs pe functii guvernamentale, fara rusine: sistemul deja se perpetueaza, noua nomenklatura se formeaza.
    Iar pentru pastrarea tuturor privilegiilor, „specialii” si nomenklaturistii au nevoie de noua Sekuritate (SRI+SIE+SPP+STS+….), careia ii dau tot felul de drepturi la care Sekuritatea comunista doar visa. Controlul romanilor trebuie sa fie total!

    • Nomenklatura e tot aia, formată demult, acum doar va fi securizată oficial, legal și se poate pișa mai cu boltă pe restul lumii pentru că nu-i va mai fi rușine, că frică oricum nu i-a fost nici până acum!

    • Foarte corecta observatia, ai dreptate. Clasa privilegiatiloor este o realitate. Ca sa se consolideze, acapareaza si mai mult institutiile statului.
      Din pacate, inafara de cativa ziaristi, nu exista o opozitie reala.
      Nu mai am nicio speranta. Pleaca ei, raman beizadelele lor mediocre. Jalnica soarta mai are aceasta tara!

  6. Dupa 32 de ani ne intoarcem in dictatura , culmea e ca bruxelezii nu zic nimic, oare de ce? E simplu , din decembrie 89 Romania e poligonul de incercare pentru toate ingineriile sociale ale neo-marxistilor globalisti.

    • De ce ar zice bruxellezii ceva din moment ce în Ro e atâta liniște?!!!

    • Bai gunoi, este cel mai vulgar postac ever, esti prea prost sa intelegi ceva despre ideologii…ai vostri progresei sunt o imitație de ideologie, au adoptat macronismele alea cu Statele Unite ale Europei, au ceva din comunismul american, woke, cancel culture, ceva programe induse de ongeuri, pe zona de eco terorism, chestia cu egalitatea de gen, dar optica lgbtista, nu ce intelege un om normal din egalitatea intre un bărbat și o femeie….adică varza de Bruxelles, ideologie zero,

    • Un imbesil a zis ca „A se fonda pe o idee si a construi plecand de aici realitatea”. Lasa-ne fratioare cu ideologiile…

    • Le e frică de AUR,ăștia își aranjează capcanele sau încerc să-ți mențină influența de stat în stat
      ca să percuteze mai repejor la alegeri.Aurul va fi comparat cu albia de porci etc.

  7. nu imi pare nimic nelalocul lui . societatea , institutiile statului trebuie sa devina puternice . ne confrumtam cu cel mai mare pericol exstentialist din istorie .legile democratice nu sunt cu nimic influentate . societatea trebuie responsabilizata .

    • Suntem puternici impreuna sau nu suntem puternici deloc. Nu responsabilizezi poporul controlandu-l, il responsabilizezi educandu-l in spiritul dreptatii si respectului. Poate am ratat ocazia dar asta nu inseamna ca suntem a bunch of golani ce trebuie controlati. Daca ar trebui facut ceva, acel ceva ar fi sa platesti profesorii si intelptii sa tina cuvantari si lectii si la colt de strada, daca mai vrem sa recuperam ceva.
      Intr-o lume educata si democrata institutiile sunt puternice prin puterea si libertatea indivizilor.

    • Cum, nu știi că @j face parte din Brigada de Minioni și impreună cu @p,@q, @s și @m se ocupă cu culegerea de informații de pe site-urile pentru adulți ?!

    • Societatea nu devine mai puternica cand ii absolvi pe secu de responsabilitate, ba chiar dimpotriva, e calea spre coruptie sistemica.

    • Vai ce grozavie cu legile astea.
      S-au apucat sa urle toate rapandulele ong-iste.
      90-95% din legile astea -copy paste dupa legile americane si britanice.
      Nuuu, noi vrem legi europene ca nu mai pot rusii sa-si faca de cap pe la noi prin casa.

  8. Securiștii vor să fure și să scape, cum au făcut dintotdeauna. Iar voi veți vota PSDNL din nou, impasibili la declinul țării.

    • „veți vota …”. Why, why?
      Am aflat de ce: din invidie, „toti in mizerie dar egali”, a zis-o demult un intelept. Daca eu nu pot nici tu sa nu poti.

    • Așa sunt românii, nu se poate face nimic. Vă urez succes tuturor.

    • Pana acum nu au furat? I-a intrebat vreodata cineva de sanatate?Sa fim seriosi, serviciile nu pot fi controlate pentru ca nu ai cum. In spatele secretelor de stat pot face absolut ce vor. Au facut ieri, fac astazi si vor face si maine.

  9. Viata unui om, a oricarui om, e o nesemnificativa clipa (chiar mai putin) din viata universului.
    Cu toate astea oamenii inferiori intelectual au incercat mereu sa faca aceasta clipa amara celorlalti.
    Initiativele curente ale securicilor de toate soiurile se incadreaza in acest tipar. In pro stia lor singura idee ce le zbirniie prin capul sec e „sa-mi fac eu burta mare”.
    De ce ma securachilor, sa fiti ingrasamint mai de soi?

    • „amicu”,cum se confirma vorbele lui Platon?!Probabil,ca in Agora,acesta a vazut cum cei lipsiti de bun simt dau din coate si se sustin intre ei.
      La noi astia au flasnete,au ce le trebuie,spate nu mai au si de aceea trebuie sa se consalideze ca intr-o falanga.Dulapul devine seif,iar agoniseala baronilor rosii tezaur national.Altfel cum sa mearga economia de piata?!

  10. Cel puțin, ușor,ușor AUR devine frecventabil ☺️❤️🤷

    • Aha AURo💩, o sa fie scos în afara legii, ai citit noua securitate națională? Te-ai pregătit de pușcărie? fgm de trădător!

  11. Sunt de acord cu dvs, J. Și probabil cei mai mulți dintre noi. Titlul articolului este toxic.

  12. Din ce in ce mai anost, mai plictisitor, acest jurnalist.

  13. M#ye la toți postacii psdpnludmraur

  14. Servkiciilor le-au fost taiate atate atributii in ultimii ani incat somau.
    Ce ma mira este ca tocmai aia care sunt cu furatul in gura toata ziua tipa cel mai tare acum cand se incearca se se puna putina ordine.

    • Capsone , cei care fura cel mai tare in tara asta sunt din servicii sau au facut parte din servicii!!
      Ei sunt papusarii, ei sunt oamenii din umbra cu zeci si sute de mil. in conturi. In astia 32 de ani de involutie( bv pt coment.de mai sus), am fost capusati non stop de firmele lor si a altor servicii straine care a scurs bani din amarata asta de tara.

  15. Gen UMdigi, UM g4, UMhotnews, ce va tot dati altfel, lăsați vrajeala că va știe lumea

    • Asta ai auzit la UM Latrina3 (a sekuristului Dan Voiculescu), UM RTV (Ghita SRI), B1TV (fam. seku Paunescu)?
      E si asta o tactica, adevaratii sekuristii, imbogatiti de statul roman, sa acuze pe altii de sekurism.

  16. Eu inteleg ca nu mai e egalitate de sanse la comisioane private de la stat decât pentru privilegiati.
    Daca scade risipa cu 10% din PIB e ok.
    La munca toata lumea, hai!
    Si tu Bobiț

  17. Tu-ti ceaprasteiul mumă-ti Tăpălagă! Când îl ridicai în slăvi pe Băsescu nu te-ai gândit că aici o să se ajungă? Mobilizează-ti useristii și# rezistii să iasă în stradă că acum chiar e grav.

    • o lege de bun simt ce fortifica romania .

    • Bre fata lu paișpe duci o grea moștenire.
      Lasă-te de cărți că ești predispusă genetic să ai mereu o ✋ pr0astă.

    • Si e de vină Tapalagă, făi femeie?? Urlă la USL 3!!!!Înjură la poartă la Ciolacu,la Cotroceni la Klaus,la Ciuca al nost.

    • @Elena Popa
      Acum conduc aia care l-au suspendat pe Băsescu de două ori.
      Ai priceput ceva din asta?

    • Eleno, scoateți blocajul ăsta din cap dacă vrei să poți judeca limpede!

  18. o lege de bun simt ce fortifica romania .

  19. Sunt doar niste proiecte , care reflectă propunerile de legiferare ale serviciilor,utilitatea lor în raport cu realitățile politice, sociale și juridice actuale ale societății românești urmând a fi apreciată de guvern și parlament în procesul de legiferare.

  20. Întreb doar într-o doară: ce ne impiedică să ieșim la proteste în piețe, măcar acu’ când e cald afară iar Coviduț19 a redescoperit gustul bucătăriei chinezești ?
    PS. Să fie tot „mititelul” de Sel gros, asortat cu BR-RC, vinovatul, așa cum s-a intâmplat in noiembrie-decembrie 2016/2020? Apropo: știe cineva cât mai e kilogramul din sortimentul „vi t ă – po r c, că îmi lasă gura apă ?

    • Ai auzit de noul Caritas? Gata. S-a terminat.
      Ce-mi pasa cine cheltuieste banii care oricum pentru asta au fost alocati.
      Da’, ghinion… cei fara o meserie vor rămâne fara venituri

    • Capul, @Scara! Pe cei mai mulți au reușit să-i zăpăceasca de cap de i-a dezorientat complet!

  21. Astea nu-s legi pentru ai d’acum, astea-s parte din legile pregatite pentru ai din 2024 si papusatul sef ce va sa fie „ales” democratic, ala care trebe! Cred ca putinismul si orbanismul sunt…parfum pe langa ce ne pregatesc patrihotii gradati din dotarea natiei adormite (vad ca”tinerii pensionari gradati” sunt in plina actiune p’aici). Generatia mea, atat a fost in stare dupa zeci de ani ingenunchiere a constiintei: in ’89 la „revolutie” (care n-a fost chiar revolutie, dar am contribuit la…ce a fost) si „golaniada” din ’90, asa cum, cat si cati am fost atunci, n-am stat toti la terase/concedii/barfa (ca „tastatura” cat cuprinde, nu exista atunci….), voi, astia tineri si nelinistiti, ce paziti, in afara de critici la „tastaturi” si emigrari in perspectiva?!?!

    • „voi, astia tineri si nelinistiti, ce paziti, in afara de critici la „tastaturi” si emigrari in perspectiva?”

      Dumneata de ce nu ți-ai făcut misiune în viață să-l rezolvi pe Iliescu?

    • Doamna Negureanu, n-ai cu cine să te înțelegi pentru că numărul analfabeților functional a crescut exponențial din ’90 încoace!

    • Explicația este existența unuia ca @Ika!
      Atât îi poate duce capul!

  22. Serviciile secrete sunt singurele institutii ne-integrate în UE. Sunt coada de topor a Rusiei și a inamicilor poprului.

    • Cred, mai degraba, ca tu esti coada de topor a Rusiei cu mentalitatea asta de bolsevic im.be.cil, care are impresia ca tara asta trebuie sa fie presul Rusiei si a unor nulitati ca oengeul toxic si extremist USR! Mars in grota din care ai iesit si astepteapta in tacere pana iti trece!
      Restul p(r)ostacilor sunt la fel de ofuscati si arunca cu r…at pentru ca asta le este foaia de punctaj trasata de Moscova prin oengeul toxic si extremist USR!

    • Dandanache tată, dacă tu crezi că USR își ia foaia de parcurs de la Moscova, tare mulți clopoței îți mai sună-n cap…

  23. Suntem oameni liberi intr-o tara libera ; lasati prostiile !

  24. Care Românie? De fapt, a cui?

  25. Din pacate in Romania nu este democratie, ci o forma de feudalism sau mai degraba o conducere alcatuita din fanarioti dehenerati

    • Adrian, grecii din fanar,selectati de Istanbul,au fost inlocuiti cu alte semintii selectate,de data asta,de Moscova.

  26. Stat de cackat_polițienesc_și_sekurist…

  27. Nu stim si jurnalistii nu intreaba ce efective au cele sapte servicii de securitate din Romania si la ce folosesc ele ?!! Tot asa cum nu stim pana azi cati jandarmi are Romania si de ce trebuie sa-i platim in numar atat de mare , adica la ce folosesc ei in afara de ce am vazut in 10 august 2018 ?!!
    Ce imi pare mie cel mai ingrijorator e ca procesele catastrofale in Romania -ca degradarea continua a justitiei , adancirea discriminarilor, involutia statului de drept, amplificarea nestanjenita prin lege a coruptiei etc etc -se adancesc . Procesele sunt girate de aceasta alianta, de acest presedinte si de acesti cetateni , adica noi -prin lipsa oricarei reactii la magariile- la care regimul dragnea nici nu visa- desi le afecteaza viitorul si existenta imediata . Cei care am stat in strada trei ani, am inghitit magarii ca legea tacerii, a doua executie a unui magistrat, aberatii in zona energiei, abureli privind stabilitatea, simulatiuni legate de masuri de protectie, de reducerea cheltuielilor statului prin majorare si acum aceasta lege de ca si cum nu existam ….. .

  28. Pai daca PSD&Co vor da serviciilor atat putere, credeti ca o vor face pe gratis? Iar aici nu ma refer la bani, ci la sprijin pe viitor, parandaratul puterii … daca ma intelegeti.

    Romanii i-au votat si le-au dat temporar (4 ani) toata puterea (PSD&Co are peste 66% – pot vota legi organice) acelorasi care au condus Romania in ultimii 30 de ani. Ei, PSD&Co, fac exact ceea ce face orice aspirant pentru autocratie, isi consolideaza puterea si se asigura ca ea va fi transformata din putere temporara (4 ani) in putere permanenta (perioada nedefinita). Da, alegeri vor exista, vor fi democratice, insa informatia primita va fi filtrata prin presa aservita si prin exercitarea puterii pe toate planurile (administratie, justitie, securitate, etc), incat votantul va fi ferm convins ca TOT ei sunt cei care intradevar trebuie votati (deja lucrul asta se intampla). In aceasta situatie, alternativele (precum USR, REPER, PACT, DEMOS), vor fi sau inghitite (aka PACT), sau reduse la tacere. Forta lor (PSD&Co) este atat de mare incat absolut nimic si nimeni nu le mai poate face ceva pe o lunga perioada de timp. Poate o tragedie precum cea de la Colectiv, pe care am ratat-o din pacate.

    Cine este de vina? … Pai romanii, cei care au fost la vot si i-au votat din nou si iarasi din nou, dar cu atat mai mult cei care au stat acasa si i-au votat pasiv (cu parere de rau dar voi, abstinentii, nu ati dovedit nimic cu abtinerea, practic ati fost de acord cu ceea ce au votat ceilalti, adica ati votat pasiv). Sunt de vina si cei care NU i-au votat, pentru simplu fapt ca NU au reusit sa-i faca pe ceilalti sa inteleaga ca NU trebuie lasata puterea in mainile unor partide pentru o perioada f. mare de timp. Hai, 4 ani, 8 ani, dar nu mai mult. Si nu pentru ca partidele sunt mizerabile, ci pentru ca asa este natura umana, inevitabil se ajunge acolo.

  29. Doamna Negureanu, n-ai cu cine să te înțelegi pentru că numărul analfabeților functional a crescut exponențial din ’90 încoace!

  30. L ați scăpat din vedere pe Mister Vasile Dâncu. Nu i am văzut chipul la masterul de politica muncii.