G4Media.ro

Umflăturile de la baza gâtului pot indica prezența unor noduli la tiroidă.…

Umflăturile de la baza gâtului pot indica prezența unor noduli la tiroidă. Ce rol are ecografia în depistarea acestora la timp

Andreea R. e o tânără farmacistă, preocupată de starea ei de sănătate, care face sport, încearcă să mănânce echilibrat și anual își face setul de analize recomandat de medici. La un moment dat, a observat o umflătură neobișnuită la nivelul gâtului, care a pus-o pe gânduri, așa că și-a făcut imediat o programare la medicul endocrinolog pentru a vedea despre ce ar putea fi vorba.

O speria faptul că ganglionul de pe gât ar putea fi ceva mai mult decât o acumulare de grăsime. Își punea problema că ar fi putut fi vorba despre cancer, cum auzise în cazul altor persoane. Medicul i-a recomandat o ecografie de tiroidă, pentru a vedea mai clar dimensiunea nodulului pe care îl suspectase, iar în urma puncției, diagnosticul de care se temea a fost confirmat. În toată întâmplarea, a venit și o veste bună: avea cel mai timpuriu stadiu de tumoră, ce a putut fi tratată cu succes de 100%.

Cazul tinerei farmaciste nu este unul singular, atrag atenția medicii. Realitatea este că adesea neglijăm să controlăm zona anterioară a gâtului, cea în care este situată glanda tiroidă, mai ales dacă acolo există ceva care ne deranjează estetic, însă screeningul glandei tiroide ar trebui să fie efectuat periodic de medicul generalist sau de familie, iar în cazurile selectate să fie urmat de o consultație la medicul endocrinolog și o ecografie, la recomandarea acestuia.

Nodulul tiroidian nu doare și adesea nu provoacă simptome

Nodulul tiroidian este o modificare localizată a țesutului din glanda tiroidă. De cele mai multe ori este nedureros și nu provoacă simptome, fiind descoperit la palparea întâmplătoare a gâtului sau printr-o ecografie de prevenție.

Nodulii sunt destul de frecvenți, fiind întâlniți cam la 50% dintre persoanele examinate ecografic, în mod special la femei. Cazurile sunt și mai numeroase cu înaintarea în vârstă a persoanelor de genul feminin. Nodulii pot fi unici sau mai numeroși, iar evoluția lor este, în general, lentă.

La ce semnale ar trebui să fim atenți? Mărirea în volum a tiroidei, situată la baza gâtului și anterior (apariția a ceea ce numim gușă) sau descoperirea unor tumefieri în această zonă, progresia rapidă în dimensiuni a unor noduli deja existenți, atrag un semnal de alarmă și este obligatoriu să ne adresăm medicului endocrinolog. Acesta va pipăi cu atenție gâtul pentru a determina caracteristicile umflăturii respective: cât de dur este nodulul, cât de mobil, dacă există unul sau mai mulți gaglioni anormali în apropiere. Apoi este posibil să recomande unele analize de sânge (nivelul hormonilor tiroidieni, anumiți anticorpi) și efectuarea unei ecografii, pentru a obține mai multe amănunte despre funcția și structura glandei tiroide.

„Nodulii tiroidieni sunt întâlniți frecvent în practica medicală, în general la femei și la persoanele vârstnice. Cei mai mulți sunt descoperiți întâmplător, la o ecografie tiroidiană, sunt asimptomatici și reprezintă formațiuni benigne. Simptomele pot apărea în cazul unei guși de mari dimensiuni care determină fenomene de compresie asupra structurilor cervicale (disfagie- dificultate la înghițit, disfonie- răgușeală sau modificarea vocii). O atenție sporită o acordăm nodulilor care apar la copii și bărbați (incidență crescută a cancerului tiroidian), celor care cresc rapid în dimensiuni sau duc la apariția răgușelii și paraliziei de corzi vocale, pacienților care au istoric de radioterapie în zona capului și gâtului sau care au avut în familie diverse forme de cancere tiroidiene. Evaluarea nodulilor cuprinde descrierea ecografică a acestora, analize de laborator (funcția tiroidiană, anticorpi antitiroidieni, uneori markeri tumorali), completate în unele situații de puncție cu ac fin sau scintigrafie tiroidiană”, explica Dr. Ioana Constantin, medic specialist endocrinologie în cadrul MedLife.

Ce se poate descoperi la o ecografie de tiroidă

Ecografia tiroidiană permite explorarea glandei tiroide, determinarea existenței unor eventuali noduli, localizarea acestora, mărimea și caracteristicile lor și eventualul aspect suspect pentru un cancer. Este un examen neinvaziv, fără iradiere și fără contraindicații și, în plus, nu trebuie să te pregătești în vreun fel în prealabil, e suficient să te prezinți la programare.

Dacă la ecografie medicul a depistat noduli, el va rezuma caracteristicile acestora și va calcula un scor de suspiciune pentru un cancer tiroidian, denumit EU-TIRADS. În funcție de acest scor și de mărimea nodulilor, medicul îți va recomanda dacă sunt sau nu necesare investigații suplimentare. Nodulii depistați în timpul examinării vor fi raportați pe o schemă, pentru a le putea urmări evoluția la ecografiile ulterioare.

Cei mai mulți noduli tiroidieni sunt asimptomatici. Excepție fac nodulii foarte mari (peste 4-5 centimetri), care pot da probleme la înghițire sau la respirație. Ceilalți trec frecvent neobservați.

Din fericire, 90-95% dintre nodulii tiroidieni nu sunt canceroși și nu vor necesita explorări sau tratamente ulterioare, ci doar o supraveghere atentă, respectiv ecografii de monitorizare la intervale regulate. Pentru restul de 5% dintre cazuri, care ar putea avea un nodul ce corespunde unui cancer tiroidian, e bine de știut că acest tip de cancer, în general, are o evoluție lentă și o agresivitate scăzută, prognosticul fiind unul bun, așa cum s-a întâmplat și în cazul farmacistei noastre.

În afară de noduli, la ecografie ți se mai pot depista chisturi – formațiuni nodulare umplute cu lichid, o tiroidă mărită (gușă, apărută din cauza unui dezechilibru hormonal), o tiroidă cu aspect inflamat (tiroidită, care poate fi confirmată și prin alte investigații). În funcție de diagnostic, medicul endocrinolog îți va recomanda tratamentul adecvat.

Ecografia de tiroidă este o investigație imagistică de elecție pentru evaluarea structurii glandei tiroide și pentru monitorizarea leziunilor descoperite. Se recomandă tuturor pacientilor la care se observă o mărire în volum a tiroidei sau la care se palpează formațiuni nodulare, la cei cu modificări ale funcției tiroidiene (hipo sau hipertiroidism), care au anticorpii antitiroidieni crescuți la investigațiile de laborator sau prezintă durere/sensibilitate în regiunea cervicală anterioară. În funcție de rezultat, decidem conduita terapeutică, frecvența monitorizării și nodulii pentru care se recomandă puncție cu ac fin”, mai precizează Dr. Ioana Constantin.

MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, asigură pacienților o infrastructură modernă, cu aparatură medicală de ultimă generație, unde pacienții își pot efectua investigații imagistice la cel mai înalt nivel de calitate. Astfel, pentru ecografiile de tiroidă, dar și alte tipuri de ecografii, pacienții au la dispoziție peste 300 de ecografe, disponibile în unitățile din grup, situate în cele mai importante orașe din țară.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Note bibliografice

https://www.mountsinai.org/health-library/tests/thyroid-ultrasound

https://www.has-sante.fr/jcms/p_3287556/fr/nodule-de-la-thyroide-comment-l-explorer

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează