Un acord privind petrolul rusesc nu este garantat luni (Borrell) / Lituania acuză Ungaria că „ține ostatică întreaga UE”
Nu este sigur că miniștrii de externe din cele 27 de țări ale Uniunii Europene vor reuși să ajungă luni la un acord cu privire la embargoul propus de Comisie asupra petrolului rusesc, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, potrivit agenției Reuters, preluată de boursorama.com.
Unele țări au poziții foarte ferme în această privință, a adăugat el, în timp ce miniștrii de externe ai statelor membre au încercat să exercite presiuni asupra Ungariei, prin declarații publice.
UE-27 discută condițiile de aplicare a unui embargo asupra petrolului rusesc în urma propunerii formulate de executivul UE în urmă cu zece zile, dar fără succes. Unele țări fără ieșire la mare, care depind în mare măsură de Rusia, cum ar fi Ungaria, Slovacia și Cehia, solicită exceptarea de la acest embargou pe diverse perioade de timp.
Cea mai puternică opoziție vine din partea unei țări care „ține ostatică întreaga UE”, a declarat șeful diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la Bruxelles.
Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, condiționează renunțarea la petrolul rusesc de o compensație financiară. UE are nevoie ca toate statele membre să aprobe embargoul înainte ca acesta să poată fi pus în aplicare.
Ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a declarat pe pagina sa de Facebook, în 11 mai, că nu se întrevede nicio soluție, adăugând că guvernul lui Viktor Orban are nevoie de „sute de milioane de dolari” pentru rafinăriile ungare, de o creștere a capacității unui oleoduct croat și de compensații pentru economia națională.
Miniștrii UE, din Austria până în Estonia, și-au reafirmat hotărârea de a pune în aplicare un embargo petrolier, chiar dacă este nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord.
„Acest pachet (de sancțiuni) va fi adoptat și petrolul va fi inclus în el”, a declarat ministrul estonian de externe Eva-Maria Liimets. O poziție împărtășită și de alții, inclusiv de Luxemburg și România. Spania a susținut, de asemenea, propunerea Comisiei.
Unii diplomați cred acum că summitul din 30-31 mai va fi ocazia pentru un acord, probabil pe parcursul a șase luni, cu o perioadă de tranziție mai lungă pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii