G4Media.ro

Un activist civic, condamnat de regimul de la Tiraspol la „trei ani…

Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP

Un activist civic, condamnat de regimul de la Tiraspol la „trei ani și două luni privațiune de libertate” după ce a criticat deschis războiul din Ucraina

Așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat pe Victor Pleșcanov, pe 26 septembrie, la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Acesta este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut în permanență un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană, scrie zdg.md.

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, el a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană, anunță Asociația Promo-LEX.

Pe 10 iunie 2022, el a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru „huliganism”. Motivul „condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziționat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal.

Soția lui Victor Pleșcanov a fost informată verbal că în privința soțului său este pornită o „cauză penală” pentru „incitare la extremism prin intermediul internetului și a mass-mediei”.

Pe 15 iunie 2022, Pleșcanov nu a mai fost eliberat din detenție. Soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – „arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.

Citește integral pe zdg.md.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cât mai tolerăm Transnistria?