Un activist rus care a dezvăluit detalii despre înmormântările mercenarilor Wagner ucişi în Ucraina a părăsit Rusia, după ce a primit numeroase amenințări cu moartea: ”Mi-au oferit un loc în cimitirul lor”
Un activist rus care a dezvăluit detalii despre înmormântările mercenarilor Wagner ucişi în Ucraina a părăsit Rusia. Vitali Votanovski, care a început să documenteze moartea soldaţilor ruşi în Ucraina prin monitorizarea cimitirelor din regiunea sa natală, a fugit din ţară pe 4 aprilie, după ce a primit numeroase ameninţări cu moartea, relatează BBC, care a menţionat că acesta se află în capitala armeană Erevan, transmite News.ro.
Anul trecut, Vitali şi-a petrecut împlinirea a 50 de ani într-o celulă de închisoare. Activistul, din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, a fost arestat şi închis pe 24 februarie 2022, ziua invaziei ruse a Ucrainei.
Fostul ofiţer al armatei ruse a ieşit să protesteze în acea zi, îmbrăcat în haine pe care scria „Nu Putin!” şi „Nu războiului!” Fotografiile cu Vitali în ţinuta sa sunt incluse în documentele oficiale ale instanţei .
„Din cauza acelor haine am ajuns la 20 de zile de închisoare!” spune el. În Krasnodar, Vitali este cunoscut nu pentru protestele de stradă, ci pentru documentarea mormintelor.
El a fost prima persoană care a descoperit un cimitir în micul sat Bakinskaia din regiunea Krasnodar, cunoscut de atunci sub numele de cimitirul Wagner. Aici grupul de mercenari notoriu prin brutalitatea sa îngroapă mulţi dintre morţii săi din Ucraina – bărbaţi care fie nu au rude, fie ale căror cadavre nu au fost revendicate. A crescut dintr-un mic cimitir de sat într-un cimitir enorm, cu mai multe zone noi pentru a găzdui numărul tot mai mare de morţi. Agenţii de securitate patrulează acum zona.
Joi, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat cimitirul din satul Bakinskaia şi a spus că plănuieşte să-l transforme într-un memorial „pentru generaţiile viitoare”. Şeful grupului de mercenari a recunoscut că cimitirul s-a extins, adăugând că „aşa este viaţa”. Vitali a început să călătorească în regiunea Krasnodar în mai 2022, vizitând fiecare cimitir pentru a înregistra numărul celor căzuţi.
„Trebuia să le demonstrez oamenilor că a avut loc o catastrofă”, spune Vitali, „că oamenii mureau aici, aproape de ei. Trebuia să le arăt oamenilor că războiul va afecta pe toată lumea şi totul”.
A înregistrat cu minuţiozitate numele şi detaliile tuturor mormintelor pe care le-a găsit.
Când a fugit din Rusia la începutul acestei luni, baza sa de date conţinea peste 1.300 de nume – care includeau doar morţii din regiunea Krasnodar. Vitali a identificat mormintele bărbaţilor care au murit în război – spre deosebire de decesele civile obişnuite – întrebând localnicii, precum şi studiind coroanele şi fotografiile de pe morminte.
În decembrie 2022, activistul a mers la Bakinskaia pentru a fotografia mormintele soldaţilor obişnuiţi. Dar, pe când erau acolo, muncitorii de la cimitir i-au spus lui Vitali şi colegului său că îngropau mercenari Wagner ucişi în luptă.
„Când eram noi acolo, erau deja 48 de morminte Wagner. Apoi, data viitoare când am mers, câteva zile mai târziu, erau 95 de morminte. Apoi 164. Apoi în jur de 270”, spune el.
Vitali s-a tot întors pentru a documenta numerele şi numele morţilor. Întrebat dacă ştia cine sunt bărbaţii, el a spus. „Era evident că erau condamnaţi şi mercenari”.
„Au fost recrutaţi din închisori. Jurnaliştii s-au uitat la nume şi au aflat pentru ce au intrat în închisoare”.
Dar Vitali nu a documentat doar luptătorii Wagner decedaţi de la cimitirul Bakinskaia. El a continuat să monitorizeze toţi militarii morţi din toate cimitirele din regiunea Krasnodar. Şi ceea ce a descoperit l-a şocat.
„Adevărul este că, din decembrie 2022, pierderile pe câmpul de luptă ale Rusiei s-au înmulţit de câteva ori”, spune Vitali, citând statisticile pe care le-a adunat la Krasnodar.
„Decesele pur şi simplu au crescut vertiginos. Şi recent, la cimitire, în morminte au fost toţi soldaţi mobilizaţi şi mercenri Wagner. Au fost foarte puţini [soldaţi profesionişti]”.
Mai multe agenţii de informaţii occidentale au susţinut că armata rusă nu mai are bărbaţi. Anul trecut, preşedintele Putin a anunţat o „mobilizare parţială” în Rusia – sute de mii de bărbaţi au fost recrutaţi în forţele armate şi trimişi în prima linie în Ucraina.
Ultimul număr oficial de morţi furnizat de armata rusă a fost în septembrie 2022, când ministrul Apărării Serghei Şoigu a declarat că 5.937 de militari au murit în Ucraina.
Estimările privind pierderile totale variază, dar majoritatea oficialilor americani şi europeni estimează că numărul morţilor din Rusia este de peste 60.000. Vitali a început să primească ameninţări în urmă cu multe luni.
„De îndată ce am scris prima mea postare despre morminte, au început ameninţările. „Te vom omorî, te vom distruge”. În ianuarie, cineva a sunat şi mi-a oferit „un loc la cimitir. Au fost trei astfel de apeluri – eu am primit două, iar şoferul meu Viktor a primit unul”, a spus Vitali..
BBC a primit copii ale ameninţărilor cu moartea şi o înregistrare a apelului telefonic.
În ea, un bărbat identificat îşi maschează ameninţarea ca un apel rece de la o companie care vinde terenuri de cimitir şi sicrie. El insistă înfricoşător că: „Acum este momentul în care ar trebui să te gândeşti la sfârşitul vieţii tale”.
Activistul spune că ultima picătură a venit săptămâna trecută.
„Mergeam pe lângă o secţie de poliţie din Krasnodar şi un ofiţer de poliţie m-a recunoscut] Mi-a spus „Pregăteşte-te. Vine”. Se referea la reacţia statului[la… interviuri pe care le dădeam. Au avut deja destule pentru a deschide un dosar penal serios împotriva mea”, a spus el.
Vitali a fugit în Armenia şi acum plănuieşte să solicite azil politic în Germania.
Întrebat de ce autorităţile nu vor ca oamenii ca el să publice informaţii despre Wagner şi despre victimele ruseşti în război, Vitali a răspuns: „Pentru statul nostru, acestea sunt statistici terifiante şi poporul rus pur şi simplu nu ştie cifrele adevărate. Am vrut să arăt oamenilor amploarea reală a dezastrului. Dacă oamenii ar afla numărul adevărat al pierderilor pe câmpul de luptă, ar înnebuni”.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii