G4Media.ro

Un afacerist din Malta acuzat de uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia a…

Sursa Foto: lovinmalta.com

Un afacerist din Malta acuzat de uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia a fost eliberat pe cauţiune

Un om de afaceri milionar acuzat de uciderea în 2017 a jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia a fost eliberat pe cauţiune, fără a fi stabilită data procesului său, transmite News.ro.

Yorgen Fenech, moştenitorul unui grup de cazinouri şi hoteluri, a fost arestat şi acuzat de complicitate la uciderea lui Caruana Galizia în noiembrie 2019. Cu toate acestea, întârzierile în aducerea cazului în faţa unui juriu le-au permis avocaţilor săi să pledeze cu succes pentru eliberarea pe cauţiune.

Întârzierile au fost condamnate de familia lui Caruana Galizia, care a susţinut că statul şi sistemul de justiţie „au dezamăgit victimele”.

Fenech şi familia sa au promis peste 50 de milioane de euro în numerar şi acţiuni drept garanţie pentru eliberarea sa.

Caruana Galizia a fost ucisă de o maşină-capcană care a fost detonată în timp ce îşi părăsea locuinţa din Bidnija, Malta. Cazul a implicat partidul de guvernământ într-un scandal şi în acuzaţii de muşamalizare, în timp ce spectacolul unui asasinat violent într-un stat membru al UE a stârnit îngrijorare cu privire la atacurile asupra jurnaliştilor în Europa, notează The Guardian.

Fenech a ieşit din penitenciarul Corradino joi seara, la cinci ani după ce a fost acuzat pentru prima dată. Îmbrăcat într-un pulover navy cu fermoar şi blugi, ţinând în mână documente şi însoţit de avocatul său, Fenech a urcat într-o dubă cu geamuri fumurii, în timp ce echipele de filmare se apropiau de el. El a refuzat să comenteze, spunând doar „mulţumesc” înainte ca duba să se îndepărteze.

Fenech este unul dintre cei şapte bărbaţi care au recunoscut sau au fost acuzaţi în legătură cu crima. El neagă acuzaţiile şi pledează nevinovat.

Până în prezent, niciunul dintre cei acuzaţi nu a fost trimis în judecată. Doi fraţi au pledat vinovaţi pentru plantarea bombei şi au fost condamnaţi la 40 de ani de închisoare. Complicele lor a primit o pedeapsă redusă după ce şi-a recunoscut vinovăţia şi a furnizat probe pentru acuzare. Doi dintre bărbaţii acuzaţi că au furnizat bomba sunt în arest în aşteptarea procesului.

Melvin Theuma, un şofer de taxi care susţine că a acţionat ca intermediar, a obţinut o graţiere prezidenţială în schimbul depunerii mărturiei şi trăieşte sub protecţia poliţiei.

Fundaţia Daphne Caruana Galizia, înfiinţată de familia sa, a declarat după eliberarea lui Fenech: „Explozia bombei care a ucis-o a fost un avertisment: sistemul de justiţie le dezamăgeşte pe victime. Deşi nimeni nu poate fi ţinut în închisoare fără proces pe termen nelimitat, procesele ar putea şi ar trebui să fie finalizate înainte ca o cauţiune să devină o preocupare. Inculpaţilor, procurorilor şi instanţelor nu ar trebui să li se permită să prelungească procedurile timp de ani de zile.”

Judecătoarea Edwina Grima a fost iniţial de acord cu eliberarea pe cauţiune vineri, 24 ianuarie, dar negocierile privind aranjamentele complexe pentru garanţiile financiare au durat două săptămâni, întârziind eliberarea lui Fenech.

Mătuşa sa a oferit drept garanţie acţiunile sale din afacerea imobiliară a familiei, Tumas Group. Participaţia ar fi fost evaluată la peste 50 de milioane euro. Fenech a plătit, de asemenea, un depozit de 80 000 de euro  şi este obligat să depună o garanţie de 120 000 de euro, ambele urmând să fie confiscate în cazul în care nu îşi îndeplineşte condiţiile de eliberare pe cauţiune.

I se interzice să se apropie la mai puţin de 50 de metri de coastă sau de aeroport şi să ia legătura cu martorii din procesul împotriva sa, inclusiv cu Theuma.

Va trebui să semneze în fiecare zi un carnet de cauţiune la o secţie de poliţie şi să stea în casă între orele 17.00 şi 11.00. El trebuie să locuiască numai la o adresă convenită cu instanţa, iar un ofiţer de poliţie va staţiona în faţa reşedinţei sale nominalizate 24 de ore pe zi.

Paşaportul şi documentele de identitate ale lui Fenech vor fi reţinute de instanţă.

Întârzierile în intentarea unui proces au fost criticate de Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European şi europarlamentar pentru Malta, care a scris într-o postare pe Facebook: „Un sistem care îi obligă pe cei acuzaţi de cele mai odioase infracţiuni să iasă din închisoare pe cauţiune pentru că procesul lor cu juriu a durat mai mult de o jumătate de deceniu pentru a începe, este un sistem care este stricat. Este un sistem care nu poate face dreptate”.

Procurorul general, care conduce urmărirea penală, a argumentat împotriva eliberării, invocând riscul de fugă şi posibilitatea intervenţiei martorilor. Cu toate acestea, legislaţia malteză permite inculpaţilor să părăsească închisoarea în cazul în care trece o perioadă de 30 de luni fără proces după actul iniţial de acuzare.

Prim-ministrul Maltei, Robert Abela, a declarat că înţelege durerea familiei, dar a respins sugestiile că guvernul ar fi putut face mai mult. El a spus că întârzierea a apărut ca urmare a cazurilor constituţionale şi audierilor preliminare aduse de Fenech, precum şi cererilor din partea procuraturii şi a familiei, cum ar fi anonimatul pentru sursele lui Caruana Galizia.

„Dacă mă întrebaţi dacă guvernul ar fi putut face ceva diferit în acest caz, aş spune că nu ar fi putut”, a spus Abela.

Editorialistă, al cărei blog politic era foarte citit, Caruana Galizia era aproape la fel de cunoscută în ţara sa natală ca şi cei pe care îi expunea în reportajele sale. În reportajele sale, ea i-a luat în vizor pe prim-ministrul laburist de atunci al Maltei, Joseph Muscat, şi pe miniştrii săi.

Jurnalista era asociată îndeaproape cu partidul naţionalist de opoziţie, iar lupta pentru aducerea asasinilor săi în faţa justiţiei a fost împiedicată de conflicte politice.

Muscat a fost forţat să demisioneze în 2019 pe fondul crizei. Cu toate acestea, partidul său a continuat să câştige alegerile generale din 2022 şi rămâne la putere şi în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ca la noi coruptia este in floare!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.