Un al cincilea taifun, Usagi, loveşte Filipine în mai puţin de o lună
Un al cincilea taifun, Usagi, s-a abătut joi asupra nordului Filipinelor, care se străduieşte să-şi revină după ravagiile provocate de patru taifunuri anterioare, în timp ce autorităţile s-au grăbit să evacueze mii de locuitori din zonele de coastă, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
Usagi a atins uscatul în oraşul Baggao, din provincia Cagayan (în nordul insulei Luzon), la ora locală 13:30 (5:30 GMT), însoţit de vânturi de 175 km/h, a indicat serviciul naţional de meteorologie.
Acesta, după ce a emis iniţial un nivel de alertă maxim pe o scară de cinci, l-a redus la al doilea nivel când taifunul a atins uscatul.
Serviciul a declarat că vânturile ar putea provoca „daune aproape totale structurilor din materiale uşoare, în special în zonele de coastă foarte expuse” şi „daune semnificative” clădirilor considerate „cu risc scăzut”.
Sunt aşteptate „ploi intense până la torenţiale” şi valuri de coastă de până la trei metri, care ar putea „pune viaţa în pericol” locuitorilor, în următoarele două zile.
Furtuna a scăzut în intensitate, cu vânturi de 165 kilometri pe oră, în timp ce traversa extremitatea nordică a provinciei Cagayan.
Poliţia din municipalitatea Baggao a declarat că nu au fost raportate pe moment victime sau daune semnificative, însă 28 de locuitori ai unui sat au fost evacuaţi de teama unor posibile inundaţii.
Preşedintele Ferdinand Marcos Jr., care s-a deplasat în zonele afectate de furtună pentru a distribui un ajutor financiar de 5.000-10.000 pesos (aproximativ 80-160 de euro) pe familie, a îndemnat locuitorii să respecte ordinele de evacuare.
„Ştim că este dificil să vă părăsiţi casa şi bunurile, dar adăpostirea poate salva vieţi”, a transmis el locuitorilor din insula Mindoro, potrivit unei transcrieri oficiale a discursului său.
Evacuări forţate
În provincia Cagayan, din nordul insulei Luzon, autorităţile s-au mobilizat pe o ploaie torenţială, joi, pentru a evacua locuitorii aflaţi de-a lungul coastelor şi de pe malurile râurilor deja ieşite din matcă.
„Ieri era vorba de evacuări preventive. În prezent procedăm la evacuări forţate”, a declarat pentru AFP, prin telefon, Edward Gaspar, un responsabil local cu gestionarea catastrofelor, cu câteva ore înainte de sosirea taifunului.
Potrivit lui Rueli Rapsing, un responsabil local din cadrul protecţiei civile, circa 40.000 de persoane ar urma să fie puse la adăpost, aproximativ acelaşi număr de persoane evacuate preventiv înainte de trecerea taifunului Yinxing, care a lovit coasta nordică a provinciei Cagayan la începutul lunii.
Acest responsabil a indicat că peste 5.000 de locuitori din provincie se aflau încă în adăposturi după cele patru furtuni care au lovit Filipinele în ultimele trei săptămâni.
După Usagi, furtuna tropicală Man-yi ar urma să se abată duminică şi asupra capitalei Manila, mai la sud.
Autorităţile locale au primit ordinul de a convinge locuitorii din comunităţile expuse inundaţiilor şi alunecărilor de teren de pe traseul furtunii Man-yi să se refugieze în adăposturi vineri, înainte de sosirea acesteia, a indicat biroul apărării civile.
„Taifunurile se succed. De îndată ce populaţiile încearcă să-şi revină din şoc, următoarea furtună tropicală îi loveşte din nou”, a declarat Gustavo Gonzalez, coordonator rezident al ONU în Filipine.
Potrivit unei evaluări a Naţiunilor Unite privind cele patru furtuni care s-au abătut asupra ţării din a doua jumătate a lunii octombrie (Trami, Kong-rey, Yinxing şi Toraji), 207.000 de case au fost avariate sau distruse, iar circa 700.000 de persoane sunt în adăposturi temporare.
Furtunile au distrus, de asemenea, mii de hectare de terenuri agricole, iar inundaţiile persistente riscă să întârzie eforturile de replantare şi să agraveze problemele de aprovizionare cu alimente, se adaugă în raport.
Intemperiile au dus la moartea a 159 de persoane, iar Biroul Naţiunilor Unite pentru prevenirea catastrofelor a solicitat un ajutor de 32,9 milioane de dolari pentru 210.000 de supravieţuitori dintre cei mai afectaţi.
Circa 20 de furtuni şi taifunuri mari lovesc în fiecare an arhipelagul sau apele sale înconjurătoare.
Furtunile din regiunea Asia-Pacific se formează din ce în ce mai aproape de coaste, se intensifică mai rapid şi rămân mai mult deasupra uscatului din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu recent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank