G4Media.ro

Un alpinist britanic a cucerit Everestul pentru a 16-oară. Acum 26 de…

foto: Kenton Cool Twitter

Un alpinist britanic a cucerit Everestul pentru a 16-oară. Acum 26 de ani când avusese un accident i s-a spus că nu va mai putea merge fără sprijin – The Times

Kenton Cool, care și-a zdrobit ambele oase ale călcâiului într-un accident de alpinism în 1996, a reușit acum a 16-a ascensiune a Muntelui Everest, un record al unui alpinist altul decât un șerpaș.

Cool, în vârstă de 48 de ani, a ajuns pe vârful de 8.849 de metri în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, împreună cu Rebecca Louise, o antreprenoare în domeniul fitness-ului, care a realizat pentru prima dată această performanță. În precedentele sale 15 ascensiuni pe Everest, Cool a fost ghid pentru alți alpiniști cunoscuți, printre care Sir Ranulph Fiennes și prezentatorul TV Ben Fogle.

Fogle l-a descris pe Cool, care locuiește în Gloucestershire împreună cu soția și cei doi copii ai săi, ca fiind „unul dintre cei mai mari din toate timpurile”, adăugând: „Să urci o dată pe Everest a fost o încercare – să îl urci de 16 ori este eroic”.

Anterior, Cool a devenit prima persoană care a reușit să realizeze tripla coroană a Everestului – escaladând Everestul și munții vecini Lhotse (8.516 m) și Nuptse (7.861 m) dintr-o singură expediție, fără a se întoarce în tabăra de bază.

De asemenea, el a fost primul ghid britanic care a condus un client până în vârful K2 (8.611 m), al doilea cel mai înalt munte din lume după Everest.

Isprăvile lui Cool pe Everest au fost depășite doar de șerpași, unul dintre grupurile etnice tibetane originare din regiunile muntoase din Nepal și renumite pentru abilitățile lor de alpinism.

Kami Rita Sherpa, un alpinist nepalez, a escaladat Everestul de 26 de ori. Muntele a fost escaladat de peste 10.000 de ori din 1953 (când a fost cucerit de Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay), iar 311 alpiniști au murit în timpul încercărilor.

Vorbind prin intermediul telefonului prin satelit înainte de a se îndrepta spre vârf, Cool a declarat despre condiții că arată bine, cu o „prognoză meteo excelentă” și o „echipă excelentă”.

„Încrederea excesivă pe un munte ca Everest este un lucru periculos, așa că nimic nu este asigurat până când nu te întorci în tabăra de bază”, a spus el. „Încrucișăm degetele și vom fi în tabăra de bază în aproximativ trei zile și poate vom putea să deschidem o bere și să sărbătorim primul vârf al Rebeccăi, al 16-lea meu vârf și o coborâre reușită a întregii echipe de șerpași.”

Cool a început să facă alpinism la vârsta de 17 ani, în timp ce era la școala gimnazială din High Wycombe, cu câteva luni înainte de bacalaureatul său.

Realizările sale sunt cu atât mai remarcabile cu cât i s-a spus că este puțin probabil să mai meargă fără ajutorul unui baston după ce și-a zdrobit ambele oase ale călcâiului într-un accident în 1996.

El a sfidat aceste previziuni cu un an de operație și terapie, dar încă are dureri cronice. „La sfârșitul unei zile grele în munți sau dacă mă duc să alerg mult, ajung să merg puțin ca Forrest Gump, dacă e să spun adevărul”, a spus el anul acesta. „Așa că încă mă afectează și trebuie doar să-mi adaptez abordarea în consecință”.

„Îmi place să fiu în munți, îmi place să fiu în Himalaya, îmi place să fiu cu echipa mea de șerpași”, a mai spus el. „Chiar dacă nu aș putea urca pe munții înalți, cred că aș merge în continuare să urmăresc sau să escaladez munți mai mici”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Zdrobite ambele oase ale călcâiului, dar nici discernământul nu-l are intact! Alt chip al desertăciunii, al egoului inflamat. 15 ascensiuni = un munte de bani tocati aiurea, pe un moft.

  2. Kami Rita e un alpinist, nu o alpinistă.
    Informati-va înainte de a scrie un articol!