G4Media.ro

Un alt caz de anulare a probelor făcute de DNA cu SRI…

sursa foto: Facebook

Un alt caz de anulare a probelor făcute de DNA cu SRI ca urmare a deciziilor CCR. Curtea de apel Cluj a înlăturat interceptările din dosarul lui Călin Mitică, prieten cu Cozmin Gușă și Rareș Bogdan

Curtea de apel Cluj a motivat decizia de excludere a probelor făcute de DNA cu SRI în procesul omului de afaceri Călin Mitică, patronul companiilor Transferoviar și Remarul 16 Februarie, informează Clujust.ro.

Curtea de Apel Cluj a luat decizia pe 13 martie, însă au făcut publică motivarea abia acum.

Judecătoarele CA Cluj, Monica Șortan și Monica Rodina, au eliminat 161 de pagini de interceptări făcute în baza legii nr. 51/1991 privind securitatea națională.

”Exclude din materialul probator toate procesele-verbale de certificare a înregistrărilor din datele de 13.10.2014 şi 21.10. 2014 – existente la filele 118 – 279 volumul 24 dosar urmărire penală – şi, conform deciziei CCR 22/2018, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul întocmit în dosar 163/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie –Serviciul Teritorial Cluj”, a fost decizia instanței.

Acum, în motivare, CA Cluj vine cu detalii privind decizia de excludere a probelor. Judecătoarele au explicat că interceptările au fost realizate de SRI în baza legii 51/1991 articolul 3 litera f. Prevederea a fost declarată neconstituțională de CCR la începutul anului trecut prin decizia 91/2018.

Atunci CCR a decis că faptele de corupție nu reprezintă amenințări la securitatea națională. Vezi aici.

Judecătoarele CA Cluj, Șortan și Rodina, au concluzionat că interceptările au fost făcute de SRI prin utilizarea unor mandate de supraveghere tehnică emise de judecătorii Înaltei Curți pentru culegerea de informații, nu pentru a fi folosite ca probe în procesul penal de DNA.

Instanța le-a dat celor de la DNA termen 5 zile să spună dacă continuă procesul sau cer dosarul la parchet pentru refacerea anchetei. Potrivit unor surse citate de Clujust, DNA Cluj a solicitat dosarul pentru refacerea probatoriului.

Acuzațiile din dosarul lui Călin Mitică. Omul de afaceri care controlează companiile Remarul 16 februarie și Transferoviar a fost deferit Justiției în august 2015 de DNA Cluj pentru mai multe capete de acuzare: dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani, complicitate la cumpărare de influență.

În esență, Călin Mitică este acuzat că ar fi dat mită peste 400 de mii de lei unui director de la CFR Călători ca să obțină un contract privind revizia trenurilor de tip Săgeta Albastră pentru compania sa, Remarul 16 Februarie.

Călin Mitică ar fi determinat și 2 directori din cadrul Autorității Feroviare Române să omologheze ilegal compania Remarul pentru a putea participa la o licitație de peste 55 de milioane de lei pentru revizia unor locomotive CFR.

De asemenea, Călin Mitică ar fi aprobat ca un director din compania sa, Transferoviar, să dea mită unui director de la CFR Regionala Galați pentru a obține contracte.

Cine este Călin Mitică. Monitorul de Cluj a scris că este partenerul de afaceri al lui Rareş Bogdan şi Măricel Păcuraru şi partener de afaceri în Realitatea Media.

Călin Mitică apare în fotografii în vacanță alături de realizatorii tv Rareș Bogdan și Octavian Hoandră, dar și cu Cozmin Gușă, patronul de la Realitatea TV.

Mitică trece drept un apropiat al fostului lider PNL, Vasile Blaga.

Ce spune jurisprudența ICCJ în materia excluderii probelor făcute de SRI cu DNA după deciziile CCR. Potrivit unor surse judiciare, săptămâna trecută, la ședința anuală a președințiilor de secții de la Curțiile de apel, ce a avut loc la sediul CA București, reprezentantul Înaltei Curți, șeful Secției penale, Daniel Grădinaru, a prezentat jurisprundența ICCJ în materia excluderii probelor făcute de SRI cu DNA ca urmare a deciziilor CCR.

Jurisprudența ICCJ spune pe scurt că toate probele făcute de DNA cu SRI trebuie anulate pentru că SRI nu este organ de cercetare penală. În zadar, DNA s-a apărat și a argumentat că decizia CCR din februarie 2016 se aplică numai pentru viitor, nu și pentru trecut și că probele au fost făcute în virtutea unor prevederi care se bucurau de prezumția de constituționalitate.

Decizia ICCJ din 27 septembrie 2017 se referă la anularea probelor făcute de SRI în dosarul Proinvest al lui Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea și primul patron Tel Drum.

G4media a scris pe larg despre această decizie aici.

Cea de-a doua decizie, din 21 martie 2018, se referă la un procuror de la Botoșani și la șeful de atunci al DGA Botoșani.

Decizia curajoasă a unei judecătoare de la Bihor. Spre deosebire de colegii ei de la Înalta Curte, judecătoarea Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor nu s-a mulțumit să aplice formal deciziile CCR și să anuleze probele făcute de DNA cu SRI înr-un proces de corupție și a sesizat Curtea de Justiție a UE. Vezi detalii aici.

Sursa Foto: Facebook

Citește și

Efectele deciziilor CCR: Tribunalul Bucureşti a anulat mai multe probe făcute de SRI în dosarul lui Elan Schwartzenberg. Judecătorii au decis şi revocarea mandatului de arestare şi restituirea cazului la DNA

EXCLUSIV Motivarea primei decizii judecătoreşti prin care au fost anulate probe obţinute de DNA cu SRI. Este vorba de un dosar privindu-i pe oamenii lui Liviu Dragnea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. „Partener de afaceri cu Rareş Bogdan și apropiat al lui Vasile Blaga”.
    Hmm …. Curat murdar, coane Mitică!

    • Vasile Blaga e sau nu e candidat PNL la alegerile europarlamentare? PNL e sau nu e partidul acela dambovitean care a intors armele si a fugit cu bocceluta la PPE a doua zi dupa alegerile europarlamentare? USL a existat sau e doar un vis urat?

      Stati linistit, nu-i nevoie de nicio conspiratie impotriva domnului Bogdan, atata timp cat exista o alternativa avem destule motive sa nu votam PNL.

  2. E liber la hoȚie. DNA nu mai exista. Diktatura hoților s-a instaurat in RO, un tinut al borfasilor, coruptilor, traficantilor etc. care va disparea de pe harta EEuropei

    • Romania poate fi salvata daca mergem la vot si votam cu oameni cinstiti care nu s-au mai perindat pe la putere.

      Fara hotie!

      In 30 de ani, prioritatea romanilor a fost cati bani au in buzunar. In ultimii doi ani poate au invatat ce-i aia inflatie si crestere bazata pe consum.

      Depinde de noi ce fel de tara avem!

    • Liber doar la hotie? Ma astept ca interlopii ce au detonat bancomatul zilele trecute sa conteste problele obtinute de procurori in colaborare cu SRI-ul. Pai nu este ilegala orice vaga urma de protocol intre SRI si parchete? Asadar ei de ce sa nu beneficieze de capodoperele legale ale lui Nicolicea/Iordache/Tariceanu? Bai, dar nu i-ar prinde si pe ei sau rudele lor vreun interlop sa le dea in cap! Apoi justitia sa se spele pe maini…

    • Evident ca psd si anexele(in cazul de fata CCR) au scos gaselnita pentru protectia infractorilor. Pur si simplu si public. Ce rol are SRI daca nu sa stringa probe?
      Adunatura de hoti pro-rusi au incercat mereu sa creeze confuzie si sa-i reduca eficienta extinzind prevederile legii (SRI, intr-adevar, n-are voie sa ancheteze) si asupra culegerii de probe, insusi motivul existentei respectivei institutii.
      In alta ordine de idei PNL vine la europarlamentare cu o lista de toata jena, parca facuta special sa respinga alegatorii: Bogdanel asta, o nulitate galagioasa, Blaga, Busoi, tanti Valean strecurati printre candidati acceptabili. Bai, voi nu stiti ca o lingurita de cacat strica un cazan de mincare?

    • @ Alex

      DNA nu a luptat pentru ROMANIA, nu a luptat pentru DREPTATE, nu a luptat pt stoaparea hotiilor

      DNA a fost si este inca o maciuca folosita de catre tradatori pt

      – a lovi in interesele economice ale ROMANIEI

      si

      – a proteja pe strainii / romanii care au furat (dar care au fost de partea tradatorilor)

      peste 10 ani o sa vedeti multe dintre aceste lucruri expuse prin toata mass-media

  3. Respectivii parca nu mai sunt prieteni. Chiar daca au fost cindva, rupsesera prietenia. Sa fie informatia veche? Un atac prietenesc la Rares Bogdan si eventual la PNL? Ca nu vad legatura intre Rares Bogdan si ceea ce a facut Curtea de apel Cluj.

    • Sigur că nu mai sunt prieteni. Cand domnul RB a aflat de matrapazlacurile domnului CM au rupt prietenia. La fel a procedat și domnul VB. Mai mult, l-au forțat pe domnul CM să devină prieten cu LD.
      În concluzie, jos mafia psd!

    • G4Media – cind introduceti autentificare-
      Sunt indignat de furtul de itentitate voi nu aveti nici o raspundere, mother fuckers

    • @Vlaicu
      Corect. Ruperea prieteniei are, din punct de vedere judiciar, același efect ca și amnistia.
      Dacă trece referendumul (prima întrebare), se va interzice, pe cale de consecință, și ruperea prieteniei. Îți dai seama ce înseamnă sa fii prieten forever cu cineva cu care ai afaceri?

  4. Corupția este de siguranță națională a fost și discutată și aprobată în CSAT , când un judecător zice că : corupția nu e de siguranță națională , cea a ce președintele țări a decretat , mi se pare absurd ca un judecător sa constate el liniile de siguranță națională a țării . Pei daca el știe ce e siguranță națională și ce nu , de ce nu vine el președinte și terminam cu președintele cu parlamentul. Cel mai bine punem pe judecătorii CCR să conducă ei Romania că ei știu mai bine . Fira ți ai dreacu de hoți , daca nu erau judecătorii corupți Romania nu era acuma in genunchi la mila PSD .

    • Corect. Dar sa stii ca nu trebuie neaparat ca judecatorii sa fie corupti. E suficient sa fie lichele. Toti bugetarii care vor sa fie sefi sunt construiti nativ sa linga mana stapanului. Bine si la privat e cam la fel.

  5. Cum, frate, avem si 3 deraieri de tren pe saptamana si coruptia care afecteaza infrastructura feroviara nu are treaba cu securitatea nationala?

    Ca asa a decis CCR-ul? Da ce au, nene, probele obtinuta de SRI, de trebuie toate aruncate? Cine e SRI-ul asta? E o organizatie terorista araba? E mafia siciliana? Nu e structura din statul roman?

    Asa e cand mafia ajunge la putere. Toata arhitectura fundamentala a statului e contorsionata cumplit, dupa nevoile acestei mafii.

    Asa e cand nu votam sau votam cu picioarele: ajung unii ca Dragnea, Valcov, tariceanu, Iordache sau Dorneanu sa faca legile in tara asta. Ca Dorneanu-CCR asta face mai noi, legi.

  6. Ar trebui ca DNA sa faca publice interceptarile din moment ce instanta le-a refuzat. As fi curios sa vad cum lucreaza judecatorii coruptibili. Nu se poate ca in sec XXI sa mai poti face scapat un infractor, indiferrnt de fapta comisa sau statul sau, pe simple vicii de procedura. Ai 100% dovada ca s-a comis o infractiune dar ai uitat sa ii ceri permisiune sa il urmaresti? Si scapa? Curatenie generala in legislatie. Chiar si in Constitutie!

    • Perfect adevarat!Nu poti scapa infractorii cu asa usurintă…indiferent cum sunt obtinute probele…..atunci cine a furat Romania????!!!

  7. Pentru toti tolomacii de pe site,SRI are o lege dupa care functioneaza(nu face justitie)
    SRI este principalul serviciu de informaţii din România specializat în culegerea, analizarea şi valorificarea informaţiilor obţinute în interiorul ţării. Misiunea sa este de a cunoaşte, preveni şi contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale, aşa cum sunt acestea definite de lege.

    • Marea coruptie este atentat la siguranta nationala. Cand o sa inteleaga toate vitele fara creier acest lucru..vom avea si noi o sansa la curatenie morala in tara noastra.

  8. Criminalii cu un pacat, victimele cu o mie. Acum tot ei cer despagubiri pentru lezarea reputatiei si vietii.

  9. Cosmin Gusa – un ganditor si vizionar contemporan cu noi, nasul lui Valov si a lu Lavinia Sandru, psd-ist si pd-ist in acelasi timp

  10. Daca SRI il fileaza pe Ahmed in baza unui mandat pe securitate nationala, si Ahmed, pe langa activitatea de terorist, o mai prinde si pe o anume Irinuca si o lucreaza nitel la dantura impotriva vointei ei, oare prietenul Irinucai va fi multumit ca acea proba video si audio nu poate fi folosita in procesul penal, la infractiunea de viol, intrucat e obtinuta pe mandat de securitate nationala?

  11. Indiferent de decizia CA,faptele rămân fapte.S-a dat și primit mită.

  12. adica ei a faptuit. dar nu se pune.

    sa fie blestemati. pana la a saptea spita.

  13. Am înțeles că Mitică a dat șpagă , și pentru asta urma să fie condamnat . Dar unde sunt cei care au dat șpagă în dosarul Microsoft și EADS .

  14. Așa că trebuie scăpat și mitica dacă nu ia prins pe cei de la Eads

    • Faceam referire doar la standardele multiple pe care le aplica minunatii procurori .
      Despre EADS , este intrzis de la Berlin sa se vorbeasca , si am inteles aceasta directiva ,
      dar despre Micosoft , unde se cunosc doar cei care au primit spaga (mituitii), dar nu si pe cei care au dat spaga (mituitorii )

  15. nomenkaltura deaspra legilor si cu o mare de sclavi de jupuit.