Un alt caz de anulare a probelor făcute de DNA cu SRI ca urmare a deciziilor CCR. Curtea de apel Cluj a înlăturat interceptările din dosarul lui Călin Mitică, prieten cu Cozmin Gușă și Rareș Bogdan
Curtea de apel Cluj a motivat decizia de excludere a probelor făcute de DNA cu SRI în procesul omului de afaceri Călin Mitică, patronul companiilor Transferoviar și Remarul 16 Februarie, informează Clujust.ro.
Curtea de Apel Cluj a luat decizia pe 13 martie, însă au făcut publică motivarea abia acum.
Judecătoarele CA Cluj, Monica Șortan și Monica Rodina, au eliminat 161 de pagini de interceptări făcute în baza legii nr. 51/1991 privind securitatea națională.
”Exclude din materialul probator toate procesele-verbale de certificare a înregistrărilor din datele de 13.10.2014 şi 21.10. 2014 – existente la filele 118 – 279 volumul 24 dosar urmărire penală – şi, conform deciziei CCR 22/2018, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul întocmit în dosar 163/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie –Serviciul Teritorial Cluj”, a fost decizia instanței.
Acum, în motivare, CA Cluj vine cu detalii privind decizia de excludere a probelor. Judecătoarele au explicat că interceptările au fost realizate de SRI în baza legii 51/1991 articolul 3 litera f. Prevederea a fost declarată neconstituțională de CCR la începutul anului trecut prin decizia 91/2018.
Atunci CCR a decis că faptele de corupție nu reprezintă amenințări la securitatea națională. Vezi aici.
Judecătoarele CA Cluj, Șortan și Rodina, au concluzionat că interceptările au fost făcute de SRI prin utilizarea unor mandate de supraveghere tehnică emise de judecătorii Înaltei Curți pentru culegerea de informații, nu pentru a fi folosite ca probe în procesul penal de DNA.
Instanța le-a dat celor de la DNA termen 5 zile să spună dacă continuă procesul sau cer dosarul la parchet pentru refacerea anchetei. Potrivit unor surse citate de Clujust, DNA Cluj a solicitat dosarul pentru refacerea probatoriului.
Acuzațiile din dosarul lui Călin Mitică. Omul de afaceri care controlează companiile Remarul 16 februarie și Transferoviar a fost deferit Justiției în august 2015 de DNA Cluj pentru mai multe capete de acuzare: dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani, complicitate la cumpărare de influență.
În esență, Călin Mitică este acuzat că ar fi dat mită peste 400 de mii de lei unui director de la CFR Călători ca să obțină un contract privind revizia trenurilor de tip Săgeta Albastră pentru compania sa, Remarul 16 Februarie.
Călin Mitică ar fi determinat și 2 directori din cadrul Autorității Feroviare Române să omologheze ilegal compania Remarul pentru a putea participa la o licitație de peste 55 de milioane de lei pentru revizia unor locomotive CFR.
De asemenea, Călin Mitică ar fi aprobat ca un director din compania sa, Transferoviar, să dea mită unui director de la CFR Regionala Galați pentru a obține contracte.
Cine este Călin Mitică. Monitorul de Cluj a scris că este partenerul de afaceri al lui Rareş Bogdan şi Măricel Păcuraru şi partener de afaceri în Realitatea Media.
Călin Mitică apare în fotografii în vacanță alături de realizatorii tv Rareș Bogdan și Octavian Hoandră, dar și cu Cozmin Gușă, patronul de la Realitatea TV.
Mitică trece drept un apropiat al fostului lider PNL, Vasile Blaga.
Ce spune jurisprudența ICCJ în materia excluderii probelor făcute de SRI cu DNA după deciziile CCR. Potrivit unor surse judiciare, săptămâna trecută, la ședința anuală a președințiilor de secții de la Curțiile de apel, ce a avut loc la sediul CA București, reprezentantul Înaltei Curți, șeful Secției penale, Daniel Grădinaru, a prezentat jurisprundența ICCJ în materia excluderii probelor făcute de SRI cu DNA ca urmare a deciziilor CCR.
Jurisprudența ICCJ spune pe scurt că toate probele făcute de DNA cu SRI trebuie anulate pentru că SRI nu este organ de cercetare penală. În zadar, DNA s-a apărat și a argumentat că decizia CCR din februarie 2016 se aplică numai pentru viitor, nu și pentru trecut și că probele au fost făcute în virtutea unor prevederi care se bucurau de prezumția de constituționalitate.
Decizia ICCJ din 27 septembrie 2017 se referă la anularea probelor făcute de SRI în dosarul Proinvest al lui Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea și primul patron Tel Drum.
G4media a scris pe larg despre această decizie aici.
Cea de-a doua decizie, din 21 martie 2018, se referă la un procuror de la Botoșani și la șeful de atunci al DGA Botoșani.
Decizia curajoasă a unei judecătoare de la Bihor. Spre deosebire de colegii ei de la Înalta Curte, judecătoarea Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor nu s-a mulțumit să aplice formal deciziile CCR și să anuleze probele făcute de DNA cu SRI înr-un proces de corupție și a sesizat Curtea de Justiție a UE. Vezi detalii aici.
Sursa Foto: Facebook
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii