G4Media.ro

Un an de la explozia de la Crevedia. Patronii depozitului GPL spun…

Sursa foto: G4Media.ro

Un an de la explozia de la Crevedia. Patronii depozitului GPL spun că au despăgubit zeci de persoane și că satisfac pretențiile realiste / Acuză în continuare că intervenția pompierilor a fost gestionată greșit

Patronii depozitului GPL de la Crevedia – unde în urmă cu un an o explozie a cazuat șase decese, zeci de persoane rănite și importante distrugeri – spun, prin intermediul unui declarații transmise presei de către avocați, că au despăgubit zeci de persoane și că satisfac pretențiile realiste. Ei acuză în continuare că intervenția pompierilor a fost gestionată greșit.

„Eforturile Flagas și ale asociaților ei, domnii Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, s-au concretizat până la acest moment în despăgubiri acordate către 66 de persoane, localnici din Crevedia. 3 gospodării au fost, la opțiunea proprietarilor, reabilitate sau reconstruite, iar persoanelor care – în marea majoritate – au optat pentru bani, le-au fost achitate în total aproximativ 11 milioane de lei.

Ne dorim, iar pentru aceasta se depun eforturi și vor fi identificate soluții, ca în următoarele luni să se tranzacționeze cu toate familiile din Crevedia, în măsura în care pretențiile sunt realistice. Eforturile noastre nu vor putea însă satisface, de pildă, pretenții individuale de 10 milioane de euro, nici pretenții de 50.000 de Euro acolo unde paguba este de 5.000 de lei, și nici nu se concentrează pe despăgubirile solicitate de pompieri, care credem în continuare că au fost vătămați prin gestionarea defectuoasă a intervenției de către propriii comandanți și prin derogări nepermise de către ei înșiși de la normele de siguranță specifice intervențiilor (precum, de pildă, dezechiparea voluntară de componente esențiale ale echipamentului – mănuși, cască etc.).

Cu toate acestea, ne vom conforma deplin hotărârii judecătorești definitive, inclusiv în componenta ei privind despăgubirile civile, rămânând așadar ca pretențiile pe care la acest moment apreciem că nu le putem satisface, să treacă prin filtrul și evaluarea magistraților”, se arată în declarația transmisă de avocați.

Context. O explozie a avut loc, în 26 august 2023, la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Aceasta a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor.

Șase persoane au murit și 56 au fost spitalizate. Dintre răniți, 43 erau pompieri, polițiști și jandarmi, unii în stare gravă.

Parchetul General a clasat dosarul penal care privea modul în care Raed Arafat și alți trei ofițeri din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au condus operațiunea pompierilor de la Crevedia din 2023, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media. Detalii aici.

Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, patronii firmei Flagas SRL au fost trimiși, în 12 iunie 2024, în judecată de Parchetul General. Ei sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și nerespectarea siguranței la locul de muncă. Detalii aici.

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stîngă au fost arestaţi preventiv pe 6 septembrie 2023. Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea şi Stîngă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

Flagas SRL a fost înfiinţată la data de 8 februarie 2008, are sediul social în municipiul Caracal, judeţul Olt, iar principalul obiect de activitate este reprezentat de „comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate” (cod CAEN 4778), iar ca obiecte secundare de activitate, printre altele, sunt şi cele de „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, „comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate” şi „transporturi rutiere de mărfuri”.

Procurorii notează că, din legislaţia secundară, se desprinde concluzia că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv în sistem cu instalaţie monobloc tip solid, montată suprateran sau în recipiente subterane, îngropate, acoperite cu nisip, în ambele situaţii trebuind ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă care să semnalizeze o funcţionare normală, iar în caz de avarie să semnalizeze corespunzător.

De asemenea, normativele nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne, ci exclusiv încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acţionează doar între rezervoare şi staţia de distribuţie.

Pe de altă parte, la imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.

Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Dat fiind că erau in ilegalitate, acuzele patronilor sună ca si cand Dincă ar acuza Poliția si medicii că nu au reușit să le țină in viață pe victimele lui și că dă despăgubiri realiste familiilor afectate!
    Discuția reală nu este despre despăgubiri realiste și cum au intervenit pompierii ci despre cum PSD-istii din categoria nepoți pot face orice ilegal și justiția NU SE ATINGE de ei!
    Legea este o glumă!
    🤮

  2. Lumea i-a votat din nou, sa se spele cu ei pe cap, la fel si pensionarii.