Un an de la interzicerea avorturilor în Polonia / Activiste pentru drepturile femeilor: Guvernul polonez își torturează oficial cetățenii de un an / Femeile se tem să mai rămână însărcinate
Trei activiste pentru drepturile femeilor au atras atenția, într-o conferință de presă organizată, miercuri, în Parlamentul European, pentru a marca un an de la interzicerea avorturilor în Polonia, că ”guvernul polonez își torturează oficial cetățenii de un an de zile” și au cerut Comisiei Europene să intervină.
”Efectul interzicerii avorturilor este că femeile se tem să mai rămână însărcinate. Ele s-au organizat și au luat măsuri, fie s-au sterilizat, fie au călătorit pentru a avorta în alte țări. Femeile sunt îngrozite să să nu fie vânate, condamnate”, a declarat pentru G4Media.ro Marta Lempart, activistă la Women’s Strike, Polonia.
Ea mai spune că decizia a distorsionat și comportamentul medicilor, care falsifică rapoartele privind sănătatea fătului, declarându-l sănătos chiar dacă prezintă malformații, de teamă să nu fie solicitați să se implice în proceduri de avort.
Lempart a cerut Comisiei Europene să utilizeze toate instrumentele de care dispune, de la infringemen și activarea mecanismului de condiționare a fondurilor.
”Nu am fi avut interzicerea avorturilor dacă am fi avut un sistem judiciar independent. Această decizie a fost impusă de o Curte Constituțională confiscată politic”, a mai spune Lempart.
O altă activistă, Antonina Lewandowska (Federation for Women and Familiy Planning) acuză guvernul polonez că ”își torturează oficial cetățenii de un an de zile”. Și ea susține că interzicerea avorturilor a avut efectul invers decât cel scontat și că rata natalității este în continuare în declin.
Guvernul polonez a încercat să încurajeze natalitatea, acordând câteva mii de zloți la nașterea unui copil, dar a ajuns să fie cunoscut ca ”ajutor pentru cosciug”, susține Lewandowska.
Ea mai spune că de un an de zile este sunată de femei disperate, care prezintă sarcini cu probleme însă nu pot avorta. ”Am fost sunată de femei care spuneau că fătul lor are hidrocefalie, dar legal nu au dreptul să avorteze în acest caz. Ce să facă?”, relatează Lewandowska.
Ea a avertizat că și în alte țări, cum ar fi Slovacia, se discută acum despre interzicerea avorurilor și a făcut la rândul ei apel la Comisia Europeană pentru a interveni înainte ca ”efectul de domino” să distrugă fundamentele UE.
Parlamentul European urmează să discute la următoarea sesiune plenară o rezoluție privind interzicerea avorturilor în Polonia. Situația statului de drept din Polonia a fost dezbătută luni, în Parlamentul European, în prezența premierului Mateusz Morawiecki și a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În prezent, aproape că nu există posibilitatea unor avorturi legale în Polonia. Controversata decizie adoptată de Curtea Constituțională, intrată în vigoare în ianuarie 2021, permite avortul doar în cazurile de viol și incest sau când viața mamei este în pericol.
Se estimează că între 150.000 și 200.000 de tinere poloneze au făcut avorturi ilegale sau călători în afara țarii pentru a avorta. Decizia tribunalului Constituțional a provocat luni de zile de proteste intense și demonstrații în Polonia.
În aceste zile, cetățenii polonezi demostrează în stradă în semn de sprijin față de valorile europene, după ce Curtea Constituțională a stabilit că legea fundamentală din Polonia are întâietate în fața tratatelor europene.
Corespondență de la Strasbourg
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii