Un an de război. Mai avem nevoie de această Rusie imperialistă? Noul cordon sanitar și de ce nu va câștiga Putin în Ucraina (analiză)
- Ultimul război pe care Rusia l-a câștigat împotriva unei Mari Puteri a avut loc în 1877-1878. Atunci, ajutată de armatele române, trupele țariste au înfrânt Imperiul Otoman, în declin la acea vreme, arată o analiză a istoricului Florin Anghel pentru Info Sud-Est.
- De aproape 150 de ani, Rusia s-a impus în sistemul de relații internaționale, ca putere învingătoare, doar în alianță cu Occidentul. Ultima dată, în Al Doilea Război Mondial.
- Înfrângerea URSS în Războiul Rece, în fața SUA, a provocat dezmembrarea imperiului sovietic, în 1991.
- Agresiunea împotriva Ucrainei, declanșată în 22 februarie 2022, a relevat un fapt incontestabil: toate fostele posesiuni rusești din Europa, astăzi state independente și democratice (Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Republica Moldova) sunt în fruntea mișcării de susținere a statului ucrainean și a poporului din Ucraina.
- Dacă nu reușește să câștige singură războaie împotriva Marilor Puteri și toate fostele posesiuni îi sunt ostile, câtă nevoie mai este de această Rusiei imperialistă acum?
Care este soarta Ucrainei? Să învingă Rusia
Ultimul război pe care Rusia l-a câștigat singură împotriva unei Mari Puteri a avut loc în 1877-1878.
Atunci, ajutată de trupele române, armata țaristă a reușit o victorie în Balcani, în urma căreia state precum România, Serbia, Muntenegru au obținut recunoașterea independenței. La începutul secolului al XX-lea, Rusia a fost învinsă de Japonia (1904-1905) iar în Primul Război Mondial, aliat cu Marea Britanie și Franța, Imperiul rus a devenit inutil geopolitic, militar și strategic după ce s-a prăbușit, în 1917. Lenin și Stalin au continuat politicile de expansiune și agresiune asupra vecinilor. În războiul dintre URSS și Finlanda (1939-1940), Kremlinul a suferit înfrângeri în fața bravilor apărători finlandezi și numai disproporția enormă dintre cele două armate a făcut ca Moscova să obțină un tratat de pace avantajos. Al Doilea Război Mondial a însemnat victoria unei alianțe între S.U.A. și Marea Britanie, căreia i s-a alăturat, din 1941, și URSS. Aceasta după ce, la 23 august 1939, între Stalin și Hitler s-a semnat un pact, al cărui Protocol adițional secret a marcat ocuparea de către sovietici a jumătății răsăritene a Poloniei, a Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Basarabiei și Nordului Bucovinei.
Victoria din 1945 nu a fost sovietică, ci Aliată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank