G4Media.ro

Un analist din Republica Moldova avertizează că a crescut neîncrederea în guvernare

Sursa: ucr.radio

Un analist din Republica Moldova avertizează că a crescut neîncrederea în guvernare

Analiză a publicației moldovene IPN, preluată de Rador Radio România:

Neîncrederea oamenilor a crescut mult și se produce o erodare a imaginii guvernării. O spune comentatorul politic, Anatol Țăranu, potrivit căruia partidul de guvernare este în declin, iar pe segmentul de dreapta nu se regăsesc formațiuni proeuropene solide care să asigure continuitatea vectorului european. În același context, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că este extrem de important să se avanseze în relația cu Uniunea Europeană și să se asigure ireversibilitatea parcursului european, notează IPN.

Comentatorul Anatol Țăranu spune că imaginea guvernării are de suferit din cauza multiplelor scandaluri cu implicarea instituțiilor statului. Potrivit expertului, cazul membrului CSM, Iulian Muntean, care a trecut evaluarea comisiei pre-vetting, deși are statut de învinuit într-un dosar de corupție și cazul revenirii lui Andrei Spînu în Executiv costă actuala guvernare mult capital politic.

„Prima gafă monumentală a PAS-ului pentru care va plăti politic încă mult timp îl vizează pe Andrei Spînu. Eu nu cunosc dacă el a comis sau nu ceea ce i se impută, în politică asta nu contează. Imaginea lui este una care aduce prejudicii. Repet, e posibil ca el să fie curat ca lacrima, dar imaginea sa politică este așa cum este. Se ignoră opinia publică, în sistemele democratice occidentale acest lucru nu se poate întâmpla. Asta scade din credibilitatea guvernării și se produce o erodare a imaginii guvernării. Este adevărat, prețurile au crescut mult, dar și mai mult a crescut neîncrederea în guvernare. Eu pot să simpatizez sau nu PAS-ul, dar eu mă întreb ce se întâmplă cu integrarea europeană? Dacă ei pierd alegerile, în condițiile în care alături de PAS aproape nimic n-a crescut pe segmentul proeuropean, atunci orientarea proeuropeană este în pericol și atunci eu am pretenții față de PAS”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Și directorul Institutului de Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că menținerea vectorului european trebuie să fie principala preocupare a guvernanților. Potrivit expertului, guvernarea trebuie să implementeze toate condiționalitățile Comisiei Europene pentru a asigura deschiderea negocierilor de aderare.

„Dezideratul integrării europene nu aparține unui om. El depășește ambițiile personale. Dacă și de această dată pierdem dezideratul integrării europene, Republica Moldova va deveni o țară extrem de haotică. Noi am pierdut un moment de acest fel în 2012-2014, când în loc să se avanseze pe subiectul integrării europene, s-au început partajările de portofolii. E clar că în 2025 nu vom avea o guvernare majoritară, va fi o alianță și vor fi multe subiecte care trebuie gândite rațional”, a spus directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski.

În luna octombrie, Comisia Europeană urmează să prezinte un raport privind progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea celor 9 condiționalități impuse. Ulterior, în luna decembrie Consiliul European ar urma să decidă dacă încep sau nu negocierile de aderare UE-Republica Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. raportul ue / oct va fi pozitiv. nu poate fi altfel. no matter what. dar intr-adevar, moldova ramane o „cutie cu viermi” in care nimica nu functioneaza inca. si in Romania, au inceput sa mai mearga lucrurile DUPA ce a intrat in UE. ma rog, atata cat s-a putut.