EXCLUSIV Un angajat al Trustului de presă Intact, numit în Consiliul de Administrație al unei societăți din subordinea Ministerului Transporturilor. Lista angajaților lui Dan Voiculescu ajunși în poziții publice de-a lungul timpului
Sergiu Mircea Constantinescu (52 de ani) a fost numit de Ministerul Transporturilor, în noiembrie 2023, în funcția de membru al Consiliului de Administrație al SC Telecomunicații CFR SA, poziție remunerată lunar cu 11.457 lei brut. Constantinescu lucrează la o fundație din Trustul Intact și este căsătorit cu Alessandra Stoicescu, una dintre vedetele acestui grup de presă. Numirea lui Constantinescu în această funcție publică este cea mai recentă dintr-o serie formată din angajați ai fondatorului Intact, Dan Voiculescu, care au ajuns fie pe liste de alegeri, fie în posturi influente și plătite din fonduri de la bugetul de stat.
Conform Adunării Generale a Acționarilor Telecomunicații CFR SA din noiembrie 2023, desemnarea lui Constantinescu a avut loc pentru o perioadă de cinci luni, cu posibilitatea prelungirii mandatului pentru încă două luni. SC Telecomunicații CFR SA are doi acționari – Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Căi Ferate – și ca obiect de activitate – asigurarea comunicațiilor de siguranță a circulației și exploatare feroviară, în condițiile tehnice impuse de instrucțiile și normele naționale, precum și de reglementările europene în domeniu. În 2022, societatea a avut o cifră de afaceri de aproape 62 de milioane de lei, un profit net de 155.659 lei și 613 angajați.
Constantinescu a evitat să ofere detalii despre modul în care a ajuns în această funcție, rezumându-se să declare că ”numirile în Consilii de Administratie se fac de către acționari. Ministerul Transporturilor, în acest caz”. Șeful acestui minister este Sorin Grindeanu (PSD).
Referitor la atuurile care l-au impus în funcție, Constantinescu a invocat faptul că este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații și, în plus, are aproape 30 de ani experiență în management. Din CV-ul său postat pe site-ul societății reiese că, după absolvirea facultății, în 1996, Constantinescu a fost redactor-șef al publicației Piața de la A la Z din Cluj-Napoca (1997-1999), director marketing și publicitate Antena 1 Cluj (1999-2001), director executiv Fundația Mediarom (2001-2002), director executiv Asociația pentru Promovarea Tinerilor (2002-2003), director rețea Alpha TV (2003-2004), consilier comunicare Camera Deputaților (2004-2006), a ocupat funcții de conducere în Trustul Realitatea-Cațavencu (2006-2010), din 2011 fiind angajat al Intact Media Group.
”Cred că există un moment în care fie te implici, fie nu mai ești îndreptățit să critici de pe margine. Consider că am ajuns la nivelul profesional la care pot face acest lucru”, a spus el despre motivul pentru care a acceptat numirea la Telecomunicații CFR SA.
În declarația de avere semnată cu ocazia preluării postului, Constantinescu a menționat ca loc de muncă Fundația Mereu Aproape din cadrul Trustului Intact, asociație de la care încasează venituri și soția sa, prezentatoarea de televiziune de la postul Antena 1, Alessandra Stoicescu. ”Sunt administrator al Intact Media Advisors (parte a Trustului Intact n.r.) și Membru al Consiliului Director al Fundației Mereu Aproape”, a detaliat el pentru G4Media.ro.
Constantinescu a afirmat că nu este membru PSD și nici al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) înființat de Dan Voiculescu, fondatorul Trustului Intact. Unii dintre foștii său colegi din trust au făcut, însă, acest pas și au fost aleși/numiți în diferite funcții publice. Astfel, Gabriela Firea a devenit parlamentar PSD, primar general al Municipiului București și ministru. Oana Consuela Florea, președinte al altei asociații din trust – Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) – fondată tot de Dan Voiculescu, a intrat și ea în PSD și se află la cel de-al doilea mandat de deputat.
În 2019, ea a fost în cărți să preia Ministerul Fondurilor Europene. O angajată a FACIAS, Ibolya Edit Gyenge, a fost numită, în 2013, consilier al Ministrului Transporturilor de la acel moment, Dan Șova (PSD), care a desemnat-o, apoi, membru în Adunarea Generală a Acționarilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. Tot pe statul de plată al acestei asociații, dar și al Fundației Dan Voiculescu, s-a aflat și fostul judecător constituțional Toni Greblă, care, în prezent, este președintele Autorității Electorale Permanente.
Informații din mediul politic susțin că, în acest an, Sabina Iosub, jurnalist Antena 3, va ocupa o poziție eligibilă pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare în cadrul unei înțelegeri dintre social-democrați și PUSL, partidul lui Dan Voiculescu. Alte surse susțin că pentru acest mandat ar concura și Lavinia Șandru, director al unui institut din cadrul PUSL.
În 2019, tot pe listele PSD, ca urmare a unor negociari între social-democrați și Dan Voiculescu, au devenit europarlamentari Carmen Avram, o colegă a Sabinei Iosub de la Antena 3, Maria Grapini și Cristian Terheș, a doua urmând să ocupe o poziție eligibilă și în 2024 și tot pe listele PSD. Grapini este vicepreședinte PUSL.
Un alt fost angajat al Trustului Intact, Florea (Ică) Voinea, a fost parlamentar în trei rânduri. În 2019, G4Media.ro dezvăluia faptul că Voinea ajunsese sfătuitor din umbră al premierului de la acel moment, Viorica Dăncilă, începând să aibă influență asupra numirilor în funcții – cheie din ministere, companii de stat și agenții guvernamentale, precum și asupra tacticilor politice ale premierului. Informațiile G4Media.ro arătau că Voinea avusese un cuvânt de spus în numirea șefului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și a fostului ministru de Interne, Nicolae Moga.
Parlamentari au ajuns, datorită posturilor de televiziune din Trustul Intact, Cristiana Anghel (2012-2016) și Liviu Pleșoianu (2016-2020). După 2010, Anghel – ”învățătoarea grevistă” – a fost mediatizată intensiv de televiziunile Intact în acțiunile ei de protest contra Puterii de la acea vreme, în 2012 fiind aleasă senator pe listele Partidului Conservator, precursorul PUSL. În prima ei declarație ee avare, Anghel a menționat faptul că, în anul fiscal anterior, încasase bani de la Trustul Intact printr-un contract de drepturi de autor.
În 2015, Pleșoianu a câștigat un concurs organizat de Antena 3 și, peste noapte, ca urmare a discursului său radical, a devenit un invitat frecvent al acestei televiziuni. Acest lucru i-a adus notorietate și prezența pe listele pentru Camera Deputaților ale PSD din 2016, ocupând funcția de deputat până în 2020.
Mai recent, în 2022, Andreea Silvia Mihăilă a devenit consilier la Ministerul Investițiilor și Proiectetelor Europene după ce, anterior, fusese angajată la Fundația Dan Voiculescu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii