Un animal hibrid între un câine și o vulpe a fost găsit în sălbăticia braziliană
Este o premieră mondială. Un animal hibrid între un câine și o vulpe a fost descoperit în sălbăticia braziliană în urma unui accident de circulație în 2021, relatează cotidianul britanic The Telegraph pe 13 septembrie. Caracteristicile sale fizice neobișnuite, dintre care unele seamănă cu cele ale unui câine, iar altele cu cele ale unei vulpi, au stârnit interesul oamenilor de știință, transmite Le Figaro.
După ce au efectuat analize, experții brazilieni au dezvăluit, într-un studiu publicat la 3 august 2023 în revista Animals , că mama animalului era o vulpe de pampas, iar tatăl său un câine domestic de o rasă necunoscută. Potrivit oamenilor de știință, aceasta este prima dată când o vulpe și un câine s-au reprodus. ADN-ul mitocondrial, transmis de mamă, a dezvăluit că canidul avea moștenire gnetică de la o vulpe. Cu toate acestea, alte părți ale genomului conțineau în mod clar ADN canin.
Fox/Dog Hybrid Discovered In Brazil
Scientists claim that this is the first time they have encountered such a cross-breed in the wild, and have named it dogxim.
The creature was brought to the experts after he was hit by a car in 2021.
RT pic.twitter.com/KkiAYWGRhA— Moh Musthafa Hussain (@musthafaaa) September 16, 2023
Hibridul femelă, care a murit anul acesta din „cauze necunoscute”, a fost numit „graxorra” sau „dogxim” de către îngrijitori și cercetători. Numele „graxorra” este o fuziune a două cuvinte: „grax”, de la graxaim-do-campo (vulpe de pampas în portugheză) și „orra”, de la „cachorra”, care înseamnă „câine femelă” în portugheză. De asemenea, academicienii au poreclit animalul „dogxim”, o fuziune între „dog” și „xim”, de la graxaim-do-campo.
Comportament ciudat
Din punct de vedere fizic, femela arată ca un câine de talie medie. Blana ei era neagră „groasă și aspră”, cu pete albe și gri, urechile lungi și ascuțite, iar ochii căprui și bulbucați, relatează ziarul englez.
În timp ce observau animalul, experții au descoperit că acesta se comporta ciudat. De exemplu, refuza hrana și mânca doar rozătoare vii. Lătra ca un câine, dar avea o blană groasă și întunecată, asemănătoare cu cea a unei vulpi. „Era un animal uimitor, un adevărat hibrid între o vulpe de pampas și un câine”, a declarat pentru The Telegraph Flávia Ferrari, o militantă pentru mediu care a lucrat cu animalul în timpul convalescenței sale.
Although the pampas fox isn’t a “true” fox, it’s still wild there was a dog/fox hybrid considering how vastly different the chromosomal makeup is between the two. This dogxim defied the natural order/law by merely existing and living as long as it did in the wild. pic.twitter.com/qPJeRkmnqK
— 𝕷𝖎𝖓𝖈𝖔𝖑𝖓 | 張家豪 (@pretty_cringe) September 18, 2023
„Nu era la fel de docilă ca un câine, dar nici nu avea agresivitatea așteptată de la un canid sălbatic. Avea o personalitate timidă și precaută, preferând în general să stea departe de oameni. În timp ce a fost în spital, a început să se simtă mai în siguranță”, continuă ea.
Alți „Dogxim” în sălbăticie
Dr. Rafael Kretschmer, citogeneticianul (genetician specializat în studiul cromozomilor) care a condus analiza genetică, a ținut să precizeze pentru ziarul britanic că „Dogxim” nu este o „nouă specie”, ci mai degrabă „un individ hibrid între două specii diferite”, dar totuși mai apropiat de câine. Dar „îl considerăm unic, deoarece este primul caz de hibrid între o vulpe de pampas și un câine domestic” și „primul caz de hibrid între un câine și un canid sălbatic din America de Sud”.
Au fost deja observați hibrizi între câinii domestici și alte specii sălbatice, inclusiv coioți, lupi și dingo. Cu toate acestea, în acest caz a fost vorba de o reproducere interspecifică a unor animale din același gen (canis). Vulpile sud-americane aparțin genului lycalopex. Este important de reținut că animalele din genul lycalopex, care include vulpea de pampas, sunt diferite din punct de vedere genetic de câinii și vulpile europene.
În publicația lor, echipa de experți explică faptul că ar putea exista și alți „Dogxims” în sălbăticie, acest individ fiind vârful icebergului și singurul care a fost capturat și studiat: „Rezultatele noastre sugerează că acest individ reprezintă un hibrid de primă generație între un câine și o vulpe de pampas”. „Această descoperire implică faptul că, deși aceste specii au deviat în urmă cu aproximativ 6,7 milioane de ani și aparțin unor genuri diferite, ele ar putea produce în continuare hibrizi viabili”, continuă aceștia. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina fertilitatea acestor hibrizi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii