G4Media.ro

Un anticorp care poate neutraliza virusul respirator sinciţial şi metapneumovirusul uman, identificat…

Sursa foto: Unsplash / Testalize.me

Un anticorp care poate neutraliza virusul respirator sinciţial şi metapneumovirusul uman, identificat de cercetători

Virusul respirator sinciţial (VRS) este cea mai frecventă cauză a inflamaţiei căilor respiratorii şi a pneumoniei la copiii cu vârsta sub un an. Metapneumovirusul uman (hMPV), descoperit în 2001, face parte din aceeaşi familie de virusuri ca şi VRS şi este a doua cea mai frecventă cauză de respiraţie şuierătoare şi pneumonie la copii.

La sfârşitul anului 2022, infecţiile cu VRS (prescurtarea în engleză: RSV) au crescut vertiginos în Statele Unite, ceea ce a determinat o intensificare a eforturilor pentru găsirea de noi tratamente pentru acest virus de către agenţiile guvernamentale şi instituţiile medicale.

O echipă de la Centrul Medical al universităţii Vanderbilt şi de la universitatea Stanford au descoperit acum un anticorp monoclonal uman puternic, cu neutralizare încrucişată, împotriva VRS şi a hMPV.

Descoperirile, publicate online, în Cell Host and Microbe, citat de News.ro, descriu nu numai potenţa anticorpului RSV-199, ci şi mecanismele prin care acesta neutralizează încrucişat opt tulpini diferite de infecţie cu VRS şi hMPV la şoareci.

Această descoperire marchează un pas important în dezvoltarea şi proiectarea unui singur vaccin împotriva ambilor agenţi patogeni.

„Când vorbim despre potenţa anticorpilor pentru alţi agenţi patogeni, descriem în general concentraţia inhibitorie semimaximală – cantitatea de anticorp necesară pentru a neutraliza ţinta cu 50% – în micrograme pe mililitru. Dar pentru RSV-199, vorbim în nanograme pe mililitru, o diferenţă de o mie de ori”, a declarat Naveenchandra Suryadevara, doctor în ştiinţe, cercetător principal la Vanderbilt Vaccine Center (VVC).

Odată ce au descoperit că acest anticorp se poate lega atât de VRS, cât şi de hMPV pe proteina F de prefuzionare, cercetătorii au vrut să înţeleagă mecanismul posibil al acestei neutralizări încrucişate. Glicoproteina F este o proteină de fuziune de clasa I care mediază intrarea virală în organism şi este o ţintă majoră a anticorpilor neutralizanţi.

Echipa a apelat la colaboratori de la Stanford, care au făcut o analiză structurală a RSV-199 şi a proteinei F de prefuzionare a VRS folosind microscopia crioelectronică de înaltă rezoluţie.

Această analiză a dezvăluit că anticorpul vizează un situs specific, numit situsul III, de pe proteina de prefuzionare-F a virusurilor RSV şi hMPV, împiedicând fuziunea cu celulele gazdă şi infecţia ulterioară.

În plus, RSV-199 are o regiune CDR3 mai lungă decât anticorpii tipici împotriva VRS şi hMPV, ceea ce îi permite să se lege atât de VRS, cât şi de hMPV.

Deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a concepe un tratament cu anticorpul RSV-199, oamenii de ştiinţă şi-au propus să studieze acţiunea RSV-199 versus a unui alt anticorp împotriva VRS dezvoltat de  Astra Zeneca, nirsevimab, care a primit aprobarea Autorităţii americane pentru alimente şi medicamente (FDA)  şi a autorităţii de reglementare din Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pentru a fi utilizat la sugari.

„Cei doi anticorpi sunt destul de asemănători în ceea ce priveşte capacitatea lor de neutralizare a tulpinilor VRS, dar RSV-199 poate neutraliza în plus hMPV. Este un anticorp excelent care are un potenţial terapeutic real”, a precizat Suryadevara.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează