Un antreprenor acuză Romsilva că face achiziții din bani publici la prețuri nejustificat de mari. Cum răspunde instituția care gestionează pădurile din România
Romsilva, instituție de stat, a achiziționat în luna iunie echipamente forestiere la un preț mai mare decât cel oferit de furnizorii din piață, reclamă patronul unei firme care vinde astfel de produse. După ce a întrebat regia de ce a respins o ofertă de preț mult mai avantajoasă, directoarea economică i-ar fi răspuns că ”nu e obligată să dea explicații cum fac achiziții de produse și nici cum cheltuiește banii Romsilva”. Romsilva susține într-un răspuns oficial pentru G4Media că ar fi urmărit livrarea imediată, condiție despre care patronul spune că nu o putea îndeplini niciun furnizor, deoarece produsele solicitate de regie aveau dimensiuni personalizate și necesitau o perioadă de pregătire.
Pe 19 iunie, Romsilva a publicat în sistemul de licitații publice SEAP un anunț pentru achiziția directă a 79 de clupe forestiere, echipamente forestiere de măsurare a volumului masei lemnoase, în valoare de 40.000 de lei. A doua zi, achiziția s-a încheiat după ce un ofertantul s-a înscris cu produsele la prețurile estimate de regie.
Doar că Ioan Dobrică, patronul Data Computer, o firmă care furnizează astfel de echipamente forestiere, a declarat pentru G4Media că regia îi ceruse o ofertă de preț cu o săptămână mai devreme și că valoarea ofertei pe care a înaintat-o, cu reduceri aplicate, era mai avantajoasă cu aproximativ 3.000 de lei față de achiziția din sistem. Inclusiv prețurile afișate de firma sa în SEAP erau mai mici decât cele la care s-au achiziționat echipamentele forestiere.
”Am constatat, în mod inexplicabil, că exact aceleași produse ofertate de firma noastră (cu aceleași specificații tehnice și funcționale), dvs. le-ati achiziționat din catalogul SEAP pe data de 20.06.2023, cu prețuri mult mai mari față de oferta noastră trimisă pe e-mail pe data 14.06.2023, și chiar față de oferta noastră curentă din catalogul SEAP. Mai mult, în catalogul SEAP, prețurile noastre curente (cu aceleași specificații tehnice și funcționale) pentru exact aceleași produse sunt mult mai mici față de prețurile cu care dumneavoastră ați făcut achiziția”, a scris Ioan Dobrică într-un e-mail în care a cerut explicații Romsilva.
Răspunsul telefonic al directoarei economice a regiei, Valentina Nicoleta Florea, ”a fost că nu este obligată să dea explicații cum fac achiziții de produse și nici cum cheltuiește banii Romsilva”, susține patronul Data Computer.
Într-un răspuns oficial transmis redacției G4Media, Romsilva a spus că decisiv a fost criteriul termenului de livrare. ”În urma primirii ofertelor pe data de 14 iunie, s-a analizat fiecare ofertă din punct de vedere al cerințelor tehnice cât și perioada de livrare a produselor. Ținând cont de faptul că Direcția Silvică Ilfov se afla în plină activitate de punere în valoare pentru anul 2024, la alegerea produselor în vederea achiziționării s-a avut în vedere pe lângă prețul și calitatea produselor și termenul de livrare. Analizând aceste aspecte s-a stabilit achiziția de la operatorul Davexim, operator al căror produse se regăsesc în catalogul electronic pus la dispoziție de SEAP, iar în oferta prezentată de acesta, termenul de livrare a fost imediat. De la alți operatori, acest termen de livrare a fost mult mai mare, respectiv 20-45 de zile lucrătoare”.
Totuși, Ioan Dobrică susține că o livrare imediată nu este posibilă în cazul echipamentelor solicitate de regie, deoarece solicitarea implica personalizarea echipamentelor cu gradații specifice, folosite de Romsilva.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii