Un apropiat al lui Savonea de la Înalta Curte interzice presei să studieze dosarul noii şefe a Instanţei Supreme, judecătoarea Corina Corbu. Şeful Secţiei penale, judecătorul Grădinaru, invocă protecţia vieţii private
Şeful Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), judecătorul Daniel Grădinaru, a decis că nu se impune ca presa să studieze dosarul penal în care a fost judecată şi achitată definitiv judecătoarea Corina Corbu, noua şefă a Instanţei Supreme, potrivit unui răspuns al ÎCCJ la o solicitare de presă formulată de G4media.ro. Prin urmare, şefa Biroului de presă al instanţei, judecătoarea Minodora Condoiu, a respins cererea de studiere a dosarului judecătoarei Corbu, formulată de G4media.ro.
Judecătorul Grădinaru a invocat două motive pentru respingerea solicitării de presă: faptul că dosarul judecătoarei Corbu nu mai face obiectul procedurilor judiciare, fiind soluţionat cu decizie definitivă, şi asigurarea protecției vieţii private a părţilor din dosar.
Decizia este surprinzătoare în condiţiile în care un dosar penal devine public odată ce este trimis în instanţă şi începe judecata pe fond.
Judecătoarea Corbu a cerut secretizarea dosarului. Corina Corbu, singurul candidat la şefia ÎCCJ, a fost nominalizată pe 18 iulie drept câştigătoare a selecţiei organizate de Secţia pentru judecători a CSM.
În cadrul audierii de la CSM, actuala șefă a instanței supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, a întrebat-o pe Corbu de ce a trimis o notificare conducerii instanței în care a cerut ca nici o persoană să nu aibă acces la consultarea dosarului penal în care a fost judecată și achitată și de ce a solicitat să fie scoasă sentinţa anonimizată de pe site-ul ICCJ . ”Am cerut anonimizarea datelor cu caracter personal. Ăsta a fost motivul, ca acele date sa fie anonimizate. Motivul achitării se poate cunoaște. La fel cum trebuie să se cunoască și motivele pentru care am fost trimisă în judecată.(…) A fost o etapă pe care mi-o asum”, a declarat judecătoarea Corbu.
Preşedintele ţării, sărit din procedura de numire. Potrivit modificărilor la legile Justiţiei operate de majoritatea PSD-ALDE, Secţia pentru judecători a CSM numeşte şefii de la ÎCCJ. Nu o mai face preşedintele României.
Secţia pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarea Lia Savonea, soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie în două dosare penale. Unul dintre ele viza tocmai reţelele de corupţie de la Înalta Curte.
Actualul preşedinte al Secţiei penale a ÎCCJ, judecătorul Daniel Grădinaru, a fost purtătorul de cuvânt al Curţii de apel Bucureşti, unde Lia Savonea a fost preşedinte. Grădinaru este considerat în sistemul de justiţie drept apropiat al Liei Savonea.
De ce se teme judecătoarea Corbu ca presa să nu se uite în dosarul ei. Ea a fost acuzată într-un caz de scurgeri de informaţii de faptul că şi-ar fi avertizat două colege că sunt interceptate de DNA. E vorba de judecătoarele Iuliana Puşoiu şi Gabriela Bîrsan. Acestea erau monitorizate, fiind vizate de acuzaţii de corupţie.
Autorizația de interceptare a judecătoarelor Bîrsan şi Puşoiu a fost emisă pentru DNA şi SRI de şeful din 2010-2011 al Secţiei Penale a ÎCCJ, judecătorul Anton Pandrea, fost membru CSM. Potrivit unor surse judiciare, Pandrea i-ar fi spus judecătoarei Corbu că a emis autorizaţia, aceasta, mai departe, unui alt judecător, Nicolae Măniguţiu. Astfel, informaţia preţioasă ar fi ajuns la judecătoarele vizate.
De altfel, judecătorul Măniguţiu a recunoscut în presa vremii că a locuit cu chirie în apartamentul avocatului Radu Gherbovan, soţul avocatei Claudia Gherbovan Silinescu, prietenă de familie cu judecătoarea Bîrsan, judecate amândouă în dosarul de corupţie.
Până la urmă, procurorii DNA nu au putut proba scurgerea de informaţii, astfel încât judecătoarea Corbu a fost achitată printr-o sentință definitivă. Potrivit motivării instanței de fond, magistraţii au ajuns la concluzia că nu sunt probe privind favorizarea făptuitorului. În proces, procurorii prezentaseră înregistrări cu judecătoarea Iuliana Pușoiu care susținea că a fost avertizată de colegii ei, Pandrea și Corbu, că este interceptată. Mai mult, una dintre persoanele cu care vorbea Pușoiu a confirmat interceptările în cadrul procesului.
”Convorbirile telefonice şi înscrisurile aflate la dosarul cauzei se coroborează şi cu declaraţiilor martorilor Arhip Cornelia, Trestianu Viorica, Măniguţiu Nicolae (fost judecător ÎCCJ – n.r.) şi Bărbulescu Lidia (fostă preşedinte ÎCCJ – n.r.). În declaraţia dată în cursul urmăririi penale, martora Arhip Cornelia a confirmat <<că într-o convorbire telefonică, înainte de a pleca în excursia din Malaezia, Puşoiu Iuliana i-a spus că a auzit de la Corbu Corina că ar avea urmărit telefonul, ea, Bîrsan Gabriela Victoria şi Gherbovan Silinescu Claudia>>. Mai precis, martora a afirmat că inculpata Corina Corbu i-a spus inculpatei Puşoiu Iuliana că a aflat de la Pandrea Anton despre ascultarea telefoanelor”, se arată în documentele din dosar.
Cu toate acestea, instanța a considerat că există o singură sursă a informației potrivit căreia magistrații Pandrea și Corbu le-ar fi avertizat pe colegele lor, Pușoiu și Bîrsan, și anume doar Iuliana Pușoiu. Instanța a apreciat că inculpata nu ar fi fost credibilă în convorbirile interceptate întrucât știa că este monitorizată și spunea special astfel de lucruri la telefon ca să-și preconstituie probe în apărare.
Cine e judecătoarea Corbu. Ea a fost numită anul trecut la şefia Secţiei Contencios a ÎCCJ de preşedintele Klaus Iohannis. Pe atunci, şefului statului nu i se luase încă atribuţia de a numi şefii de la Înalta Curte. Cât timp a fost judecată şi suspendată din funcţie, judecătoarea Corbu a lucrat la Casa de avocatură Muşat şi asociaţii, societatea care a câştigat procesul de incompatibilitate al preşedintelui.
Cine sunt celelate personaje din dosar. Judecătoarea Bîrsan judecată pentru corupţie și achitată definitiv, este soţia profesorului Corneliu Bîrsan, fost judecător la CEDO. Prietena ei de familie, avocata Claudia Gherbovan Silinescu, este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase.
Foto: Corina Corbu (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii