G4Media.ro

Un artist brazilian a furat o monedă istorică de la British Museum…

Sursa foto: © Jackbluee | Dreamstime.com

Un artist brazilian a furat o monedă istorică de la British Museum ca parte a unui proiect artistic

Artistul brazilian Ilê Sartuzi a furat, luna trecută, o monedă istorică expusă la British Museum din Londra şi, la scurt timp după aceea, a aruncat-o în cutia de donaţii a muzeului, potrivit The Art Newspaper, transmite News.ro.

Sartuzi a filmat furtul şi returnarea, iar acum include acest material, un videoclip de şapte minute intitulat „Sleight of Hand”, în expoziţia tezei sale de masterat la Goldsmiths, Universitatea din Londra, care poate fi vizionată până la 16 iulie.

Incidentul a avut loc la 18 iunie, când Sartuzi a furat moneda de argint bătută în 1645 în Newark, Anglia, din sala 68, în timpul unei demonstraţii supravegheate de un ghid voluntar. El a înlocuit-o apoi cu o replică. Artistul a dus moneda originală la parter şi a depus-o într-o cutie destinată donaţiilor de mărunţiş.

„Jaful” a necesitat mai mult de un an de planificare, iar trei dintre prietenii lui Sartuzi au filmat incidentul cu o cameră de mână – mai întâi la 17 iunie, timp în care artistul a fost prins de un ghid voluntar, şi din nou a doua zi, în 18 iunie. Pentru a evita să fie observat după ce a fost prins, Sartuzi şi-a ras barba şi a reuşit să schimbe moneda recurgând la o diversiune.

Moneda istorică nu este înregistrată în baza de date a muzeului şi face parte din colecţia sa de manipulare, care oferă vizitatorilor şansa de a atinge obiectele sub supravegherea unui voluntar din ianuarie 2000.

Acţiunile lui Sartuzi, potrivit acestuia şi avocatului său, nu încalcă politicile muzeului împotriva atingerii obiectelor sau a scoaterii acestora din incintă; de asemenea, acestea nu intră sub incidenţa Legii furturilor din 1968, au susţinut aceştia.

„Acesta este un act dezamăgitor şi derivat care abuzează de un serviciu condus de voluntari, menit să ofere vizitatorilor posibilitatea de a manipula obiecte reale şi de a se implica în istorie”, a declarat „.  purtător de cuvânt al British Museum. „Serviciile de acest gen se bazează pe un nivel elementar de decenţă umană şi încredere şi ar fi păcat să trebuiască să revizuim furnizarea acestor servicii din cauza unor acţiuni de acest gen.”

Sartuzi a declarat pentru The Art Newspaper că lucrarea sa subliniază „problema muzeelor universale”. Adăugând că British Museum „este o parte fundamentală a sistemului colonial, imperialist”, el a remarcat că moneda pe care a furat-o era singura expusă de origine britanică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...