G4Media.ro

Un asteroid este pe cale să devină pentru scurt timp noua „mini-lună”…

sursa foto: NASA.gov

Un asteroid este pe cale să devină pentru scurt timp noua „mini-lună” a Pământului

Pământul este pe cale să câștige o nouă „mini-lună”, dar aceasta nu va rămâne în preajmă pentru mult timp, relatează CNN.

Conform astronomilor, asteroidul recent descoperit, denumit 2024 PT5, va fi capturat temporar de gravitația Pământului și va orbita în jurul lumii noastre în perioada 29 septembrie – 25 noiembrie. Apoi, roca spațială va reveni pe o orbită heliocentrică, care este o orbită în jurul Soarelui.

Detalii despre mini-luna efemeră și despre traiectoria în formă de potcoavă pe care o parcurge au fost publicate luna aceasta în Research Notes of the American Astronomical Society.

Astronomii au observat pentru prima dată asteroidul pe 7 august, folosind observatorul din Africa de Sud al Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, sau ATLAS, finanțat de NASA.

Asteroidul are probabil un diametru de aproximativ 11 metri, dar sunt necesare mai multe observații și date pentru a-i confirma dimensiunea, a declarat autorul principal al studiului, Carlos de la Fuente Marcos, cercetător la Facultatea de Științe Matematice a Universității Complutense din Madrid.

Roca spațială ar putea avea între 5 și 42 de metri în diametru, putând fi mai mare decât asteroidul care a intrat în atmosfera Pământului deasupra orașului Chelyabinsk, Rusia, în 2013. Cu o dimensiune cuprinsă între 17 și 20 de metri, asteroidul de la Chelyabinsk a explodat în aer, eliberând de 20 până la 30 de ori mai multă energie decât cea a bombei atomice lansate asupra Hiroshimei, Japonia, și generând o strălucire mai mare decât cea a soarelui. Resturile provenite de la roca spațială au deteriorat peste 7.000 de clădiri și au rănit peste 1.000 de persoane.

Ca mini-lună, Asteroidul 2024 PT5 nu este în pericol să se ciocnească de Pământ nici acum, nici în următoarele decenii, a declarat de la Fuente Marcos. Roca spațială va orbita la aproximativ 4,2 milioane de kilometri distanță, sau de aproximativ 10 ori distanța dintre Pământ și Lună.

Crearea unei mini-luni

Evenimentele de tipul creării unei „mini-luni” sunt de două feluri, a spus de la Fuente Marcos.

Episoadele lungi implică asteroizi denumiți orbitatori capturați temporar, care efectuează una sau mai multe revoluții în jurul planetei noastre, care pot dura unul sau mai mulți ani. În timpul episoadelor scurte, pe de altă parte, asteroidul nu efectuează nici măcar o trecere completă în jurul Pământului.

Aceste episoade de scurtă durată, cunoscute și sub denumirea de survoluri capturate temporar, sunt – la fel ca 2024 PT5 – mini-luni pentru o chestiune de zile, săptămâni sau câteva luni, a spus el.

Pământul a capturat anterior alte mini-luni temporare, cum ar fi asteroidul 2020 CD3. Deși acest asteroid a fost reperat pentru prima dată rotindu-se în jurul Pământului în februarie 2020 și a plecat câteva luni mai târziu, cercetările au arătat că a orbitat planeta noastră timp de câțiva ani înainte de a fi detectat.

Asteroidul 2020 CD3 este considerat o mini-lună cu captură lungă, în timp ce asteroidul 2024 PT5 detectat recent este unul cu captură scurtă.

Mini-lunile scurte pot apărea de mai multe ori pe deceniu, însă mini-lunile lungi sunt rare și apar doar la fiecare 10 sau 20 de ani, a declarat de la Fuente Marcos.

Nu este ușor pentru asteroizi să devină mini-luni deoarece trebuie să se deplaseze cu viteza și în direcția potrivită pentru a fi capturați de gravitația Pământului.

„Pentru a deveni o mini-lună, un corp care vine trebuie să se apropie încet de Pământ, la mică distanță”, a declarat de la Fuente Marcos.

Asteroizii care devin mini-luni se apropie la mai puțin de 4,5 milioane de kilometri de Pământ la viteze sub 3.600 kilometri pe oră, a adăugat el.

„Faptul că un asteroid este capturat de Pământ este independent de mărimea sau masa sa, depinde doar de viteza și traiectoria sa pe măsură ce se apropie de sistemul Pământ-Lună”, a declarat Robert Jedicke, specialist emerit în corpurile sistemului solar la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii, într-un e-mail. „Aproape toți asteroizii care se apropie de Pământ o fac prea repede și la un unghi nepotrivit pentru a putea fi capturați, dar uneori tracțiunile combinate ale tuturor obiectelor din sistemul solar reușesc să permită unui anumit obiect (lent) aflat la unghiul potrivit să fie capturat pentru scurt timp.”

Jedicke nu a fost implicat în noul studiu.

Asteroidul 2024 PT5 provine din centura de asteroizi Arjuna, care este formată din asteroizi mici care au orbite în jurul soarelui similare cu orbita Pământului.

„Credem că există aproximativ o «mini-lună» de mărimea unei mașini de spălat vase în sistemul Pământ-Lună în orice moment, dar aceștia sunt atât de greu de detectat încât cei mai mulți dintre ei nu sunt descoperiți în timpul în care rămân legați de Pământ”, a declarat Jedicke. „2024 PT5 ar putea avea aproximativ 10 metri în diametru, ceea ce îl face cel mai mare obiect capturat descoperit până în prezent”.

Mini-lunile pot fi, de asemenea, asteroizi care provin din centura principală de asteroizi, situată între Marte și Jupiter, sau pot fi fragmente ale suprafeței lunare lansate de impactul asteroizilor cu milioane de ani în urmă, a spus Jedicke.

„Determinarea provenienței lor ne-ar putea ajuta să înțelegem procesul de formare a craterelor și modul în care materialul este ejectat de pe suprafața Lunii”, a spus el.

De la Fuente Marcos și colegii săi intenționează să observe 2024 PT5 pentru a colecta mai multe date și detalii folosind Gran Telescopio Canarias și Two-Meter Twin Telescope, ambele din Insulele Canare din Spania. Dar asteroidul va fi prea mic și prea întunecat pentru a fi observat de telescoapele de amatori sau de binocluri, a spus el. Acesta nu va crea niciun efect observabil pe Pământ.

După 56,6 zile, atracția gravitațională a Soarelui va aduce Asteroidul 2024 PT5 înapoi pe orbita sa normală.

Dar este de așteptat ca roca spațială să efectueze un survol apropiat al Pământului de la o distanță de 1,7 milioane de kilometri pe 9 ianuarie 2025, înainte de „a părăsi vecinătatea Pământului la scurt timp după aceea, până la următoarea sa revenire în 2055”, potrivit studiului.

Iar când Asteroidul 2024 PT5 se va întoarce din nou, astronomii se așteaptă ca acesta să devină mini-luna Pământului pentru câteva zile în noiembrie 2055 și din nou pentru câteva săptămâni la începutul anului 2084.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează