Un astronom se pregătește să folosească cel mai puternic telescop creat vreodată pentru a obține o imagine „revoluționară” a luminilor nordice ale lui Saturn
Dr. James O’Donoghue, de la Universitatea din Reading, face parte dintr-o echipă care a primit timp de lucru cu Telescopul James Webb (JWST). Aceștia speră să afle care este cauza luminilor nordice ale planetei și vor observa, de asemenea, Uranus.
Dr. Henrik Melin, de la Facultatea de Fizică a Universității din Leicester, care conduce echipa de cercetare, a declarat că acest lucru ar putea „influența în mod fundamental înțelegerea noastră” a ambelor planete.
Luminile nordice sunt în general cauzate de particule încărcate cu energie ridicată, care sunt direcționate în jos și se ciocnesc cu atmosfera unei planete prin intermediul câmpului magnetic al acesteia.
„Câmpul nostru magnetic este practic un scut mare, iar vântul solar al Soarelui lovește acest scut, ceea ce permite ca o mulțime de particule încărcate să intre în atmosfera noastră și să creeze un spectacol de lumini orbitoare în regiunile polare”, a declarat Dr. O’Donoghue.
Dar originile exacte ale aurorelor pentru Saturn și Uranus sunt mai puțin clare – lucru pe care studiul își propune să îl schimbe.
Pentru Uranus, în special, ei caută să răspundă la o întrebare cheie – dacă aurora este cauzată de interacțiunea cu vântul solar, ca pe Pământ, de surse interne în cadrul sistemului, ca Jupiter, sau undeva la mijloc, ca Saturn.
Dr. O’Donoghue a declarat, de asemenea, că are o „speranță secretă” că ar putea spune oamenilor de știință mai multe despre perioada de rotație – lungimea zilei – a planetelor.
„Chiar aștept cu nerăbdare”, a spus el.
JWST se află în spațiu, astfel încât evită „atmosfera noastră enervantă cu norii ei”, a declarat O’Donoghue.
Cele două propuneri de cercetare s-au numărat printre cele 1.931 de propuneri depuse pentru Programul general de observare a ciclului 3 al JWST.
Proiectul va capta imagini pe parcursul unei zile întregi pentru fiecare planetă.
Observațiile lui Saturn vor avea loc la sfârșitul anului 2024, iar cele ale lui Uranus la începutul anului 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank