G4Media.ro

Un autobuz din Polonia a fost transformat într-o „sală blindată de operație”…

Sursa Foto: The First News

Un autobuz din Polonia a fost transformat într-o „sală blindată de operație” și dotat cu bani donați de români pentru a ajuta răniții din Ucraina / Este protejat de o armură rezistentă la șrapnel de 8 mm, dotat cu o plasă fină peste parbriz și cu plăci metalice sudate peste geamurile laterale

Un autobuz din Piła (Polonia) a fost în mod spectaculos transformat într-o sală blindată de spital și trimis să ajute răniții din Ucraina, scrie The First News, citată de Rador. Inițiativa, care înglobează cinci vehicule transformate radical pentru a face față condițiilor de pe linia frontului, a fost posibilă grație donațiilor din România.

”Am donat până acum 103.000 euro din banii strânși de români pe pagina mea de facebook pentru dotarea Complexului Medical Mobil Oleg Gubal. Am strâns aceste fonduri pentru a finanța acest proiect care a plecat de la un autobuz donat de un ONG din Polonia și a ajuns astăzi la 5 vehicule diferite. Practic românii, prin intermediul meu sunt sponsorii acestui proiect unic în Ucraina”, a declarat pentru G4Media Radu Hossu, activist și voluntar în Ucraina.

Cum a apărut ideea proiectului

Radu Hossu a relatat pentru G4Media cum s-a dezvoltat proiectul și în ce constă el:

”Câțiva medici din Ucraina, care la începutul războiului au făcut adevărate minuni, scoțând din zona Chernihiv și salvând peste 550 de soldați și civili în câteva zile, au început un proiect nou în 2022. După întâlnirea cu Mihailo Podoliak, Mișa (un soldat ucrainean de origine română) m-a dus să-mi arate ce construiesc acești oameni.

În discuția cu ei, i-am întrebat de câți bani ar mai fi nevoie pentru a-l termina. Răspunsul: aproximativ 30.000 de euro – constând în aparatură medicală, nu nouă, dar funcțională și alte elemente ce țin de punerea lui în funcțiune. După câteva zile s-a întâmplă tragedia cu Oleg, militar ucrainean ucis de ruși, care poate ar fi putut fi salvat dacă un astfel de complex medical era în apropiere. Atunci am decis că vreau să-i ajut. Acest complex medical, făcut total din voluntariat (cu ajutorul unor ONG-uri din Spania și Polonia – care au donat o ambulanță și autobuzul + mâna de lucru a paramedicilor și din donațiile strânse de ei de la cunoscuți), a devenit un complex spitalicesc format din 5 „sub-ansamble”:

1. Autobuzul care va fi sala de operații a fost dublu blindat cu blindaj NATO rezistent la obuze și gloanțe armor-piercing. Se folosesc plăci Swebor Armor 600 de 6.5 mm și 8 mm (pentru cei intesați de detaliile tehnice)
– Blindaj special sub autobuz anti-mine și IED (Improvised Exploding Device).
– Cauciucuri rezistente all-road și care pot merge pe pană minimun 80 km ca distanță.
– I-au fost schimbate suspensiile pneumatice pentru că la final va avea aproape greutatea unui tanc.
– A fost instalată rețeaua electrică și sistemul de iluminat.
– A fost partajat, astfel încât sala de operații să fie izolată de zona șoferului, tocmai pentru a fi cât se poate de sanitarizată – exact ca o sală de operații.

2. Mașina de extracție – Ford. Ea va fi blindată la fel, cu plăci de blindaj Swebor Armor 600 de 6.5 mm și va fi pus pe un șasiu de Kamaz, iar în spatele cabinei protejate va fi locația prin care se vor transporta răniții de pe câmpul de luptă spre sala de operații – Autobuzul. I se schimbă tot sistemul de suspensii, caroseria se mută pe șasiul de Kamaz. O muncă titanică.
– Capacitatea de transport (încă se discută – 4 sau 6 răniți într-un singur transport).
– Capacitate de manevrabilitate rapidă pe terenuri total off road (câmpuri, drumuri forestiere etc).

3. Mașina de logistică. Ea are rolul de depozitare și sanitarizare a ustensilelor folosite de medici în operații, duș cu boiler ce va functiona pe baza unui generator și 2 paturi + masă și scaune pentru medicii care vor trebui și ei să se odihnească.

4 și 5. Două ambulanțe cu blindaj ușor, care vor duce raniții, după operațiile avute în Autobuz spre primul spital.

Toate aceste investiții, de la creșterea complexului medical ca număr de vehicule până la investițiile în blindarea lui, echiparea lui a fost făcută din donațiile românilor pe care le-am strâns pe pagina mea de facebook. În total peste 500.000 euro”.

De unde au venit vehiculele:

Dăruit organizației umanitare Humanosh de către Primăria din Piła și autoritatea de transport MZK, autobuzul Solaria Urbino 10 este protejat de o armură rezistentă la șrapnel de 8 mm, dotat cu o plasă fină peste parbriz și cu plăci metalice sudate peste geamurile laterale și alte părți vulnerabile.

Servind ca sală mobilă de operație, caracteristicile includ patru mese de operație, un sistem de decontaminare a aerului, defibrilatoare, cadă de spălat și echipamente de sterilizare.

Deși nu se știe exact unde va deservi acum autobuzul, un reprezentant al Humanosh a spus că va fi staționat la aproximativ cinci până la cincisprezece kilometri de linia frontului.
Vorbind pentru Gazeta Wyborcza, Piotr Skopiec de la Humanosh a spus: „Va fi amplasat într-un fel de șanț care va fi accesibil din trei părți, pe o latură mașinile și camioanele care transportă răniți putând aduce soldați.

„Pe altă latură, ambulanțele pot ajunge pentru a prelua apoi pacienții, odată ce starea lor se stabilizează.

„În sfârșit, pe a treia latură, va exista o rută de evacuare, adică o rută pentru ca autobuzul să poată ieşi, la nevoie.”

În plus, un al doilea autobuz, care a fost donat în același timp, în 2022, urmează să fie, de asemenea, supus unei reparații înainte de a fi trimis tot spre est, în așteptarea unei contraofensive ucrainene.
Tadeusz Majewski de la MZK din Piła a declarat: „Autobuzele au fost folosite de noi, sunt complet operaționale și au o rampă de coborâre – acest lucru este important, deoarece ne gândim că acestea vor fi folosite de serviciile medicale ucrainene.

„În plus, ambele vehicule au suspensie pneumatică, ceea ce ar trebui să le faciliteze deplasarea pe teren accidentat.”

În cele din urmă, autobuzului i se vor alătura, pe lângă celelalte Solari donate de Piła, și o rulotă și un camion blindat american care va coordona afluxul și ieșirea răniților.
Skopiec a spus că situația militară dominantă a dictat luarea unor astfel de măsuri neobișnuite.

El a spus: „Există puține puncte de stabilizare în acest moment și situația este atât de dinamică, încât staționarea reprezintă un risc ridicat.

„Trebuie să poți evacua rapid dacă este posibil și, de asemenea, să previi pierderea echipamentului medical.”

Pentru Humanosh, mult așteptatul nou rol al acestui vehicul remarcabil este un alt succes tangibil în încercarea continuă de a oferi ajutor Ucrainei.

Cu sediul în Zdynia, în Malopolska, ONG-ul a fost fondat pentru prima dată în 2020 „pentru a comemora și a disemina istoria Drepților între Popoare, pentru a lupta împotriva rasismului și intoleranței și pentru a ajuta pe oricine se confruntă cu acestea”.

Înființat de Katarzyna Skopiec (ai cărei bunici au fost recunoscuți ca Drepți între Popoare) și soțul ei, Piotr, cuplul este implicat în ajutorarea refugiaților de peste 15 ani.
Dublându-și eforturile de la invazia rusă în Ucraina, cuplul a contribuit până acum la evacuarea a 2.500 de ucraineni, între care 1.500 de copii bolnavi de cancer.

Sursa: The First News/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...