Un avans semnificativ în domeniul bateriilor cuantice ar putea deschide calea pentru reîncărcarea instantanee
Cercetătorii au făcut progrese semnificative în crearea unui nou tip de tehnologie de încărcare a bateriilor, care ar putea revoluționa stocarea energiei.
Bateriile cuantice folosesc aceleași proprietăți bizare ale mecanicii cuantice care fac posibilă următoarea generație de calculatoare cuantice, dar, în loc de a crește considerabil puterea de procesare a calculatoarelor, acestea ar putea permite reîncărcarea instantanee.
O echipă formată din oameni de știință de la Institutul de Științe Fundamentale din Coreea și de la Universitatea Insubria din Italia a reușitun avans în realizarea acestei tehnologii prin utilizarea unui sistem mecanic cuantic cunoscut sub numele de micromaser.
Acesta utilizează un câmp electromagnetic pentru a stoca energia încărcată printr-un flux de qubiți, protejând în același timp împotriva riscului de supraîncărcare.
Cercetătorii au descris micromaserul drept „un model excelent de baterie cuantică” și au demonstrat cu succes că procesul de încărcare este mai rapid decât cel clasic.
Cercetătorii sud-coreeni au calculat deja că tehnologia bateriilor cuantice ar putea reduce timpul de încărcare la domiciliu a mașinilor electrice de la 10 ore la doar trei minute, în timp ce stațiile de supraîncărcare ar putea reîncărca complet un vehicul în doar 90 de secunde.
Într-un studiu publicat la începutul acestui an, oamenii de știință au observat cum timpul de încărcare al unei baterii cuantice scade de fapt pe măsură ce dimensiunea bateriei devine mai mare.
Acest lucru se datorează unui fenomen cunoscut sub numele de accelerare cuantică.
Acest lucru le permite să se încarce în mod colectiv ca un întreg, în loc să se încarce în paralel, așa cum fac bateriile clasice.
Un prototip de baterie cuantică complet funcțional este încă departe de a fi realizat.
În cazul în care va avea succes, oamenii de știință speră că va apărea o nouă eră a bateriilor ultra-eficiente, care va transforma modul în care folosim orice, de la smartphone-uri la mașini electrice.
Cele mai recente cercetări au fost detaliate într-un studiu intitulat „Micromaserii ca baterii cuantice”, publicat în revista științifică Quantum Science and Technology.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii