G4Media.ro

EXCLUSIV Un avertizor de integritate de la Aeroportul Bacău a fost concediat…

Sursa Foto: Andrei Goci /Everyone TV

EXCLUSIV Un avertizor de integritate de la Aeroportul Bacău a fost concediat de instituție ”din grija pentru angajat”. Între avertizor și angajator există un lung conflict în instanțe

Conducerea Aeroportului Internațional ”George Enescu” din Bacău i-a comunicat oficial, săptămâna trecută, magazinerului Tudorel Negreanu că va fi concediat începând cu 20 septembrie 2024. Pensionat medical, Negreanu a cerut să i se acorde dreptul de a munci 4 ore pe zi, dar angajatorul a refuzat acest lucru, motivând că ”nu deține locuri de muncă adaptate situației medicale a salariatului”. În ultimii ani, Negreanu a sesizat Parchetul și G4Media.ro legat de nereguli pe care le-a constatat în achizițiile publice derulate de Aeroportul din Bacău.

Ulterior, el a fost sancționat de angajator, între părți derulându-se un conflict juridic la mai multe instanțe. Până la ora editării acestui material, Biroul de Presă al instituției nu a răspuns unei solicitări G4Media.ro pe marginea concedierii lui Negreanu.

Pe data de 22 august, magazinerul Tudorel Negreanu de la Regia Autonomă Aeroportul Internațional ”George Enescu”, instituție subordonată Consiliului Județean Bacău, a fost înștiințat că, de a doua zi, intră în preaviz de 20 de zile lucrătoare, urmând să fie concediat începând cu data de 20 septembrie.

În motivarea deciziei, consultată de reporterul G4Media.ro, se arată că, anterior, un medic de medicina muncii a recomandat ca lui Negreanu care, anterior, se pensionase medical cu invaliditate grad 3 cu drept de muncă 4 ore pe zi, să i se ofere un loc de muncă corelat cu starea sa de sănătate.

În preaviz, angajatorul a susținut că o Comisie de evaluare și analiză a concluzionat că ”Angajatorul nu este în măsură să respecte recomandările medicului de medicina muncii, deoarece nu deține locuri de muncă adaptate situației medicale a salariatului, dată fiind activitatea regiei autonome, din domeniul aeroportuar, cu specific deosebit (…)”.

În perioada iulie-august, Negreanu depusese două cereri de înjumătățire a normei de muncă, dar acestea nu au fost aprobate, printre motive fiind acela că ”postul de magaziner presupune (…) manipularea de materiale voluminoase și grele ori medicina muncii recomandă ridicarea de maxim 3 kg. (…) Angajatorul, având în vedere aspectele menționate, dar și din grija pentru angajat (…) i-a propus încetarea contractului (…) fapt refuzat de angajatul Negreanu Tudorel. (…) La data transmiterii prezentei notificări, societatea nu deține locuri de muncă vacante corespunzătoare capacității de muncă a D-lui Negreanu Tudorel (…)”.

Tudorel Negreanu a declarat pentru G4Media.ro că va ataca în instanță decizia, dar, până atunci, se confruntă cu un blocaj total de comunicare din partea angajatorului de la care nu poate obține o adeverință pe care a cerut-o. În plus, Negreanu afirmă că ”încerc sa aflu ce trebuie să fac eu în perioada preavizului, pentru că ei nu mi-au spus nimic în preaviz și nu răspund la telefoane, la scrisori, la nimic! (…) nu mi-au spus ce activitate să desfășor și mă țin în sala de așteptare să mă umilească, iar, dacă plec, să-mi poată desface contractul de muncă!”

Negreanu mai afirmă că ”Evident că este o legătură între faptul că eu sunt avertizor de integritate și concediere! Raportarea fraudelor pe fonduri europene nu este singura raportare, am informat ANI despre faptul că administratorul are patru firme active în Republica Moldova din care cel puțin două pe specific aeronautic, deci este în incompatibilitate, declarațiile de interese ale conducerii sunt date în fals sau lipsă, lucruri despre care ANI s-a pronunțat că sunt aspecte penale!

De asemenea, acum aceștia au făcut angajări fără să respecte condițiile legale, au negociat salarii preferențial, au lipsă de personal, iar personalul existent este suprasolicitat, au avut un AVC, un infarct și alte situații medicale pe care nu le-au raportat, iar eu acum în cadrul regiei sunt exact persoana de care ei chiar nu au nevoie… Acesta este și motivul pentru care au comandat acel raport medical aberant pentru a-și oferi justificarea concedierii mele…”

G4Media.ro a dezvăluit în urmă cu circa un an faptul că magazinerul Tudorel Negreanu se afla în conflict deschis cu angajatorul după ce a observat că primea la recepție echipamente achiziționate la suprapreț în urma unor licitații. El a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție care a declinat-o către Parchetul European.

După apariția articolului G4Media.ro, Negreanu a acuzat, printre altele, faptul că angajatorul i-a anulat un spor pe care restul angajaților l-au primit, a fost mutat într-un spaţiu care până atunci avea destinaţia de bucătărie pentru angajaţi și i-a fost schimbată yala de la uşa biroului unde lucra. El a depus o acțiune la instanță și a cerut anularea acestor măsuri, iar juriștii Aeroportului au susținut că măsurile contestate de Negreanu ”nu reprezintă represalii (…), ele fiind justificate de alte motive decât cele care au legătură cu raportarea sau divulgarea publică.”

În decembrie 2023, Negreanu a obținut suspendarea efectelor acestor măsuri prin decizie definitivă. În sentință, un complet de judecată de la Curtea de Apel Bacău a observat că ”aparent, ţinând cont că reclamantului care a avertizat i se aplică prezumţia de bună-credinţă (…) în ce priveşte gestionarea banului public şi avertizarea formulată” actele şi faptele la care a fost supus de angajator ”nu pot reprezenta, la prima vedere, decât acte şi fapte cu caracter de răspuns administrativ represiv, menite să-l intimideze/hărţuiască/pedepsească pe reclamant şi astfel să-i diminueze voinţa şi curajul care au stat la baza avertizării din data 9 iunie 2023 şi totodată apte să inhibe şi pe alţi angajaţi (datorită efectului exemplificator) de a urma exemplul reclamantului, astfel că toate aceste măsuri/acte/fapte luate de angajator, după data publicării avertizării de către G4Media, vor fi suspendate până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a acestora.” Procesele dintre cele două părți legat de măsurile de mai sus continua pe fond.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Direcția Națională Anticorupție si-a declinat competenta către Parchetul European … bordel de merde ….

  2. Si ce a facut DNA-ul? Privitor la achizitiile publice, stie toata lumea reteta de sifonare a banului public si nu se intampla nimic in sensul reducerii risipei … Coruptia a devenit normalitate in institutiile publice. Cati din sistem au obtinut corect postul?!

  3. Este o problemă cu „avertizorii de integritate”. De cele mai multe ori sunt oameni cu „probleme”, cu probleme de caracter și cu idei proprii față de ce ar trebui să fie un asemenea personaj. De cele mai multe ori mai mult strică decât asanează climatul de muncă. Chiar este greu de imaginat ce trebuie să te apuce să devii așa ceva cînd avem atîtea forme de control și de aplicare a legilor.