G4Media.ro

Un avocat din Arad cere judecătorilor să anuleze decizia de acordare, pentru…

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

Un avocat din Arad cere judecătorilor să anuleze decizia de acordare, pentru un cămin cultural din Botoșani, a numelui lui Gică Manole, un istoric acuzat de antisemitism / ”Aduce atingere întregului eșafodaj legal al unui Stat democratic”

La mijlocul lunii trecute, avocatul Bogdan Ionescu, membru al Baroului Arad, a atacat în contencios administrativ o decizie din februarie 2024 a Consiliului Local al comunei Havârna din Botoșani prin care a fost aprobată schimbarea denumirii unui cămin cultural din localitate după numele istoricului Gică Manole. Acesta a fost acuzat, în mod repetat, de antisemitism și negarea Holocaustului. Avocatul Ionescu care, în cadrul acestui proces a chemat la bară și Guvernul României, își justifică gestul prin faptul că ”Un act administrativ (fie el emis si la nivelul autorităților locale din Romania) prin care un cămin cultural este «botezat» după numele unui astfel de personaj este profund ilegal.” Manole nu a putut fi contactat pentru a comenta demersul avocatului arădean.

Pe 14 iunie, la circa o lună după ce G4Media.ro dezvăluia existența deciziei Consiliului Local Havârna de acordare, pentru Căminul Cultural din satul Tătărășeni, a numelui lui Gică Manole, avocatul Bogdan Ionescu a depus la Tribunalul Arad o acțiune în care cere judecătorilor să anuleze această hotărâre. Procesului încă nu i-a fost repartizat un prim termen de judecată.

Contactat de G4Media.ro, avocatul arădean a transmis că ”Am depus instanței probe incontestabile care dovedesc că numitul Gică Manole (și îmi asum în exclusivitate responsabilitatea următoarelor afirmații) este un antisemit feroce, un apologet al criminalului de război Ion Antonescu și un negaționist (cel puțin) al Holocaustului de pe teritoriul României. Un act administrativ (fie el emis și la nivelul autorităților locale din România) prin care un cămin cultural este «botezat» după numele unui astfel de personaj este profund ilegal. Aceasta deoarece, cât mai simplu spus, aduce atingere memoriei evreilor victime ale Holocaustului, urmașilor acestora, comunității evreiești în ansamblu, dar aduce atingere și întregului eșafodaj legal al unui Stat democratic, valorilor europene, instrumentelor și tratatelor internaționale la care România a aderat și care toate au la fundamentul lor valoarea juridică supremă – anume demnitatea umană.”

Referitor la interesul pentru implicarea în acest demers, fapt care ar putea fi invocată de pârâți pentru respingerea acțiunii, reclamantul a afirmat că ”Orice persoană/subiect de drept are calitatea/legitimitatea să atace o hotărâre a autorităților publice (locale sau centrale) pe care o consideră ilegală.”

Despre introducerea Guvernului pe lista pârâților, Ionescu a spus că ”Instituția Prefectului (ca reprezentant al Guvernului în teritoriu) a fost informată în prealabil despre ilegalitatea flagrantă a hotărârii de Consiliu Local aici în discuție. Nu a făcut nimic, iar prin pasivitatea/tăcerea de care a dat dovada Instituția Prefectului (Botoșani) a devenit practic complice la această încălcare revoltătoare a legii. Haideți să vedem care va fi atitudinea Guvernului României când (la nivel central) este chemată în judecată în calitate de pârâtă într-un astfel de proces…” Contactat la jumătatea lunii mai de G4Media.ro, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a declarat că va studia speța. Până în prezent, pe portalul instanțelor nu figurează o acțiune în care această instituție să conteste legalitatea deciziei Consiliului Local Havârna.

La nivel personal, avocatul Bogdan Ionescu a explicat că s-a implicat în această situație datorită unui ”cumul de factori. O afinitate personală deosebită pentru poporul evreu și cultura sa milenară. Interesul personal pe problematica antisemitismului, găsindu-mă, în prezent, în scrierea unei lucrări (în mai multe volume) intitulata «Antisemitismul și raporturile sale cu Dreptul». Iar, nu în ultimul rând, inspirația insuflată de către memorabilele cuvinte ale rabinului Jonathan Sacks: «Evreii nu pot lupta singuri împotriva antisemitismului. Victima nu poate vindeca crima. Cel urât nu poate vindeca ura. Ar fi cea mai mare greșeală pentru evrei să creadă că pot lupta singuri. Singurii oameni care pot combate cu succes antisemitismul sunt cei activi în culturile care îl adăpostesc».”

Conform proiectului de hotărâre, decizia Consiliului Local Havârna a fost motivată de faptul că Gică Manole ”și-a dedicat întreaga viață aflării și transmiterii adevărului istoric atâtor generații de elevi, dar și celor care iubesc istoria, fiind o personalitate emblematică a României cu care ne mândrim. Cruciat al credinței creștine (…) are un cult deosebit pentru eroii satului (…) Având în vedere că în incinta Căminului cultural va fi amenajat un muzeu al satului, considerăm potrivită titulatura acestuia ca fiind numele istoricului Gică Manole, iar gestul nostru, umil, de recunoștință, să rămână veșnic în conștiința generațiilor viitoare”.

De-a lungul timpului, profesorul de istorie Gică Manole (71 de ani) s-a aflat în centrul mai multor controverse publice pornind de la faptul că a fost acuzat de declarații antisemite și negarea Holocaustului, iar în curtea casei sale a fost amplasat un bust al mareșalului Ion Antonescu – oficial, criminal de război. Este autorul mai multor cărți și este foarte activ pe rețelele sociale unde deține platforme pe Facebook, Youtube sau Tik Tok.
”Cine îl acuză? Dacă era acuzat, se putea deschide un proces și, dacă ar fi vinovat, atunci ar putea dumnealui să răspundă. Noi îl privim ca pe un fiu al satului, profesor care a educat copii. Sunt acuze nefondate, domnul profesor iubește pe toată lumea, nu este nici xenofob, nici rasist”, a declarat, pentru G4Media.ro, primarul comunei Havârna, Rodica Baltă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...