G4Media.ro

Un bancher fugar din Republica Moldova, condamnat pentru orchestrarea unei fraude de…

Sursa: Unimedia

Un bancher fugar din Republica Moldova, condamnat pentru orchestrarea unei fraude de un milliard de dolari, ar putea ajuta firmele rusești să evite sancțiunile impuse de SUA

Un bancher fugar acuzat că a orchestrat o fraudă de un miliard de dolari în Republica Moldova pare să ajute creditorii și întreprinderile rusești să continue să facă comerț exterior în condițiile problemelor de plată cauzate de sancțiuni, potrivit agenției de știri Bloomberg.

Ilan Șor, în vârstă de 37 de ani, este un fost politician din Republica Moldova căutat de autoritățile din această țară pentru ceea ce oficialii de acolo au numit „furtul secolului”, care a avut loc cu aproximativ un deceniu în urmă. El a înființat societăți intermediare, inclusiv în parteneriat cu entități sancționate, în conformitate cu documentele de reglementare disponibile publicului, care sunt poziționate pentru să ajute întreprinderile rusești să execute tranzacții internaționale care sunt altfel întrerupte din cauza restricțiilor SUA.

Activitatea lui Șor în Rusia este un exemplu grăitor, în condițiile în care întreprinderile din această țară se confruntă din ce în ce mai des cu întârzieri în plăți transfrontaliere din cauza sancțiunilor punitive ale Occidentului. Multe întreprinderi locale au fost nevoite să se bazeze pe intermediari – o nișă potențial profitabilă de afaceri – pentru a aranja aceste decontări prin intermediul unor entități din țări terțe pentru a ocoli obstacolele create de sancțiunile SUA și amenințarea cu sancțiuni suplimentare.

Una dintre companiile conduse de Sor oferă pe site-ul său decontări cu orice țară și în orice monedă în termen de cinci zile lucrătoare – un contrast puternic cu întârzierile de câteva luni pe care unele firme rusești se confruntă acum cu aceste tranzacții.

Șor și principalul creditor pentru sectorul militar-industrial rus Rusia, Promsvyazbank, care se află în prezent sub unele dintre cele mai dure sancțiuni SUA, au lansat A7, o companie care susține că ajută la facilitarea plăților transfrontaliere. Atunci când firma a fost înființată în septembrie, documentele sale de înființare arătau că Șor deținea o participație de 51%, iar Promsvyazbank 49%. Un partener de afaceri în una dintre întreprinderile lui Șor, care a cerut să nu fie identificată relația lor, a confirmat că Sor este coproprietar al A7.

A7-Agent, o filială a acestei societăți, este condusă de Șor, conform documentelor de înființare ale acestei companii, care arată că activitățile sale includ servicii financiare, comerț cu ridicata și asistență în schimbul de combustibil, metale și produse chimice. De asemenea, firma oferă produse derivate și consultanță, se arată în documente.

La 15 ianuarie, SUA a sancționat OJSC Keremet Bank, cu sediul în Kârgâzstan, acuzând creditorul că a facilitat tranzacții transfrontaliere pentru Promsvyazbank și menționând că Sor „a fost implicat în discuții” privind rolul Keremet în schema de eludare a sancțiunilor”.

15 ani de închisoare pentru furtul a 12% din PIB-ul Republicii Moldova

O altă entitate, care își menționează adresa în centrul Moscovei, în clădirea de lângă A7-Agent, conform documentelor din registrul de afaceri al statului, a fost fondată în iunie de Șor împreună cu VEB.RF, care este inclusă pe mai multe liste de sancțiuni occidentale. Exim International, ale cărei acțiuni aparțin în proporție de 75% omului de afaceri și 25% aparțin VEB.RF, se descrie ca un „parteneriat public-privat pentru a oferi sprijin în operațiunile de export-import”.

„Dacă oricare dintre aceste tranzacții internaționale implică dolari americani și sunt compensate prin bănci americane, aceasta ar fi o încălcare clară a sancțiunilor sancțiuni primare ale SUA”, a declarat Alan Kartashkin, partener în cadrul biroului londonez al Debevoise & Plimpton LLP și membru al grupului de sancțiuni globale al firmei. „Orice implicare a oricărei persoane din SUA sau a oricăror sisteme de plată în dolari americani care implică instituții financiare americane ar fi, de asemenea, o încălcare”.

Rămâne neclar ce volum de tranzacții de plată cu companiile rusești pe care firmele lui Șor au ajutat să le gestioneze. Reprezentanții A7 și Promsvyazbank nu au răspuns la întrebările Bloomberg News. Un purtător de cuvânt pentru VEB.RF a refuzat să comenteze.

Șor nu a răspuns la o cerere de comentarii făcută prin intermediul șefului unui partid politic moldovean, despre care se spune că a fost înființat anul trecut de către omul de afaceri și membri ai fostului său bloc politic. Apeluri și mesajele către alți doi asociați ai lui Sor au rămas fără răspuns.

Născut în Israel, Șor, care este căsătorit cu un star pop rus, a fost bancher și politician în Republica Moldova. El a fost condamnat pentru organizarea sifonării de fonduri din băncile moldovenești, care i-a costat pe contribuabilii țării echivalentul a aproximativ 12 % din economia sa. El a fost condamnat în absență la 15 ani de închisoare pentru frauda de un miliard de dolari din 2014. El a negat în mod repetat toate acuzațiile.

Se ascunde în Rusia

Șor a fugit din Republica Moldova în Israel pentru a evita pedeapsa în 2019, iar anul trecut a declarat că a primit un pașaport rusesc și, potrivit poliției moldovenești a fost în Rusia de la începutul anului 2024.

El se află pe listele de sancțiuni ale SUA și Uniunii Europene pentru destabilizarea peisajul politic al Republicii Moldova. De asemenea, a fost sancționat de Marea Britanie în 2022 pentru presupusa implicare în trecut în „mituirea funcționarilor publici străini”.

Restricțiile impuse de SUA, UE și Regatul Unit afectează în prezent aproximativ 95% din sectorul bancar rusesc, a declarat guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina în decembrie. SUA și aliații săi au impus sancțiuni radicale în urma invadării Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.

Cu toate acestea, Exim International a lui Șor caută în prezent specialiști de nivel înalt în servicii bancare, promițând „o oportunitate de a dobândi o experiență unică pe piața «plăților transfrontaliere»”, conform unui anunț de angajare publicat pe principala platformă de recrutare online din Rusia.

Firma sa A7 a anunțat pe același site că „creează viitorul decontărilor internaționale, oferind plăți transfrontaliere în timp util și garantate pentru companiile rusești care operează pe piața globală”.

Deși este posibil ca aceste servicii să poată fi furnizate folosind valute diferite de dolar sau chiar criptografie sau barter fără a declanșa sancțiuni primare din partea SUA, acestea ar putea provoca totuși sancțiuni secundare în temeiul unui ordin executiv emis la sfârșitul anului 2023, a declarat Kartashkin.

„Riscul pentru orice instituție financiară străină implicată va fi destul de ridicat”, a încheiat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.