Un bărbat care venise să asiste la nașterea soției, confundat cu un pacient care urma să fie operat, la un spital privat din Brașov / Unitatea medicală spune că acesta nu a fost în niciun pericol și că standardele de siguranță au funcționat
Un bărbat care venise să asiste la nașterea soției a fost confundat cu un pacient care urma să fie operat, la spitalul privat Regina Maria din Brașov. Unitatea medicală spune că acesta nu a fost în niciun pericol și că standardele de siguranță au funcționat.
Alexandru Niță, bărbatul care s-a aflat în această situație, solicită compensări morale și spune că se va adresa instanței.
Acesta povestește că, atunci când a mers la spital împreună cu soția sa pentru nașterea prin cezariană, asistentele care l-au preluat pe el au început următorul protocol: i-au dat șampon să se spele, apoi un halat de intervenție pe care să îl îmbrace, i-au prelevat sânge pentru analize și i-au montat o branulă. La un moment dat una dintre asistente l-a întrebat ce operație urmează să facă și astfel bărbatul și-a dat seama că s-a produs o eroare. După ce și personalul a constatat eroarea, acesta a fost condus în sala unde se afla soția lui.
Ulterior, bărbatul a avut o discuție cu conducerea spitalului și, potrivit acestuia, incidentul urma să fie încheiat printr-o compensare a sa de către unitatea medicală. Însă în final i s-a comunicat că nu se va întâmpla acest lucru. Alexandru Niță spune că, în aceste condiții, se va adresa instanței.
Contactați de G4Media.ro, reprezentanții rețelei private Regina Maria au transmis că, în cadrul circuitului pacientului, sunt aplicate 8 filtre de siguranță și de triaj, pentru a preîntâmpina orice situație neprevăzută.
„În cazul de față, colegii noștri au identificat fluxul corespunzator situației, persoana a fost scoasă din circuit în siguranță și redirecționată către zona potrivită. Normele de siguranță aplicate în cadrul spitalului sunt create special pentru a preveni orice pericol și asta s-a întâmplat și în acest caz”, au precizat reprezentanții spitalului.
Incidentul descris de Alexandru Niță, într-un mesaj transmis G4Media.ro:
„Bună ziua, numele meu este NIȚĂ Alexandru Cosmin, iar in data de 23.09.2021 ora 06:00 m-am prezentat impreuna cu sotia, NIȚĂ Ioana Silvia la spitalul Regina Maria din Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.49 pentru o naștere programata (cezariana). La biroul de internări soția a completat și semnat fisa de internare iar eu a trebuit sa completez un formular „Acord informat acces aparținător” unde am completat numele meu și cnp-ul, actul medical la care voi asista, naștere prin cezariana și numele + cnp-ul sotiei. Soția a fost preluata de catre o asistenta și dusă pe secție pentru a fi pregătită pentru interventie, iar mie mi s-a cerut sa aștept în lobby sa fiu preluat.
O doamna asistenta a venit si m-a apelat după nume, apoi m-a dus intr-o camera la et.2. Acolo mi-a solicitat sa fac dus și sa ma spal cu șamponul din spital și sa îmbrac un halat de interventie. Am informat-o pe doamna ca făcusem dus în acea dimineața însă dansa a insistat ca nu pot întra în sala de operații fără sa fiu dezinfectat. După ce am făcut dus și m-am îmbrăcat în halatul de interventie, a venit o alta asistenta in camera cu un dulap pe roți în care avea instrumente sterile. Dansa m-a întrebat dacă am emoții și i-am spus ca da, având în vedere ca la primul copil născut în 10.06.2020, tot în același spital, nu am putut asista la naștere din cauza restricțiilor și ca acum ma bucur ca o pot încuraja pe sotie și sa împărtășim impreuna aceasta experiență. Dansa a continuat prin a-mi spune ca este necesar sa-mi recolteze o proba de sânge înainte de a întra în sala de operații, eu am intrebat-o de ce sunt necesare iar dansa mi-a spus ca acesta este protocolul. Am rămas puțin surprins insa am pus aceasta cerinta pe seama contextului pandemic, având în vedere ca în data de 22.09.2021 atat soția cât și eu am făcut un test PCR, fără de care nu mi s-ar fi permis sa particip la naștere. Doamna asistenta a incercat fără succes sa îmi recolteze sânge din mana stânga, apoi a cerut suportul unei doamne mai în vârstă care era șefa asistentelor pe secția de chirurgie. Dansa a reușit sa-mi recolteze un flacon de sânge din mana dreapta și apoi a procedat la inserarea unei branule în mana stânga, motivând ca trebuie sa-mi administreze antivomitiv și un calmant. Am întrebat de ce este necesar si dacă își făceau probleme ca voi lesina în cursul nașterii, dar dânsele au afirmat ca acesta este protocolul pentru acces în sala de operații.
Înainte de a-mi administra prin branula antivomitiv și calmant m-au întrebat dacă sunt epilat pe abdomen și le-am spus ca nu, apoi dânsele au spus ca trebuie și au solicitat ajutorul unui coleg de-al lor care a adus un aparat de bărbierit pe care aveau de gând sa il folosească după ce îmi administrau antivomitiv si calmant. Asistenta care a incercat sa-mi recolteze inițial sânge m-a întrebat ce operație urmeaza sa mi se facă și i-am spus, uimit, ca nu mi se va face mie nici o intervenție și ca voi asista sotia la nasterea prin cezariana. Dânsele au ras apoi iarăși m-au întrebat cumva intr-o nota mai insistenta, ce operație urmeaza sa mi se facă.
Atunci am realizat ca ele de fapt ma pregăteau pe mine sa fiu dus în sala de operații pe secția de chirurgie și ca nu se uitaseră pe fisele pe care le inmanasem și nici nu au dat atenție detaliilor legate de nașterea sotiei și asistarea mea. Când au realizat ca este vorba despre o neînțelegere grava, mi-au cerut sa ma schimb și am fost dus în alt salon la et.4, pentru a astepta, de unde am fost condus mai departe în sala de operații unde sotia ma astepta îngrijorată.
În data de 26.09.2021 am externat soția și fetița nou-născută din spital, și am solicitat managementului spitalului sa ma contacteze pentru a clarifica acest incident și sa-si exprime scuzele sau o părere cu privire la cele întâmplate.
Luni, în data de 27.09.2021 ora 10:32 am fost contactat de către managerul spitalului, dl. Dr. Sebastian ANGHEL, ca urmare a solicitării mele de a clarifica lucrurile. Am programat cu dansul o discutie la spital in aceeași zi la ora 14:00. M-am prezentat la spital la ora 14:00 și am urcat în biroul domnului Anghel pentru o discuție la care a participat via Zoom și doamna Dr. Nirvana GEORGESCU, Director de Calitate si Siguranța Pacientului. Dânșii mi-ai făcut o expozitiune interesanta cu privire la norme, proceduri, protocoale, toate extrem de impersonale, dat fiind faptul ca incidentul viza oameni și fapte de neglijenta, la care sincer nu ma asteptam din partea personalului unui spital privat. Discuția la acea data s-a concluzionat ca putem ajunge la un acord amiabil, însă doamna Dr. Nirvana GEORGESCU mi-a solicitat răgaz timp de o săptămână, pana azi 04.10.2021 pentru a putea obține un mandat de negociere din partea management-ului.
Azi 04.10.2021, la ora 15:37 am fost contactat telefonic de catre dl. Dr. Sebastian ANGHEL, care mi-a adus la cunoștință faptul ca după consultări interne, decizia management-ului Regina Maria este de a nu ma compensa în nici un fel în urma celor întâmplate, motiv pentru care, în continuare, intenționez sa depun plangere penala impotriva personalului medical care mi-au recoltat sânge și mi-au montat branula, fără a-mi aduce la cunoștință de ce trebuie sa faca aceste lucruri.
De asemenea intenționez sa intentez proces management-ului spitalului pentru neraportarea acestui incident și pentru daunele morale produse în urma acestei experiente și a inițiativei acestora de a musamaliza, fără a admite public acest întreg incident.”
Precizările spitalului transmise G4Media.ro:
„In spitalele noastre, in cadrul circuitului pacientului, sunt aplicate 8 filtre de siguranta si de triaj. In acest mod, putem preintampina orice situatie neprevazuta si putem oferi protectie si siguranta pacientilor, vizitatorilor si actului medical.
In cazul de fata, colegii nostri au identificat fluxul corespunzator situatiei, persoana a fost scoasa din circuit in siguranta si redirectionata catre zona potrivita.
Normele de siguranta aplicate in cadrul spitalului sunt create special pentru a preveni orice pericol si asta s-a intamplat si in acest caz.
Standardele internationale de siguranta a pacientului – inclusiv procedura de identificare in momente succesive – sunt dezvoltate si implementate tocmai pentru a preveni astfel de situatii.”
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii