Un bărbat din Cornetu a ocupat mai multe funcții publice, inclusiv șef serviciu administrativ la un spital, prezentând la angajare diplome false de studii. A recunoscut totul în fața judecătorilor
Pe data de 3 august 2023, Judecătoria Cornetu l-a condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, și la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pe Fănel Marin, un bărbat în vârstă de 61 de ani găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals. Decizia a venit după ce Marin a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în care și-a asumat faptul că a folosit diplome false de studii pentru a se angaja la Administrația Piețelor Sector 1.
Ancheta a stabilit și că, folosind astfel de documente, Marin a lucrat la mai multe instituții publice din București, inclusiv în calitate de șef serviciu administrativ la Spitalul Clinic Nr.1 Căi Ferate Witting, dar inculpatul nu a fost pus sub acuzare și în aceste cazuri, foarte probabil pentru că răspunderea penală s-a prescris. La proces, doar unul dintre foștii angajatori s-a constituit parte civilă pentru a recupera sumele încasate de Marin drept salarii în condițiile în care nu avea dreptul să îi fie angajat. Marin nu a răspuns mesajelor G4Media.ro, în timp ce avocatul său, Horațiu Roman, nu a dorit să comenteze cazul în lipsa unui acord scris al fostului său client.
Conform motivării acordului de recunoaștere depus pe 3 mai 2023 la Judecătoria Cornetu, în perioada 10 februarie 2020 – 5 mai 2021, Fănel Marin ”a indus și menținut în eroare Administrația Piețelor Sector 1” prin faptul că a depus documente de studii false sau obținute fraudulos la dosarul de concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției de merceolog la Serviciul Achiziții Administrativ Relații cu Publicul.
Este vorba de o diplomă de bacalaureat emisă de Grupul Școlar Tehnic Alexandria-Teleorman și un certificat de competențe profesionale emis de Grupul Industrial Construcții Căi Ferate București. În urma concursului, Marin a fost angajat prin contract individual de muncă. În acest fel, Administrația Piețelor Sector 1/Primăria Sectorului 1 a fost prejudiciată cu suma de 56.854 lei, reprezentând încasarea drepturilor salariale brute aferente funcției deținute fără drept.
De precizat că atât cele două documente pentru care a fost condamnat Marin în acest dosar, cât și altele, obținute de Marin tot fraudulos, inclusiv cea de absolvent al Universității Europa Ecor, Facultatea Managementul Firmei, promoția 2002, fuseseră anulate printr-o decizie judecătorească din anul 2016. Audiat în acel proces ca martor, Marin a susținut că a mers cu adevărat la liceu și la facultate și că ”Nu știe cine a realizat în acest mod documentele de studii, având convingerea că totul este legal.” Ulterior, le-a utilizat din nou pentru a se angaja, fără ca nimeni să realizeze că era vorba de documente false.
Ancheta în care a fost implicat Marin a făcut parte, inițial, dintr-un dosar mai amplu al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, înregistrat la data de 15 noiembrie 2020, fiind constituit după o sesizare din oficiu a ofițerilor de cercetare ai poliției judiciare din cadrul Inspectoratului General de Poliție – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, privind posibile ilegalități comise de persoane care de-a lungul timpului au ocupat diverse funcții în sectorul public, în baza unor documente de studii falsificate.
În decembrie 2020, în timpul anchetei penale, procurorii au cerut Administrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov situația contribuțiilor salariale plătite de angajatori lui Marin în ultimii 5 ani. Răspunsul Fiscului, inclus în acordul de recunoaștere, a arătat că, între 2015 și 2020, Marin fusese angajat la:
– Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1;
– Spitalul Clinic nr .l C.F. Witting;
– Direcția Învățământ si Tineret Sector 4;
– SC (…) SRL (numele firmei este anonimizat în sentință),
– Administrația Piețelor Sector 1.
Din verificările G4Media.ro de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, la Spitalul Witting Fănel Marin a ocupat postul de șef serviciu administrativ.
Ulterior, procurorul de caz a solicitat acestor angajatori predarea actelor ce au format dosarul de personal al acestuia (dosar încadrare, contract de muncă și orice alte acte subsecvente sau conexe, fișa postului etc.), precum și situația plăților reprezentând sumele de bani încasate cu titlu de salariu sau alte drepturi bănești. În baza răspunsurilor primite de la aceștia, s-a constatat faptul că Marin a folosit pentru angajare documente de studii false.
Cu toate acestea, ancheta care a dus la condamnarea sa s-a concentrat doar pe relația cu Administrația Piețelor Sector 1. Audiat în calitate de inculpat la data de 16 ianuarie 2023 de către organele de urmărire penală, Marin a recunoscut comiterea faptelor și a mărturisit că, aproximativ în cursul anului 2006, a cunoscut o persoană de sex bărbătesc care l-a ajutat să obțină diploma de bacaluareat.
”Acesta i-a zis că are cunoștințe în mediul universitar și poate rezolva să-și obțină o diplomă de licență, deși nu avea diploma de bacalaureat. I-a zis că aceasta vine bonus, dacă se înscrie la o facultate (în sensul că nu îl costă nimic s-o obțină). Pentru diploma de licență trebuia să achite contravaloarea școlarizării pentru 4 ani (aproximativ 1600 de dolari). A acceptat, a achitat suma de bani acestui domn (…) Nu a fost la cursurile facultății niciodată. Documentele de studii falsificate le-a primit aproximativ în cursul anului 2007. A arătat faptul că a trecut o singură data să vadă unde este facultatea, avea un sediu în Sectorul 3. Instituția de învățământ se numea Ecor”, se scrie în sentința Judecătoriei Cornetu.
Referitor la latura civilă, inculpatul a spus faptul că, în măsura posibilităților, intenționează să achite eșalonat paguba produsă prin faptele sale, în cazul în care partea civilă va accepta o eșalonare. În final, a mai arătat că regretă săvârșirea faptelor.
Pe data de 3 august 2023, Judecătoria Cornetu a aprobat acordul de recunoaștere a vinovăției și l-a condamnat pe Fănel Marin la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, plus la pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. De asemenea, inculpatul a mai fost obligat să plătească o amendă penală de 6.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals, să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Comunei Cornetu ori în cadrul unei școlii din comună, pe o perioadă de 90 de zile.
În plus, prin această sentință au fost anulate mai multe documente de studii utilizate în trecut de Marin, în timp ce, în privința celor aproape 60.000 de lei revendicați de fostul angajator, ”având în vedere că nu a intervenit o înțelegere între inculpat și partea civilă, instanța va lăsa nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Primăria Sectorului 1 București.”
Cazul lui Fănel Marin este doar unul dintre miile luate în colimator de anchetatori în ultimii ani, țintele fiind „fabrica de diplome false din Teleorman” și Universitățile Alexandru Ghica și Europa Ecor, plăci turnante pentru documente false de studii. În 2016, fostul rector al celor două universități neacreditate, Mina-Silviu Dobronăuţeanu, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare în cadrul uneia dintre aceste anchete. Periodic, pe măsură ce investigațiile avansează, parchetele depun la instanțe cereri de desființare a înscrisurilor – diplome de studii falsificate. Cel mai recent dosar de acest gen a fost înregistrat pe 18 septembrie 2023 la Judecătoria Sectorului 4 și privește actele de studii a circa 60 de persoane.
Printre beneficiarii unor astfel de diplome s-a numărat Bogdan Laurențiu Bratu, fost director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, care a scăpat, anul trecut, de condamnarea penală pentru înșelăciune prin prescripție, dar instituția îi cere la instanță să returneze salariile încasate ilegal timp de șapte ani. Concediat la șase zile după ce sentința din dosarul penal a rămas definitivă, Bratu a depus la Tribunalul București o acțiune în care contestă legalitatea deciziei, dosarul fiind pe rol.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.