G4Media.ro

Un bărbat din Pașcani și-a construit două apartamente pe un bloc, fără…

Sursa foto: Court Law © Khwaneigq | Dreamstime.com

Un bărbat din Pașcani și-a construit două apartamente pe un bloc, fără a deține spațiul și fără nicio autorizație / A câștigat procesul cu primăria pentru că a fost dat în judecată de cine nu trebuia

Un cetățean din Pașcani și-a amenajat un duplex pe terasa blocului în care locuia la ultimul etaj, iar după ani de procese, justiția i-a dat dreptate, deși nu avea acordul celorlalți proprietari din bloc și nici autorizație de construcție, scrie Ziarul de Iași.

Lipsa proiectului și a autorizației i-au adus o amendă pe care a plătit-o, iar primăria municipiului de pe Siret i-a cerut demolarea construcției ilegale. Administrația a demarat un proces în acest sens, iar pășcăneanul întreprinzător l-a câștigat.

Cetățeanul a pierdut procesul la Judecătoria Pașcani, nu a putut dovedi că a construit în conformitate cu legea.

Apelul declarat în fața Tribunalului a schimbat însă radical datele problemei. Aici, acesta a arătat că după primul control ceruse primăriei Pașcani un aviz de reparații interioare și extindere a apartamentului, fără a primi însă niciun răspuns. După al doilea control, făcuse două solicitări pentru intrarea în legalitate, la ambele răspunsul fiind negativ. Inițiase noi demersuri în vederea autorizării post-factum a construcției, urmând să solicite primăriei emiterea unui certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate, respectiv pentru efectuarea expertizei și obținerea autorizației de construcție. Legal însă, primăria Pașcani nu putea să-i dea alt răspuns decât unul negativ. Una dintre condițiile necesare pentru intrarea în legalitate este deținerea unui drept real asupra terenului, în cazul lui, terasa blocului. Or aceasta este, prin lege, proprietate comună a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc.

El a avut în cele din urmă câștig de cauză în fața Tribunalului. Magistrații acestei instanțe au analizat legislația aplicabilă în domeniu, ajungând la concluzia că procedurile nu fuseseră respectate întocmai. Astfel, conform legii, procesele-verbale de constatare a contravențiilor se înaintează șefului compartimentului de urbanism sau, după caz, primarului ori președintelui Consiliului Județean. Dacă cel sancționat nu se conformează cerințelor procesului-verbal, sesizarea instanței se face de către „organul care a aplicat sancțiunea”.

În cazul lui Ionuț P., amenda fusese aplicată de Poliția Locală Pașcani, căreia îi fusese delegată de către primărie activitatea în domeniu. Tot Poliția Locală deci, ar fi trebuit să sesizeze mai departe instanța. Or, acțiunea împotriva lui Ionuț P. fusese depusă de „unitatea administrativ teritorială municipiul Pașcani”, adică de primărie.

Soluția Tribunalului este definitivă, „duplexul” construit pe terasa blocului urmând să rămână neatins.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Căși piști căși și deasupra alti căși

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.