Un bărbat din Uganda, în vârstă de 20 de ani, riscă pedeapsa cu moartea pentru „homosexualitate agravată”. Președintele Museveni ignoră criticile internaționale la adresa legislației draconice anti-gay
Procurorii din Uganda au intentat primul proces în temeiul noii legislații anti-gay împotriva unui tânăr de 20 de ani, a cărui presupusă infracțiune este pasibilă de pedeapsa cu moartea, relatează The Times.
Tânărul a fost acuzat de „homosexualitate agravată” și a fost arestat preventiv la câteva săptămâni după ce Uganda a introdus unele dintre cele mai dure legi din lume ca parte a unei campanii de reprimare a relațiilor homosexuale.
Cei găsiți vinovați de relații sexuale între persoane de același sex riscă închisoarea pe viață, iar pedeapsa capitală se poate aplica în cazurile considerate „agravate”, cum ar fi recidiva sau implicarea unui minor. Documentele tribunalului au declarat că acuzatul a fost arestat după ce a întreținut „relații sexuale ilegale” cu un bărbat de 41 de ani.
Președintele Yoweri Museveni, liderul autocrat al Ugandei, care se află de 37 de ani în funcție, a ignorat criticile locale și internaționale la adresa legislației, pe care președintele Statelor Unite, Joe Biden, a calificat-o drept o „încălcare a drepturilor omului”.
Museveni i-a lăudat pe parlamentarii care au adoptat legea pentru că au „respins presiunea imperialiștilor”. Politica identitară și chestiunile legate de sexualitate au devenit o problemă din ce în ce mai încrâncenată între liderii africani și cei occidentali, care concurează pentru influență pe continent cu China, Rusia și statele din Golf.
Justine Balya, avocata acuzatului, a declarat că ea crede că noua legislație este neconstituțională și că aceasta este contestată în instanță.
Balya a declarat pentru Reuters că alte patru persoane au fost acuzate în baza legii de la promulgarea acesteia, iar clientul ei a fost primul care a fost acuzat pentru homosexualitate agravată. Acuzarea este posibil să atragă o nouă furie din partea Washingtonului, care a avertizat Uganda, atunci când a fost anunțată noua lege, că riscă să piardă accesul la un acord comercial preferențial.
Banca Mondială a anunțat că va îngheța orice noi împrumuturi acordate țării pentru a „proteja minoritățile sexuale și de gen de discriminare și excludere”. Măsura a fost luată ca urmare a lobby-ului exercitat de grupurile de apărare a drepturilor de către creditorul cu sediul la Washington.
Museveni, în vârstă de 78 de ani, a declarat că a sperat să reducă împrumuturile, dar că are alte surse la care să apeleze în caz de nevoie și că nu va ceda în fața instituțiilor străine.
„Este regretabil că Banca Mondială și alți actori îndrăznesc să vrea să ne constrângă să ne abandonăm credința, cultura și suveranitatea, folosind bani”, a declarat el.
Uganda nu a mai executat pe nimeni de aproximativ două decenii, dar pedeapsa capitală nu a fost abolită, iar Museveni a amenințat în 2018 că va relua execuțiile pentru a opri un val de infracțiuni.
De la introducerea noilor legi, au existat relatări ale homosexualilor ugandezi cu privire la atacuri, violențe sexuale, evacuări și dezbrăcarea forțată în public. Intoleranța tot mai mare față de homosexualitate în Africa a fost legată de acțiunile de lobby și de finanțarea din partea misionarilor fundamentaliști americani din zilele noastre care operează pe continent. Politicienii din Kenya, țara vecină a Ugandei, și din Ghana au dezbătut, de asemenea, înăsprirea legilor existente privind homosexualitatea consensuală.
În Nigeria, poliția din statul Delta, în sudul țării, a declarat că a arestat aproximativ 200 de homosexuali la o nuntă, 67 dintre aceștia urmând să fie inculpați. Suspecții au defilat marți în fața jurnaliștilor, dar majoritatea au declarat că nu sunt homosexuali și că au participat la eveniment în calitate de creatori de modă, fotografi și modele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii