Un bărbat pakistanez a fost condamnat la 30 de ani închisoare pentru tentativă de omor împotriva a două persoane, despre care credea că sunt angajați ai revistei Charlie Hebdo / Redacția de satiră a fost masacrată în 2015
Un tribunal din Paris l-a condamnat joi pe Zaheer Hassan Mahmood pentru că a încercat să ucidă cu un satâr două persoane în fața fostului sediu al Charlie Hebdo în 2020, potrivit AFP.
Atunci când a comis atacul, Mahmood, în vârstă de 29 de ani, a crezut în mod eronat că revista satirică avea încă sediul în clădire, care fusese în 2015 ținta pentru publicarea de caricaturi care îl ironizau pe profetul Mahomed. De fapt, Charlie Hebdo s-a mutat în urma atacului birourilor sale de către doi bărbați mascați, legați de Al-Qaeda, care au ucis 12 persoane, inclusiv opt din redacția ziarului.
Asasinatele din ianuarie 2015 au șocat Franța și au declanșat o dezbatere aprigă cu privire la libertatea de exprimare și religie, alimentând un val de simpatie în Franța, exprimat printr-un val de solidaritate „Je Suis Charlie” („Eu sunt Charlie”).
Originar din Pakistanul rural, Mahmood a sosit ilegal în Franța în vara anului 2019. Instanța a auzit anterior cum Mahmood a fost influențat de predicatorul pakistanez radical Khadim Hussain Rizvi, care ceruse decapitarea blasfematorilor.
Mahmood a fost condamnat pentru tentativă de omor și conspirație teroristă și va avea interdicție de a intra în Franța după executarea pedepsei.
Masacrul din 2015, care a inclus o luare de ostatici separată, dar legată de aceasta, soldată cu alte patru victime într-un supermarket evreiesc din estul Parisului, a marcat începutul unei perioade întunecate pentru Franța.
În anii care au urmat, extremiștii inspirați de Al-Qaeda și de gruparea Statul Islamic au organizat în mod repetat atacuri, punând țara pe jar și inflamând tensiunile religioase.
Pentru a marca deschiderea procesului privind masacrul din 2015, Charlie Hebdo a republicat caricaturile sale cu Mahomed pe 2 septembrie 2020.
În cursul aceleiași luni, îndemnat de predicatorul extremist să îl „răzbune pe Profet”, Mahmood a ajuns în fața fostei adrese a Charlie Hebdo.
Înarmat cu un satâr de măcelar, el a rănit grav doi angajați ai agenției de presă Premieres Lignes.
De-a lungul procesului, apărarea sa a susținut că acțiunile sale au fost rezultatul unei deconectări profunde pe care o simțea față de Franța, având în vedere educația sa în Pakistan, țară rurală fervent musulmană.
„În mintea lui, el nu a părăsit niciodată Pakistanul”, a declarat miercuri avocatul apărării lui Mahmood, Alberic de Gayardon, recunoscând că “fiecare dintre loviturile sale a avut ca scop uciderea”.
„El nu vorbește franceza, trăiește cu pakistanezi, lucrează pentru pakistanezi”, a adăugat Gayardon.
Decizia Charlie Hebdo din 2020 de a republica caricaturile cu Mahomed a declanșat un val de demonstrații de furie în Pakistan, unde blasfemia este pedepsită cu moartea.
Alături de Mahmood, alți cinci bărbați pakistanezi, dintre care unii erau minori la momentul respectiv, au fost judecați pentru conspirație teroristă pentru că au sprijinit și încurajat acțiunile acestuia.
Tribunalul special pentru minori al capitalei franceze i-a condamnat pe coacuzații lui Mahmood la pedepse cuprinse între 3 și 12 ani. Niciunul dintre cei șase inculpați nu a reacționat la verdict.
Ambele victime au fost prezente la pronunțarea sentinței, dar nu au dorit să comenteze rezultatul procesului. La începutul procesului, unul dintre cei doi, alias Paul, a povestit instanței despre reabilitarea îndelungată pe care a întreprins-o după experiența sa apropiată de moarte.
„S-a rupt ceva în mine”, a spus bărbatul în vârstă de 37 de ani. Nici el, nici cealaltă victimă, numită doar Helene, 32 de ani, nu au acceptat cererile de iertare ale lui Mahmood. Avocații lui Mahmood nu au precizat încă dacă clientul lor va face apel împotriva verdictului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.