G4Media.ro

Un „Big Brother” din bani europeni promite “siguranță ca în Moscova” în…

Un „Big Brother” din bani europeni promite “siguranță ca în Moscova” în reședința județului Teleorman

Populația Alexandriei este supravegheată în mod constant. Din clipa în care a părăsit locuința, fiecare locuitor al orașului poate fi localizat cu ușurință, reședința județului Teleorman fiind împânzită de camere de luat vederi, parte a unui sistem de supraveghere ”Big Brother” achiziționat din fonduri europene. Nici acum nu le este clar multor cetățeni de ce a fost nevoie să se cheltuie aproape trei milioane de lei pentru 46 de echipamente de supraveghere video într-un oraș în care criminalitatea stradală a fost întotdeauna extrem de redusă. potrivit unei anchete PressHub.ro.

Pe 24 august 2010 se semnau primele contracte finanțate prin Regio, pe linia infrastructurii urbane. Unul dintre proiecte era destinat municipiului Alexandria și viza creșterea nivelului de siguranță în reședința județului Teleorman, oraș cu o suprafață de 9.563 ha şi o populaţie de 50.000 de locuitori stabili. Proiectul purta titlul de „Sistem de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii în municipiul Alexandria”, având o valoare totală de 3.521.304,71 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile era de 2.735.271,48 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului).

În anul 2011, primarul reședinței de județ, Victor Drăgușin, promitea că, după implementarea proiectului, Alexandria va beneficia de “siguranță ca în Moscova”, deși nimeni nu se plângea nici la vremea aceea de o rată crescută a criminalității la nivelul orașului. Potrivit unor statistici oficiale din anul 2010, județul Teleorman înregistra la momentul implementării proiectului o tendință de diminuare a infracționalității cu 18% față de anii precedenți. Numărul faptelor penale pe județ se ridica la aproximativ 6.000, cele mai multe fiind de natură judiciară sau economico-financiară.

Obiectivele specifice ale proiectului erau: dotarea instituţiilor publice şi a zonelor identificate cu risc sporit de infracţionalitate cu un număr de 46 de echipamente de supraveghere, implementarea sistemului de supraveghere video şi integrarea acestuia cu celelalte sisteme prevăzute în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare, precum și creşterea siguranţei cetăţenilor şi reducerea ratei criminalităţii din zona de acţiune cu 20% în trei ani de la data de finalizare a proiectului.

Lucrarea s-a executat de către SC UTI SECURITY ENGINEERING SA, parte a UTI Grup, cunoscut pentru multiplele probleme legale pe care le-a avut imediat după finalizarea lucrărilor aferente celor trei proiecte cu fonduri europene de la Alexandria, privind traficul, siguranța și iluminatul public. Mai mult, potrivit specialiștilor în domeniu, prețul de achiziție a camerelor de luat vederi, care au împânzit Alexandria, a fost mult mai mare decât cel firesc. Contestatarii proiectului susțin că lucrarea nu a reprezentat decât un nou prilej de alimentare a conturilor unor firme cu bani europeni, pentru o lucrare aproape inutilă pentru populație, dar foarte necesară “spionării” oamenilor din oraș.

Potrivit estimărilor de preț din studiul de fezabilitate al proiectului, o sumă de 423.200 euro era alocată strict achiziției celor 46 de camere de supraveghere. Un calcul simplu ne va dezvălui prețul aproximativ al acestor echipamente, și vorbim în acest caz despre un cost de 9.200 de euro pentru fiecare cameră de luat vederi. Asta în anul 2012! Potrivit unor proprietari de firme de specialitate, în acest moment, pe piața liberă, o cameră de supraveghere de tipul celor care împînzesc astăzi orașul Alexandria costă între 1000 și 3000 de euro.

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. nu in moscova au loc asasinate in plina strada?!

  2. care siguranta daca liderul opozitiei ruse a fost impuscat la 30 metri de la kremlin si deja a citelea an nimeni nu este pedepsit ? dar statisticele de mortalitate pe drumuri care sunt cele mai mari in Europa ?

  3. Erau niste bani da papat si asta era o modalitate. Ca doar nu era sa-i cheltuie pentru binele efectiv al populatiei.
    Am crezut initial ca vor sa reduca infractionalitatea la volan. Caci exista, slava domnului, la orice ora si la orice colt.
    Pe strada supravegheata video se practica viteze demne de raliuri de cate unii participanti la trafic, dar nu am vazut pe nimeni sanctionat pentru acest lucru. Este un oras mic si ii cunosti pe multi dintre cei ce nu respecta legea. Nu prea ii vezi fara permis de conducere.
    Dar nu prea a fost asa.
    Singurul scop ar fi acela de a da de lucru cuiva. Cum a fost si cu sistemul de semafoare automatizate, cu senzori montati in asfalt, care urmaresc traficul.
    Dar nici acelea nu functioneaza cum trebuie.
    Tot asa, in trecut, niste centrale termice de zona, tot automatizate, dar care nu au functionat niciodata la parametrii stabiliti.
    Datorita maiestriei psd, acele centrale nu au functionat decat cativa ani. Acum sunt dezafectate si vandute. Uneori catre lideri politici locali. Poate prin birourile pe unde se vand aceste foste centrale ar trebui montate camere video.
    De curiozitate. Au platit pe ele mai mult decat au luat pe fierul vechi?

  4. Cheltuială inutilă.
    În Alexandria, PSDragnea se ocupă cu maximă eficiența de siguranța cetățenilor: le ia tot mai ‘nainte ca aceștis să-ntîlnească vreun hoț! Așa că, știe și hoții toți că-n Alexandria nu găsește os de ros… Cît privește omorurile, păi tot primaru’ psd-ist a rezolvat problema: nu i-a dat lu’ Athenée Palace autorizație să se extindă în Alexandria, ca să n-aibă ucigașii unde să se cazeze!

    • Este inc-o „investitie” dreptaca din marea praduiala numita „dezvoltare-durabila”.