Un bucureştean care şi-a termoizolat casa în baza unei autorizaţii emise de primărie a fost obligat de proprietarul unui teren viran, prin instanţă, să înlăture polistirenul de 10 cm
După ce şi-a termoizolat casa în baza unei autorizaţii de construire (877/2011) care a fost emisă de Primăria Sectorului 3, un bucureştean a fost dat în judecată de vecinul său, proprietarul unui teren viran, pe motiv că i-a încălcat proprietatea cu 10 cm, atât cât reprezintă grosimea unei plăci de polistiren. Judecătoria Sectorului 3 i-a dat dreptate celui care a intentat procesul şi l-a obligat pe pârât să dea jos plăcile de polisteren. Ceea ce a și făcut.
Din notificarea primită de la executorul judecătoresc, proprietarul casei a aflat că motivul pentru care trebuie „să desființeze termosistemul executat la zidul aflat pe linia de hotar” este ocuparea a 1,925 mp din terenul vecinului.
„Este o decizie a instanței pe care eu o respect, deși mi se pare absurdă. Toți topografii pe care i-am consultat mi-au spus că în cazul măsurătorilor pe care ei le fac, la coordonatele transmise prin satelit există abateri de până la 10 cm. Abateri acceptate, să spunem. Dacă ar fi așa, mă întreb care este utilitatea demersului? Mai mult decât atât, vecinul meu care cel mai probabil va intentiona sa construiască ceva cât de curând, din cauza terenului foarte mic pe care îl are, va dori 100% să se lipească cu construcția de casa mea și va avea obligația să lase un rost de dilatație de minimum 10 cm. Un rost pe care va fi obligat să îl umple cu ceva. Așa spune legea. Cu polistirenul pe care eu tocmai l-am dat jos?”, a declarat pentru G4Media.ro, Ioan C., proprietarul casei.
În acest moment, în București există mai multe clădiri de birouri/blocuri care în urma unor decizii definitive ale instanțelor de judecată ar fi trebuit să fie demolate de ani buni, însă sunt și acum în picioare. Ultimul exemplu cunoscut opiniei publice este cel al blocului de 10 etaje de pe Aleea Luncșoara din Sectorul 2 construit ilegal pe un loc de joacă pentru copii. Deși instanța a decis în urmă cu patru ani că acesta trebuie demolat pe cheltuiala proprietarului, acest lucru nu s-a întamplat. Proprietarul se plânge că nu are bani, iar primăria care ar putea interveni spune că nu are încă o portiță legală pentru aducerea terenului la starea inițială deoarece în proces a avut calitatea de pârât și prin urmare, nu poate să se îndrepte cu executarea silită împotriva unui alt pârât.
Dragoș Porojnicu este reporter și a Știrile TVR / Foto: G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
37 comentarii