G4Media.ro

Un bucureştean care şi-a termoizolat casa în baza unei autorizaţii emise de…

Foto: G4Media

Un bucureştean care şi-a termoizolat casa în baza unei autorizaţii emise de primărie a fost obligat de proprietarul unui teren viran, prin instanţă, să înlăture polistirenul de 10 cm

După ce şi-a termoizolat casa în baza unei autorizaţii de construire (877/2011) care a fost emisă de Primăria Sectorului 3, un bucureştean a fost dat în judecată de vecinul său, proprietarul unui teren viran, pe motiv că i-a încălcat proprietatea cu 10 cm, atât cât reprezintă grosimea unei plăci de polistiren. Judecătoria Sectorului 3 i-a dat dreptate celui care a intentat procesul şi l-a obligat pe pârât să dea jos plăcile de polisteren. Ceea ce a și făcut.

Din notificarea primită de la executorul judecătoresc, proprietarul casei a aflat că motivul pentru care trebuie „să desființeze termosistemul executat la zidul aflat pe linia de hotar” este ocuparea a 1,925 mp din terenul vecinului.

„Este o decizie a instanței pe care eu o respect, deși mi se pare absurdă. Toți topografii pe care i-am consultat mi-au spus că în cazul măsurătorilor pe care ei le fac, la coordonatele transmise prin satelit există abateri de până la 10 cm. Abateri acceptate, să spunem. Dacă ar fi așa, mă întreb care este utilitatea demersului? Mai mult decât atât, vecinul meu care cel mai probabil va intentiona sa construiască ceva cât de curând, din cauza terenului foarte mic pe care îl are, va dori 100% să se lipească cu construcția de casa mea și va avea obligația să lase un rost de dilatație de minimum 10 cm. Un rost pe care va fi obligat să îl umple cu ceva. Așa spune legea. Cu polistirenul pe care eu tocmai l-am dat jos?”, a declarat pentru G4Media.ro, Ioan C., proprietarul casei.

În acest moment, în București există mai multe clădiri de birouri/blocuri care în urma unor decizii definitive ale instanțelor de judecată ar fi trebuit să fie demolate de ani buni, însă sunt și acum în picioare. Ultimul exemplu cunoscut opiniei publice este cel al blocului de 10 etaje de pe Aleea Luncșoara din Sectorul 2 construit ilegal pe un loc de joacă pentru copii. Deși instanța a decis în urmă cu patru ani că acesta trebuie demolat pe cheltuiala proprietarului, acest lucru nu s-a întamplat. Proprietarul se plânge că nu are bani, iar primăria care ar putea interveni spune că nu are încă o portiță legală pentru aducerea terenului la starea inițială deoarece în proces a avut calitatea de pârât și prin urmare, nu poate să se îndrepte cu executarea silită împotriva unui alt pârât.

Dragoș Porojnicu este reporter și a Știrile TVR / Foto: G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Nu i-a dat nimeni autorizație să-și extindă casa pe terenul vecinului, nu-i adevărat ce spuneți în titlu.

    • Cand au luat autorizatia deconstructie nu figura nici un vecin pe acel teren viran! Acolo a fost o casa demolata pentru care au primit un apartament la bloc si terenul a fost revendicat dupa 40 de ani. Problema este ca acest individ de meserie procesoman nu a acceptat nici o intelegere pentru centimetrii depasiti pe proprietatea lui. Cel mai usor lucru pe lumea asta este sa-i faci rau celui de langa tine. Asa sa-iajute Dumnezeu!

    • Cand a luat omul autorizatia acolo nu exista proprietar!Omul a respectat hotararea instantei. Problema este cum sa nu te intelegi cu omul cand tu o sa ai nevoie sa te lipesti de calcanul lui?? Cata prostie, nebunie si rautate au unii oameni?? E prea mult spus om!!!!

    • @Abacus: mai citeste articolul odata. Cei 10 cm sunt in limita de eroare a masuratorii. Cat despre judecatori care au dat asemenea decizie, pot sa se duca linistiti la balamuc.

    • Oricum, este greu de crezut că a intrat doar 10 cm, probabil 10 cm au rămas după ce s-a scăzut eroarea măsurătorii ( adică alți 10 cm,). Știu un caz când un șofer a fost amendat ptr că a depășit viteza in localitate cu 5 km/h. A contestat procesul verbal în justiție și a pierdut lamentabil: in realitate viteza lui a fost 55km/h plus 10 km/h eroarea radarului, adică 65 km)h. Ba pe vitezometru a avut 68 km/h, adică încă 3 km in plus eroarea kilometrajului din bord.
      In cazul de fata cred că bucureșteanul a intrat mai mult pe teritoriul vecinului, însă cei 10 cm au fost dovediți cu siguranță, după scăderea erorii de măsurare.

    • Daca e vorba doar de cei 2 m2 din sentinta, proprietarul terenului viran e dus cu pluta. „Vecinul” va trebui intrebat inainte de vanzare daca vrea sa cumpere. Va sti pretul si daca e bun, il poate lua pentru revanzare sau pentru un tert. Daca nu, il poate intarzia. Daca nu e anuntat… vanzarea este nula. Daca vrea calcan… la paste. Sigur se poate gasi un motiv pentru care nu se poate. La contruire… Somat noul proprietarsa se duca cu intarirea terenului la mare adancime sa nu ii afecteze casa deja existenta. Dupa care dat in judecata ca i-a subrezit si afectat casa. Daca superi un vecin informat trebuie sa fi constient ca mai devreme sau mai tarziu o sa ajungi la mana lui. Eu am avut o disputa cu un vecin pentru o fosa. Credea ca ii afecteaza putul (contruit ilegal, la 2 m de fundatia unei cladiri de la mine). Mai are rost sa spun ca el nu are fosa la propiile dejectii? Norocul lui ca s-a linistit si si-a cerut scuze. Daca continua, il desfintam.

  2. Câteodată in București poți să găsești culmea prostiei!

    • ”zidul aflat pe linia de hotar”

      ”ocuparea a 1,925 mp din terenul vecinului”

      mie mi-au sarit astea in ochi. daca zidul e pe hotar, nu prea ai ce sa comentezi…

      pe de alta parte, are dreptate si proprietarul cladirii: reclamantul o sa regrete pe viitor cand va voi sa construiasca ceva pe terenul ala gol.

  3. Unde-i lege, nu-i tocmeala. Altfel, se ajunge la mardei.

  4. rutatea umana in actiune.

    • Esti primitiv si nu ai notiunea de proprietate. 2mp in Bucuresti costa minim 1000 de euro. Tu ai donat vreunui vecin 1000 de euro ? Poate deschiderea terenului e 10 m. daca scade la 9,9 m poate sa i se refuze lui Autorizatia.
      Romanii nu au notiunea proprietatii, au ramas tot cu mentalitatea „ne intelegem noi” .

  5. E România, ce credea că se va întâmpla? Că dacă respectă legea va putea trăi liniștit? Unde se crede ăsta?

  6. În sfârșit s-a făcut dreptate în România!!! Bravo Justiției! Unde-i lege nu-i tocmeală… B)

  7. Cu clădirea de pe Barbu Văcărescu, peste drum de hotel Caro, ce se întâmpla? Un schelet de ani de zile. Cică e spui Gabi Oprea. De asta nu va luați. N aveți ordin.

  8. Legea e lege. Ar trebui sa invete asta si rumunasul cu polistirenul.

    • Rumanas esti tu porumbelule. Probabil esti unul dintre cei care a facut o combinatie, a luat un teren si acum vrea sa faca un bloculet.

    • Înțeleg ca a respectat legea.
      Are și autorizație.
      Îți dai seama câte blesteme de cancer a lansat ala cu polistirenul
      Eu as face si ședințe de vodoo

    • Procentul de autorizații ilegale în București pe vremea Fierei și a primarilor PSD era de peste 90%. Doar cei cinstiți de la natură cereau Autorizații în limitele legii, restul câteva etaje în plus, câteva locuri de parcare minus, spațiu verde spre zero. 99% din blocurile construite încalcă legea. Spațiul verde obligatoriu e de minim 30% în majoritatea zonelor. 1 pom la 2 locuri de parcare. Locuri de parcare = nr. de apartamente + 10%. Ilegalitățile se văd și din avion. Sau Google earth.

    • Legea e lege și Georgică e redus mintal săracul. Cred ca e ala de a dat în judecata și a avut câștig de cauza.

    • Te bucuri nebuniule de raul altuia nu??? De unde stii tu situatia adevarata?? Mananci c… t cu lingura fara sa ai habar ca acolo este vorba de nebunie si multa, multa rautate!

    • O tanti,
      Mai multi judecatori (fond si apel, ca sa devin sentinta executorie) au spus ca a ocupat ilegal ~2mp din terenul vecinului. Deci stim „situatia adevarata”, au stabilit-o judecatorii. dar e la mintea gainii, daca ai o casa la calcan (deci prin definitie pe limita), orice pui pe ea va fi pe ocupa proprietatea vecina.

    • Multi au ramas in epoca de aur si nu inteleg ca proprietatea e sfanta si nu se poate incalca bine ca nu o fost polistirenul de jumate de metru

  9. Inca un proces din Tribunalul Sectorului 3 in care isi bate joc de cei corecti. Ar fi interesant sa stim cum se numeste cel care a castigat si numele celor din completul de judecata.
    Multi judecatori din TS3 sunt corupti pana in maduva oaselor. Dar nu se face nimic public si nici nu se va face vreodata din cauza celor care ii platesc. Pardon, ii mituiesc.

    • Amice, Caragiale dixit…
      Nu exista Tribunalul Sectorului 3…

    • Din păcate prostia și răutatea animalului acela, că nu-i poți spune ,,om”, nu are limite. Dacă, să presupunem, era în favoarea lui 10 cm, nu mai făcea atât tam-tam. Deaceea ne-a dat Domnul cap și creier, pentru a gândi, însă rațiunea lipsește cu desăvârșire la unii. Fiți mai buni și mai înțelegători. Nimeni nu trăiește veșnic.

    • Pentru Andrei95.
      Baietica, ai si tu dreptatea ta. Este Judecatoria Sectorului 3. Mea Culpa in privinta asta. Dar restul din ceea ce am scris ramane valabil. In judecatoria aia colcaie spaga.

  10. Dragoș Porojnicu care a făcut acest material ar trebui să tacă sau sa dea declarații la politie. A găsit un individ care a întrat peste terenul vecinului și vecinul a castigat în instanță. De ce trebuie sa citim asa ceva? Sunt convins ca Porojnicu are un interes.
    PS. Autorizatia de construcție se eliberează după ce trece pe la 3-4 instituții ale statului :mediu, pompieri, urbanism, gaze, apa, lumina, etc. Și totuși avizele se iau ușor dacă plătești un „arhitect”. Ce nu înțeleg este că între case este o distanta de 3 metri pana la gard. Asta este legea. Dacă vecinii vor sa lipească casele trebuie act notarial, altfel nu se eliberează autorizația de construcție.

    • Casa era veche, probabil cel cu terenul gol a gasit-o acolo cand a cumparat. Ala si-a luat autorizatie doar pentru termoizolare, intrand abuziv 10 cm in terenul vecin.

  11. Nu a stiut cum sa procedeze, ca putea ramane cu polistirenul pe casa. Acum o sa se roage celalalt (caposul) de el ca sa ii dea semnatura pentru a construi la 10 cm de cladirea lui 🤣 O sa ii dea repede 🤣🤣🤣

    • Procesul a durat patru ani, multi bani pentru avocati de ambele parti si osuferinta morala imensa pentru niste tineri, care au facut eforturi mari sa aiba o locuinta! Toate astea pentru un om(mult spus om) de meserie procesoman , care a vrut sa-si arate muschii in justitie in loc sa ajunga la o intelegere cu tinerii, care au fost destul de maleabili pe toata durata procesului! Din nou rautatea si prostia invinge!

  12. Pe str.Peciu Nou nr.43 sector 5 a fost ridicat un imoobil P+1E+M cu incalcarea a patru articole din Codul Civil care a primit autorizatie de construire ulterior edificarii constrictiei.La sesizarile pe care le-am facut la Primarie,ISC si Prefectura mi s-a raspuns ca este legal.Nimeni nu a dorit sa verifice la fata locului cele sesizate.Asa ca,in Romania spaga e mai puternica ca Legea !.

  13. Asta e „justiția” apărată de # și ue

  14. Una e eroarea la masuratori si alta e sa-ti pui polistiren cu buna stiinta ce musca din terenul vecinului. Eu la fel am patit si nu am pus caci pentru aceai 10cm , vecinul nu mai putea baga masina, trebuia satraga oglinzile. Asta e, nu mor de frig caci clima se incalzeste an de an ,nu seraceste. In cazul de mai sus alipirea la calcanul vecinului se face numai cu aprobarea la notariat a proprietarului cladirii de care se va alipii,conformcodului civil. Inlocul lui nu i-as da nici mort…

  15. @Dragos Porojnicu, este reporter si AL stirilor TVR! Nu si „a” . Limba romana g4media!!!

  16. În sectorul 3, la Drumul Lunca Ozunului 29A, vecinul din spate si-a permis sa îngrădească abuziv in urna cu aproximativ 10 ani intrare de 4m lățime și alți 30 lungime. S-au construit în 2017 și 2018 doua blocuri noi care în acte au întrarea pe acel teren. În audienta la viceprimar și staful de la disciplina în construcții ți se zice verde în fata sa te duci în instanță și sa-ți faci dreptate. E plin sectorul 3 de autorizații date pe genunchi, blocuri noi cu locuri de parcare lipite de blocuri și zero spațiu verde.

  17. In Germania daca o creanga din prun trece peste gardul vecinului ai pierdut procesul.