Un camion cu miei din România, oprit în Italia: avea peste 200 de animale peste încărcătură / Mieii s-au călcat în picioare, trei au fost sacrificați de autoritățile sanitare/ ONG: Noi vrem ca începând de maine, aceste camioane pline cu animale să nu mai plece nicăieri
Odată cu apropierea Paștelui, numărul camioanelor care transportă miei din Europa de Est către abatoarele italiene este în creștere, motiv pentru care anul acesta, asociația Esse Animali a activat controale rutiere începând din Gorizia, pentru a verifica starea animalelor și a documenta eventualele încălcări, transmite IlSole24ore, citată de Rador.
Verificările efectuate au permis identificarea imediată a numeroase probleme, în special cele ale unui camion oprit în provincia Bologna care venea din România şi care prezenta o situație foarte gravă pentru animale. Echipa Esse Animali a alertat imediat autoritățile care au intervenit împreună cu medicii veterinari ai ASL-ului local.
Verificările au constatat o situație de supraaglomerare extrem de gravă, în camion aflându-se cu peste 200 de animale mai mult decât încărcătura preconizată, o situaţie care i-a făcut pe miei să se calce în picioare. Trei animale nu şi-au mai putut continua călătoria, motiv pentru care autoritățile sanitare italiene au decis să le omoare pe loc.
La plecare, în timpul operaţiunilor de încărcare, unuia dintre miei îi rămăsese un picior blocat în compartimentele despărțitoare ale camionului: un fapt extrem de grav, pe care transportatorul nu l-a supravegheat în mod adecvat și care după 14 ore de călătorie a contribuit la moartea tragică a animalului.
Potrivit celor comunicate de autorități echipei Esse Animali, vehiculul ar fi fost apoi amendat în temeiul Decretului legislativ din 25 iulie 2007, nr. 151 care prevede sancțiunile pentru încălcarea prevederilor Regulamentului European 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului și a operațiunilor conexe. În special, au fost emise sancțiuni pentru prezența animalelor care prezentau leziuni, probleme fiziologice sau patologii, pentru utilizarea unui mijloc necorespunzător și incapabil să evite rănile sau suferințele, precum și pentru supraîncărcarea camionului.
O situaţie care demonstrează încă o dată că transportul animalelor vii este o practică depășită și iminenţa revizuirii regulilor care ar trebui să protejeze animalele în timpul călătoriilor.
În 2022, dintr-un total de 2.199.832 de miei sacrificați în Italia (sursa Istat), 653.303 animale (sursa Eurostat Comext) proveneau din străinătate, în principal din Ungaria și România. Aceste animale sunt deseori neînțărcate, fiind smulse de la mamele lor la doar câteva săptămâni după naştere și constrânse să suporte călătorii de până la 30 de ore în camioane care pot fi inadecvate și supraaglomerate. În Uniunea Europeană, Italia este primul importator de miei vii, înaintea Franței și Greciei.
”Reînnoim apelul către guvernul italian căruia îi cerem să nu închidă ochii la aceste episoade și să își facă partea pentru a rezolva problema de la rădăcină”, a declarat Chiara Caprio, manager de relații instituționale la Being Animals.
”Controalele mai stricte sunt binevenite, așa cum a solicitat și Ministerul Sănătății într-o notă emisă în urmă cu câteva zile, dar întrucât în prezent Comisia Europeană este angajată într-o revizuire completă a legilor privind protecția animalelor, este esențial ca Italia să sprijine concret și puternic toate modificările necesare pentru apărarea bunăstării animalelor transportate, cum ar fi interzicerea transportului pe distanţe lungi a animalelor vii şi a celor neînţărcate.
Astăzi, în cel mai bun caz, putem obține sancțiuni împotriva transportatorilor care încalcă o lege veche şi demodată, care nu protejează de fapt animalele. Noi vrem ca începând de maine, aceste camioane pline cu animale să nu mai plece nicăieri”
SURSA: IlSole24.ore/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank