Un candidat separatist la parlamentul Scoției își cere scuze pentru insultarea “Cerșetorilor români”/ Ce a scris pe Twitter fostul boxer: ”Toți sunt grași ca niște porci mari, suculenți și îndopați!”
Un candidat separatist în alegerile pentru parlamentul Scoției a fost nevoit să-și ceară scuze pentru insultarea românilor.
Fostul boxer Alex Arthur, care candidează pe lista nou înființatului Partid Alba a scris pe Twitter în 2020:
“Cerșetorilor ăstora români din Edinburgh nu le e foame!! Tocmai am trecut pe lângă ei cu mașina, sunt gata să se instaleze pe locurile de cerșit și TOȚI sunt grași ca niște porci mari, suculenți și îndopați! ”
Descriindu-se drept “un boxer din clasa muncitoare cu gura slobodă”, candidatul și-a cerut scuze într-o declarație marți, dar a susținut că afirmațiile sale au fost “interpretate greșit” de unii.
“Orice comentarii despre cerșetori care acum par inadecvate sunt interpretate greșit, dar aceasta este vina mea pentru formulare”, a spus el, adăugând: “De fapt, am prieteni români”.
Numărul românilor din Scoția este estimat de Oficiul Național de Statistică la circa 10.000 la o populație de aproape 5,5 milioane.
Referendum pentru independență
Arthur, în vârstă de 42 de ani, a fost a fost încoronat campion mondial WBO la categoria super-pană în 2008 și a câștigat o medalie de aur pentru Scoția la Jocurile Commonwealth-ului din 1998.
El candidează în alegerile din 6 mai pe listele partidului condus de Alex Salmond, fostul șef al executivului scoțian, care a demisionat din Partidul Naționalist Scoțian (SNP), aflat la guvernare la Edinburgh fără întrerupere din 2007.
Salmond este într-un conflict personal cu lidera SNP și urmașa sa la conducerea executivului scoțian, Nicolae Sturgeon, și a anunțat că Partidul Alba (numele Scoției în dialectul gaelic scoțian) vă depune liste pentru toate cele opt regiuni ale Scoției în care se aleg 56 de deputați prin scrutin proporțional și care determină componența finală a parlamentului Scoției alături de cei 73 de deputați aleși în circumscripții uninominale prin vot majoritar, unde Alba nu depune candidaturi.
Analiștii politici consideră că Partidul Alba are șansa de a intra în parlament, deoarece pragul de 5% este stabilit pentru fiecare regiune în parte și nu la nivel național.
Chiar dacă Alba va priva SNP de majoritate absolută (partidul condus de Sturgeon este la 46 – 50% în intențiile de vot majoritar și 39 – 45% la votul proporțional), împreună cele două partide separatiste ar putea întruni majoritatea absolută și vota în noul parlament legea de convocare a unui al doilea referendum pentru independența Scoției de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Precedentul referendum a avut loc în septembrie 2014, iar atunci votul în favoarea rămânerii în UK a fost de 55 – 45%, ceea ce a determinat demisia lui Salmond din funcția de șef al executivului și de lider SNP, el fiind înlocuit de Sturgeon.
Între timp, UK a ieșit din Uniunea Europeană în urma votului din referendumul din 23 iunie 2016, când votul pe ansamblu a fost 52% – 48% în favoarea Brexit, în timp ce votul în Scoția a fost de 62% – 38% în favoarea rămânerii UE, ceea ce a determinat creșterea sprijinului pentru convocarea unui al doilea referendum.
Surse: Independent, The Herald, The Scottish Sun
Sursa Foto: Facebook / Alex Arthur
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii