Un caricaturist din Arabia Saudită, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru caricaturi considerate insultătoare la adresa liderilor acestei monarhii din Golf
Un caricaturist din Arabia Saudită a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru caricaturi considerate insultătoare la adresa liderilor acestei monarhii din Golf, potrivit surorii sale şi unei organizaţii pentru drepturile omului, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
Cazul lui Mohammed al-Hazza, în vârstă de 48 de ani, sporeşte îngrijorările cu privire la libertatea de exprimare sub conducerea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în timp ce Arabia Saudită încearcă să atragă turişti şi investitori.
Acest tată a cinci copii a fost arestat în februarie 2018 în timpul unei „razii violente”, a transmis, într-un comunicat de presă, organizaţia pentru drepturile omului Sanad, cu sediul la Londra.
Un document judiciar consultat de AFP menţionează „caricaturi ofensatoare” produse pentru ziarul Lusail din Qatar, precum şi postări pe reţelele de socializare considerate „ostile” Arabiei Saudite şi favorabile Qatarului.
Arestarea lui Hazza a avut loc la mai puţin de un an după ce Riadul şi câţiva dintre aliaţii săi au rupt relaţiile cu Qatarul, acuzându-l că sprijină extremiştii şi că este prea apropiat de Iran, acuzaţii negate de Doha.
Cele două ţări au restabilit relaţiile în ianuarie 2021.
Tribunalul Penal Specializat al Arabiei Saudite, creat în 2008 pentru a se ocupa de cazurile legate de terorism, l-a condamnat iniţial pe caricaturist la şase ani de închisoare.
Dar cazul său a fost redeschis în acest an, când bărbatul era pe cale să fie eliberat, ceea ce a dus la o nouă condamnare, a declarat marţi seară pentru AFP sora sa, Asrar al-Hazza, contactată telefonic din Statele Unite.
„Aproape că ieşise din închisoare. Apoi, de nicăieri (…), a primit 23 de ani”, a spus ea.
Autorităţile saudite nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Organizaţia Sanad a susţinut că Mohammed al-Hazza a lucrat pentru ziarul din Qatar înainte de boicotul din 2017 „şi doar pentru scurt timp după”, dar şi că majoritatea caricaturilor sale erau pe subiecte locale.
Conform organizaţiei, procurorii nu au prezentat dovezi ale caricaturilor considerate ofensatoare pentru Arabia Saudită sau mesaje de susţinere a Qatarului.
Organizaţiile pentru drepturile omului acuză în mod regulat Arabia Saudită că reprimă orice critică online.
Autorităţile spun că acestea sunt cazuri legate de terorism.
„Cazul lui Mohammed al-Hazza este un exemplu de suprimare a libertăţii de exprimare în Arabia Saudită, care nu cruţă pe nimeni, deci nici pe artişti”, a declarat pentru AFP Samer Alshumrani, şeful operaţiunilor Sanad.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank