G4Media.ro

Un caz cu varianta de coronavirus care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice,…

Sursa foto: Pixabay

Un caz cu varianta de coronavirus care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice, cât și ale unei noi mutaţii, confirmat în Suceava

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), se arată într-un comunicat remis Agerpres, luni, de purtătorul de cuvânt al instituţiei academice, Codruţ Şerban.

Conform sursei citate, proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

”La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Din probele analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 dintre cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj, 17 dintre cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi, trei dintre cele tre probe selectate din judeţul Timiş, precum şi două dintre două probe selectate din judeţul Botoşani, în această rundă de secvenţiere.

Sursa: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. COVID-21 PRO+

  2. A dat covidul de defectul genetic numit „moldovean” și a suferit mutație, vezi când o să ajungă la „mitic”, atunci ne foote dracu pe toți.Apocalipsa e pe noi.

  3. De acum inainte, covidul va fi ca orice virus, cu circulatie mai intensa in functie de sezon, cu mutatii, cum e si gripa, doar ca mult mai contagios, cu efecte grave pentru oamenii care au probleme de sanatate. Singura sansa de a fi protejati impotriva lui este vaccinul si chiar si asa nu e protectie totala deci va fi nevoie sa ne obsinuim de acum incolo cu niste reguli de bun simt cum ar fi purtatul mastii cand avem simptome si evitarea deplasarilor, pastrarea distantei si mai putin timp pierdut prin locuri inchise si aglomerate.

    • Zi sincer. Ai orgasm cand pui masca.

      Nu e nicio rusine. Slugarimea de partid are orgasm la orice le ordona sefutii lor.

      Cam cum e cazul tai

    • Barna a văzut tulpina asta mai alaltaieri, noroc ca avea masca pe fatau ca altfel greu scăpa de pe pajiștea aia.

  4. Vaccinare sezoniera !!! Oamenii sfatuiti sa renunte la o viata sanatoasa, avem o alternativa ,vaccinarea pt orice!! 😁
    Imbuibati va la fiecare sarbatoare, mancati fastfood , fumati, beti co.a si c.la, stati in casa , purtati masca, nu faceti sport, lucrati de acasa 10 h , stati cat mai mult jos, nu mergeți si nu socializati etc… AVEM O ALTERNATIVA LA SANATATEA VOASTRA NATURALA, VACCINAREA, BUCURATI VA VIITORUL SUNA BINE! LA MAI MULTE PANDEMII SCLAVETILOR!!

    • Nu vaccinarea pentru orice, doar pentru ce e riscant. De aceea exista vaccin pentru poliomelita, tetanos, hepatita, variola si multe altele care salveaza anual milioane de vieti. Vaccinul nu e o alternativa la viata sanatoasa ci ofera sansa la o viata sanatoasa. Nu inseamna ca numai cei care nu se vaccineaza se imbuiba cu fastfood sau ca cine poarta masca nu face sport. Cine se si imbuiba, bea, fumeaza, nu face sport si nici nu respecta igiena are si mai mari sanse sa se imbolnaveasca asa vaccinul macar ii salveaza viata ca daca se imbolnaveste o persoana in aceasta situatie e in mare pericol.

    • Scoala e un fel de vaccin, insa eficienta lui e discutabila; exista in pacient un vurus incapatanat, infatuat.

  5. Asa, asa, varianta romaneasca, cea mai periculoasa!

  6. Acesta este rezultatul vaccinării în timpul transmiterii comunitare a virusului ! O soluție ar fi concentrarea tuturor vaccinurilor disponibile și a resurselor necesare administrării acestora pe regiuni unde imunizarea de masă ( 70-80 )% prin vaccin să dureze maxim 3 zile, concomitent cu limitarea mobilității extraregionale.