Un caz de ciumă bubonică, boala care a decimat populația Europei în Evul Mediu, a fost confirmat în SUA
Un rar caz uman de ciumă bubonică a fost identificat recent în statul american Oregon, potrivit autorităţilor sanitare locale, informează miercuri AFP, transmite Agerpres.
Boala, care a provocat „Moartea Neagră”, o pandemie care a ucis cel puţin o treime din populaţia Europei în Evul Mediu, este rară în ţările dezvoltate şi poate fi tratată în prezent, însă rămâne potenţial periculoasă.
Pacientul locuieşte în comitatul Deschutes din nord-vestul Statelor Unite. El urmează în prezent un tratament şi a fost probabil infectat de pisica sa.
„S-a luat legătura cu toate contactele apropiate ale rezidentului şi ale animalului său de companie, iar acestea au primit medicamente pentru prevenirea bolii”, a explicat dr. Richard Fawcett, responsabilul sanitar al comitatului Deschutes, atunci când cazul a fost anunţat săptămâna trecută.
Potrivit autorităţilor, simptomele de ciumă la om apar în termen de opt zile de la expunerea la un animal sau purice infectat.
Simptomele pot include febra, greaţa, slăbiciunea, frisoanele şi durerile musculare.
Dacă nu este diagnosticată la timp, ciuma bubonică poate evolua spre ciumă septicemică – o infecţie a sângelui – sau ciumă pneumonică, care afectează plămânii. Ambele boli sunt mult mai grave.
„Din fericire, acest caz a fost identificat şi tratat în stadiile incipiente ale bolii, prezentând un risc redus pentru comunitate”, au precizat autorităţile într-un comunicat. „Nu au mai apărut alte cazuri de ciumă pe parcursul anchetei”, au precizat acestea.
Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară federală, în Statele Unite se înregistrează în medie şapte cazuri de ciumă la om în fiecare an.
În Oregon, ultimul caz de ciumă bubonică semnalat datează din 2015, potrivit administraţiei sanitare din acest stat cu peste 4,2 milioane de locuitori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank