Un centru pilot pentru copiii victime ale abuzului sexual și violenței domestice extreme a fost deschis în Sectorul 6 al Capitalei
Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, a deschis un centru-pilot Barnahus pentru minorii victime ale abuzului sexual şi ale violenţei domestice extreme pentru a preveni retraumatizarea din timpul anchetelor.
Centrul este bazat pe un model integrat de servicii complexe, de evaluare psihologică şi medicală, audiere şi protecţie a copiilor victime ale abuzului sexual şi ale violenţei domestice extreme.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România, a declarat că în România cazurile de abuz sexual şi de violenţă în familie au crescut. Ea a informat că, din datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în 2021 s-au înregistrat 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor (173 de băieţi şi 1.176 de fete).
„Procedurile actuale retraumatizează copilul şi de multe ori astfel de retraumatizare poate avea efecte mai nocive decât abuzul însuşi, prin urmare, trebuie un spaţiu prietenos, măsuri de siguranţă fizică şi emoţională în care cercetarea penală şi un proces judiciar să aibă succes”, a spus Gabriela Alexandrescu.
Potrivit acesteia, în România abuzul sexual este „subraportat”. Gabriela Alexandrescu a menţionat că un studiu al Salvaţi Copiii din 2021 a arătat că aproximativ 3% dintre părinţi au afirmat că a fost victimă a abuzului sexual copilul lor, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută. Ea a menţionat că 2,9% dintre adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină raporturi sexuale împotriva voinţei lor.
Gabriela Alexandrescu a precizat că în centrul inaugurat este o cameră de evaluare şi intervenţie psihologică, una de observaţie, alta de audiere, un cabinet medical şi o sală de aşteptare.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că este nevoie de un astfel de centru în care copiii să poată veni, să fie asistaţi psihologic şi poată interacţiona cu procurorii, poliţiştii şi „să nu fie plimbaţi” prin tribunale şi secţii de poliţie.
„Un astfel de centru este normal să existe (…) În momentul în care se va termina acest proiect-pilot, noi intenţionăm să continuăm finanţarea lui, indiferent că se adresează copiilor din Sectorul 6, din Bucureşti sau de oriunde din ţară”, a spus Ciprian Ciucu.
El a adăugat că proiectul-pilot îşi va demonstra viabilitatea şi trebuie „exportat” şi în alte locuri din ţară.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii