Un colaborator Sputnik, numit consilier al unui secretar de stat din Ministerul Educației. Alexandru Mîță promovează deschis Rusia, visează ”încă de copil să ajungă la Moscova” și consideră ”colonialism” parteneriatul cu SUA
Un colaborator al publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei, a devenit consilier al secretarului de stat Mihaela Popa din Ministerul Educației. Este vorba de Alexandru Mîță, profesor și inspector școlar în județul Vaslui. Mîță este președinte al unei asociații care militează intens pentru promovarea intereselor Rusiei și, în 2016, a înaintat Parlamentului European o notă de protest referitoare la o rezoluţie a Legislativului Uniunii Europene contra presei ruse.
În 2017, Mîță declara, într-un interviu la Sputnik, că parteneriatul României cu SUA este ”de tip colonialist”. Guvernul României i-a dat acum lui Mîță un post de consilier la un secretar de stat care se ocupă de fondurile europene.
Promovarea lui Alexandru Mîță (46 de ani), inspector școlar în domeniul limbilor moderne în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a avut loc în luna octombrie și a fost decisă de secretarul de stat Mihaela Popa, cea care l-a adus drept consilier în cadrul cabinetului său din Ministerul Educației. Popa a fost numită cu puțin timp înainte, în septembrie, fiind responsabilă cu atragerea fondurilor europene.
Alexandru Mîță a declarat, pentru G4Media, că este loial ”100%” Statului Român și că nu a fost contactat niciodată de vreun serviciu secret al unui stat străin.
Secretarul de stat Mihaela Popa a afirmat că nu știe nimic din aspectele prezentate de G4Media: ”Chiar nu știu nimic din toate acestea. Eu sunt pro-americană și pro-europeană. L-am luat pe domnul Mîță datorită experienței sale în domeniul digitalizării din educație”. Popa a afirmat că îl va schimba din funcție pe Mîță.
Trecutul lui Mîță arată că acesta este un susținător constant al intereselor rusești și al promovării intensificării relațiilor dintre București și Moscova. În această calitate, el este membru fondator al Asociaţiei de Cooperare Strategică, Diplomatică, Economică, Culturală şi Educaţională cu Rusia şi Spaţiul Slav, organizației înființată în 2013, în Vaslui, care edita, la un moment dat, o publicație online numită Glasul.
În această calitate, în februarie 2017, Mîță a acordat un interviu postului de radio Sputnik Moldova din Chișinău în care a afirmat că asociația are 300 de membri activi și peste 4.000 de simpatizanți. Moderatorul a dezvăluit că Mîță a scris, anterior, mai multe articole pentru Sputnik ”care s-au bucurat de o mare audiență”. Referitor la înființarea postului unde era invitat, vasluianul a afirmat că ”o parte din publicul din România v-a așteptat cu foarte multă nerăbdare să apăreți pe piață pentru că reprezentați, cu adevărat, o alternativă la toată mass-media care există la ora asta”.
În cadrul aceluiași interviu, Mîță a spus că ”imaginea Rusiei în România este total deformată” și că a visat ”încă de copil” să ajungă la Moscova, adăugând că ”face parte din ființa mea și îmi asum această rusofilie și pasiune pentru cultura rusă”.
El a catalogat parteneriatul strategic al României cu SUA unul ”de tip colonialist”, întrebând de ce, în ciuda acestui ”parteneriat de încredere” mai avem nevoie de vize și susținând că, rezultat al acestei relații ”am ajuns carne de tun pentru conflicte extrateritoriale cu care țara noastră nu are nici în clin nici în mânecă”. Mîță a concluzionat că, din relația cu SUA, aveam doar ”obligații” și ”mai nimic la beneficii”.
Contactat de G4Media, Mîță a negat, inițial, că a făcut afirmațiile de mai sus și apoi a dat înapoi, adăugând referitor la relațiile cu SUA că ”între timp, lucrurile s-au mai schimbat”.
Tot în 2017, dar o lună și jumătate mai târziu, și tot la Chișinău, Mîță a fost singurul jurnalist din România care a adresat președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, o întrebare cu ocazia prezentării de către acesta a unui bilanț la 100 de zile de la instalarea în funcție. (Fragmentul apare la 1.15.20 secunde):
Mîță: Bună seara. Alexandru Mîță de la portalul Glasul, colaborator al Sputnik Moldova și, în același timp, din partea Asociației de Cooperare România-Rusia. O întrebare pentru dumneavoastră, dar înainte de asta felicitări pentru acest bilanț și pentru faptul că sunteți și vă dovediți în fiecare zi un om foarte de acțiune care își duce promisiunile la bun sfârșit.
Dodon: Mersi. Din România sunteți?
Mîță: Da, absolut. (Dodon zâmbește). Tocmai de asta și întrebarea mea avea o legătură cu viziunea dumneavoastră, dacă ne puteți dezvălui câteva elemente componente ale viziunii dumneavoastră în legătură cu relațiile cu Bucureștiul pe termen mediu.
Dodon: Am înțeles.
Din boardul de conducere al asociației pe care Mîță a afirmat că o conduce mai fac parte omul de afaceri Antoniu Gabriel Lavrincic din Sălaj și Marius Văcărelu, cadru didactic la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Lavrincic deține, conform oficialilor Guinness, recordul de 22.018 scrisori primite de la pionieri din URSS pe vremea când era elev, înainte de 1989, și anunța, anul trecut, că a fost propus de către Guvernul Rusiei pentru funcţia de consul onorific al Federaţiei Ruse în România. ”Această numire a fost aprobată de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, respectiv de Serghei Lavrov, ministrul de Externe”, declara el într-un articol publicat de Adevărul.
În aceste zile, Lavrincic promovează intens medicamentele rusești pentru tratarea Covid, care, însă, nu sunt certificate de autoritățile competente la nivel internațional.
În ceea ce îl privește pe Văcărelu, numele acestuia a apărut pe faimoasa ”listă a lui Dughin” – mai multe nume de personalități din România considerate ”prieteni ai Rusiei”.
Site-ul asociației, acs-rss.ro nu mai funcționează în prezent, dar în trecut a găzduit un ziar pe nume Glasul unde apăreau articole pe tema Rusiei și a relațiilor externe ale acestei țări.
Revenind la Mîță, și acesta a lucrat în multiple situații pentru promovarea Rusiei în România. Astfel, la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui unde este angajat ca professor, el a înființat un Club de Limba Rusă, orașul din Moldova fiind, în 2017, ca urmare a demersurilor sale, organizator al Olimpiadei Naționale de Limba Rusă, fapt reflectat din nou de Sputnik Moldova.
În județul Vaslui, Mîță a derulat mai multe proiecte europene, printre care Erasmus, unul dintre cei care au beneficiat de schimburile educaționale fiind Cezar Salagor, jurnalist al Sputnik Moldova. În mai 2017, în cadrul unui astfel de proiect, acesta a venit la Vaslui alături de cadre didactice din Republica Moldova (Sursa).
Sputnik Moldova este format dintr-un site și un post de radio, ambele cu sediul la Chișinău. Acestea fac parte dintr-o rețea internațională, coordonată de la Moscova. Mai multe investigații de presă au prezentat dovezi conform cărora Sputnik este un vehicul de propagandă a intereselor Rusiei, deseori utilizând fake-news-uri.
În noiembrie 2016, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care s-a declarat foarte îngrijorat de dezinformarea şi propaganda rusă, menite să slăbească şi să divizeze Uniunea Europeană. În textul rezoluţiei, adoptat cu 304 voturi pentru, 179 împotrivă şi 208 abţineri, Parlamentul a avertizat că Moscova finanțează cu sume considerabile această operaţiune, fie direct, fie prin intermediul companiilor şi organizaţiilor pe care le controlează.
La puțin timp după adoptarea documentului, Asociația condusă de Alexandru Mîță a transmis Parlamentului European un protest și a cerut retragerea rezoluției ”fiind purtătoare a unui mesaj cu potenţial profund belicos, care reînvie anii cei mai negri ai Războiului Rece, amintind de perioada McCarthiysm-ului şi de vânătorile de vrăjitoare de tristă amintire ale unor perioade istorice revolute, pe care le credeam demult depăşite.”
Foto sus: Alexandru Mîța în studioul Sputnik
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii